Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Кан.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

7. Приствольний двір

Приствольний двір шахти - це комплекс взаємопов'язаних між собою капітальних гірничих виробок, розташованих безпосередньо біля стволів і призначений для приймання і відправлення на поверхню корисної копалини, породи, приймання матеріалів і обладнання, що надходить в шахту, для приймання і відправлення людей з даного горизонту.

Конф ігурація, тип приствольного двору, розташування стволів залежать від багатьох чинників, серед них від кута падіння і кількості пластів, відстані між пластами, фізико-механічних властивостей порід, від способів розкриття і підготовки, визначеного типу транспорту і підйомних посудин, а також від особливостей рельєфу місцевості і, зокрема, можливості підведення залізниці.

Приствольні двори класифікують за такими ознаками:

  • за типом стволів: для вертикальних, похилих або вертикального і похилого стволів;

за типом піднімання в стволах: клітьові, скіпові і скіпо-клітьові;

  • за типом шахтного транспорту: для електровозного, конвеєрного або комбінованого транспорту;

  • за орієнтуванням основних гілок двору відносно головної відкотної виробки: паралельні і перпендикулярні та ін.

Критеріями вибору того чи іншого типу приствольного двору є достатня пропускна здатність його, мінімальний об'єм виробок, простота і зручність обслуговування, зручність компоновки технологічного комплексу на поверхні.

Найбільш поширені скіпо-клітьові приствольні двори з двома вертикальними стволами. При відпрацюванні одного-двох пластів віддають перевагу паралельному або діагональному дворам. У цьому випадку пластові головні відкотні штреки використовують як частину виробок приствольного двору. Приведена схема діагонального двору може бути використана для шахт невеликої потужності - до 0,9 млн. т/рік. Породу в таких випадках видають клітьовими стволами.

При відробці світи з декількох пластів або при нестійких вміщуючих породах застосовують приствольні двори петльового або кругового перпендикулярного типу.

Для шахт значної потужності (1.2 млн. т на рік і більше) передбачають видачу і вугілля, і породи скіповими стволами.

В приствольних дворах передбачаються для цього розвантажувальні ями для вугілля і породи з відповідними вугільною вантажною і порожняковою виробками (гілками). В приствольних дворах немає зустрічного руху вантажу і порожняку по одній колії.

При конвеєрному транспортуванні вугілля від очисних вибоїв і електровозному транспортуванні вугілля і породи з підготовчих виробок схема приствольного двору має певну специфіку. У цьому випадку вугілля з підготовчих виробок розвантажується в окрему яму і, а звідти допоміжним конвеєром передається на основну магістраль. Під розвантажувальними ямами знаходяться бункери, з яких за допомогою спеціальних автоматичних завантажувальних пристроїв завантажуються скіпи.

Крім вказаних вище виробок основного технологічного призначення в приствольних дворах розташовані й інші камери, які забезпечують нормальне протікання виробничого процесу.

Нас осна камера розташована біля допоміжного стволу, з яким вона з'єднана водотрубним хідником на висоті, що перевищує не менш між на 7м рівень підлоги камери. В камері розташовані три-чотири насоси головного водовідливу шахти. Горизонтальним хідником камера з'єднана з відкотною виробкою приствольного двору. На випадок затоплення в хіднику встановлені герметичні двері, які ізолюють камеру.

Вода до насосів надходить із водозабірного колодязя, куди вона потрапляє з водозбірника. В свою чергу до водозбірника шахтна вода попадає з водостічних канавок через камери зневоднення і з освітлювальних резервуарів, де вона звільняється від твердих домішок.

Рядом з насосною камерою розташована камера електропідстанції, яка забезпечує приймання електроенергії з поверхні і розподіл її між користувачами. Камери гараж-зарядної, перетворення струму і майстерні об'єднані в електровозне депо.