Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
eko.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
78.26 Кб
Скачать

Узагальнена та вибіркова парні лінійні кореляційно-регресійні моделі

Припустімо що корел. Залежність рез.змінної у від факторної ознаки х є лінійною і описується таким рівнянням регресії y=β0+β1x+ ε, де ; β0, β1 – істинні параметри зв’язку, значення яких нам не відомі, β0- коеф регресії, β1 вільний член, Е- випадкова величина яка включає різноманітні стохастичні збурення помилки в спостереженнях та вимірюваннях рівняння регресії , називають ПЛКРМ.

Наше завдання побудувати на основі заданих статистичних значень змінних х та у одержати оцінки b0 та b1 невідомих параметрів β0, β1.тобто побудувати р-ння регресії =b0+b1x

де теоретичне нормативне прогнозуюче значення результуючої змінної. Це рівняння називають вибірковою ПЛКРМ. Статистичні дані на основі яких будують модель представляють собою вибірку значень xi,yi i=1.n

Вектор Х=(х1, …хn) – вектор спостережень над факторною ознакою Х.

Вектор У=(у1,…уn) – вектор спостережень над результуючою змінною У. Вважатимемо що значення параметрів для кожного спостереження залишаються постійними., випадкова величина Е набуває різних значень проте її неможливо спостерігати. Отже можна говорити про вектор W=(E1…En) значень випадкової величини Е, значення якого містить вектор У.

Визначення параметрів плкрм

Щоб отримати оцінку b0,b1 невідомих параметрів кореляційного звязку β0, β1 застосовуємо метод найменших квадратів. Значення параметрів b0 та b1є точкою мінімуму функції , Суть методу полягає в тому, щоб сума квадратів відхилень емпіричних значень результуючої змінної від відповідних теоретичних була найменшою.

Таким чином значення параметрів b0, b1, знаходимо з умови min функції:б

Q = Q(b0b1)=

Необхідною умовою екстремуму функції є:

Останню рівність називають системою нормальних рівнянь для визначення параметрів b0 та b1. Цю систему можна розв’язати методом визначників (Крамера).

= b0= b1=

Отже, обчислюємо параметри таким чином:

Геометрична інтерпретація спряжених рівнянь регресії. Спряжені рівняння регресії мають такі властивості:

  1. якщо кореляційний взаємозв’язок між змінними х та у відсутній, то спряжені рівняння регресії зображуються двома перпендикулярними прямими, де ;

  2. якщо між змінними х та у існує функціональний зв'язок то обидві спряжені лінії регресії співпадають;

я кщо між змінними х та у існує кореляційний зв’язок, то спряжені лінії регресії перетинаються, утворюючи між собою гострий кут α.tg φ =

Спряжені моделі графічно відображаються двома прямими, що перетинаються в точці, координатами якої є середні значення змінних.

Коефіцієнт кореляції та його властивості.

Коефіцієнт кореляції r – це безвимірна симетрична характеристика, яка дає можливість виміряти тісноту кореляційного зв’язку між змінними.

Коефіціент кореляції має такі властивості

  • може приймати значення з інтервалу[-1;1];

  • при r=0 змінна х та у незв’язана лінійною кореляційною залежністю;

  • при | r |=1 між змінними х та у існує лінійний функціональний зв'язок;

  • зв'язок є тісним, якщо 0,7≤| r |≤0,9;

  • зв'язок слабкий, якщо 0,2≤| r |≤0,4.

Коефіцієнт кореляції можна обчислити у наступний спосіб:

Використання математичних методів в економіці

З моменту свого народження людина використовувала математику в господарській діяльності. Тривалий час розвиток математики визначався здебільшого потребами природничих наук і внутрішньою логікою самої математики. Математика ж своєю чергою активно впливала на розвиток наук які її використовували: астрономію фізику, та технічні науки. Використання математичних методів в економіці цце не просто проведення математичних розрахунків,а використання математики як особливого засобу вивчення економічних закономірностей і отримання теоретичних та практичних висновків. В економічних дослідженнях математичні методи почали використовувати з 50хроків 20ст.

Багато вчених вважають що використання математики в економіці пов’язана з появою електронно-обчислювальної техніки. Проте використання математичних методів в економіці має глибоке історичне минуле. Першими вченими що почали застосовувати математику в економіці були англійський економіст Вільям Петті засновник класичної політекономії, Французький вчений Франсуа Кене котрий опублікував перший варіант «Економічної таблиці» - «зигзаг». «Економічні таблиці» Кене по суті являються першими у світі графічно числовими моделями ек. системи.

В межах економічної науки 19-20 століть виділяють три основні етапи розвитку економіко математ. досліджень:

- математична школа в політек. (30-ті рр 19 ст. –поч.20 ст.); -- статистичний напрям (поч.20ст.-30-ті рр. 20ст.);

Економетрія (30-ті рр. 20 ст. – до нашого часу)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]