Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
85-105.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

95 Поняття, строки, суб'єкти та порядок касаційного провадження.

Касаційне провадження - це регламентована кримінально-процесуальним законом діяльність уповноважених ним службових осіб судової влади, прокурора, спрямована на перевірку законності й обґрунтованості рішень усіх судових інстанцій, які набрали законної сили, шляхом подання касаційної скарги або касаційного подання, перевірки касаційним судом законності й обґрунтованості вироку, ухвали чи постанови, на яке внесено касаційне подання або касаційна скарга і прийняття рішення у справі.

Стадія касаційного провадження проходить декілька етапів:

1) розгляд уповноваженими законом посадовими особами суду і прокуратури касаційних скарг і касаційних подань щодо перегляду вироків, ухвал і постанов суду, які набрали законної сиди;

2) витребування справи з відповідного суду та вивчення її з метою встановлення підстав для принесення подання на рішення суду;

3) принесення подання або відмова в його принесенні;

4) розгляд справи в порядку касації;

5) прийняття рішення касаційною інстанцією.

У касаційному порядку можуть бути перевірені:

1) вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції;

2) вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному поряді.

У касаційному порядку також можуть бути перевірені вироки та постанови районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, ухвали апеляційного суду, постановлені щодо цих вироків та постанов.

Касаційні скарги і подання розглядають: 1) колегія суддів палати Верховного Суду України з кримінальних справ на судові рішення, які прийняв Верховний суд Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські суди, вироки районних (міських) та міжрайонних (окружних) судів;

2) колегія суддів військової палати Верховного Суду України - на судові рішення, які прийняли військові суди регіонів і Військово-Морських Сил, вироки військових судів гарнізонів.

Касаційні скарги на судові рішення апеляційного суду мають право подати особи, які вправі подати апеляцію.

Касаційні скарги на судові рішення, які прийняли місцеві суди, ухвали апеляційного суду, винесені щодо цих судових рішень, мають право подати: засуджений, його законний представник і захисник - стосовно інтересів засудженого; виправданий, його законний представник і захисник - щодо мотивів і підстав виправдання; позивач, відповідач або їх представники - стосовно вирішення позову; потерпілий, його представник - стосовно інтересів потерпілого.

Касаційне подання на судові рішення, які прийняв апеляційний суд, має право подати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, чи прокурор, який затвердив обвинувальний висновок.

Касаційні подання на судові рішення, які прийняли місцеві суди, ухвали апеляційного суду щодо цих рішень, має право подати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, а також Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, міст Києва і Севастополя, прирівняні до них прокурори та їх заступники в межах їх повноважень незалежно від їх участі у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції.

Особам, які мають право подати касаційну скаргу, касаційне подання, надається можливість ознайомитися в суді з матеріалами справи для вирішення питання про внесення касаційної скарги чи подання (ст. 384 КПК).

Касаційні скарги і подання на судові рішення, які прийняв апеляційний суд, подаються протягом одного місяця з моменту проголошення вироку чи оголошення ухвали або постанови, а засудженим, який перебуває під вартою, в той же строк з моменту вручення йому копії вироку чи постанови.

Касаційні скарги і подання на судові рішення, які прийняли місцеві суди, та ухвали апеляційного суду, винесені щодо цих судових постанов, можуть бути подані протягом шести місяців з моменту набрання ними законної сили.

Протягом строку, встановленого на касаційне оскарження, справа ніким не може бути витребувана із суду, який виконує судове рішення, за винятком суду касаційної інстанції.

У разі подачі скарги чи подання пізніше від встановленого у ч.ч. 1 і 2 ст. 386 КПК строку і за відсутності клопотання про його відновлення скарга чи подання постановою судді визнається такою, що не підлягає розгляду. Цей строк може бути відновлений у випадках і в порядку, передбачених у ст. 353 КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]