Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
85-105.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
283.65 Кб
Скачать

98.Підстави порядок і строки перегляду судових рішень в порядку виключного провадження.

Перегляд судових рішень у порядку виключного провадження с самостійною стадією кримінального процесу і формою перегляду судових рішень, які набрали законної сили, внаслідок виявлення після набрання судовим рішенням законної сили нових обставин, які встановлюють незаконність і необґрунтованість цього рішення.

Ці обставини могли існувати під час провадження у справі, щодо якої було винесено вирок (наприклад, неправдиві показання свідка), а також виникнути після винесення вироку і набрання ним законної сили (наприклад, смерть потерпілого від заподіяних йому тілесних ушкоджень). Вони вважаються новими незалежно від того, чи знав про них хтось з учасників процесу. Важливе лише те, щоб нові обставини, які є підставою для відновлення справи, не були відомі органам, які провадили розслідування, і судові при розгляді даної справи.

Відновлення кримінальних справ у порядку виключного провадження створює додаткові процесуальні гарантії здійснення правосуддя. Завданням перегляду судових рішень у порядку виключного провадження, як і в порядку касаційного провадження, є виправлення судових помилок, які призвели до винесення незаконних і необґрунтованих вироків, ухвал і постанов суду. Між цими стадіями є і розбіжності. Перегляд судових рішень у порядку касаційного провадження допускається лише за наявності підстав, які випливають із матеріалів справи. Якщо сумніви у законності й обґрунтованості судових рішень пов'язані з обставинами, які не були відомі судові і виявлені після набрання відповідним вироком, ухвалою, постановою законної сили, питання про перегляд такого рішення може бути розв'язане тільки в порядку виключного провадження.

Закон передбачає, що перегляд вироку, ухвали чи постанови про закриття кримінальної справи за нововиявленими обставинами допускається лише протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності і не пізніше одного року з дня виявлення нових обставин.

Днем виявлення нових обставин є день набрання законної сили вироком суду щодо свідка, потерпілого, судового експерта, перекладача у зв'язку з даванням ними завідомо неправдивих показань, завідомо неправильного висновку, пояснень чи перекладу, щодо прокурора, дізнавача, слідчого, судді у зв'язку з допущеним ними зловживанням, а також щодо інших осіб у зв'язку із фальсифікацією ними доказів, а за неможливості постановлення вироку - день складання прокурором за матеріалами розслідування висновку про наявність нововиявлених обставин. Днем виявлення нових обставин у вигляді дій певних осіб, які не підпадають під ознаки злочинів, а також інших обставин є день складання прокурором висновку про підтвердження таких обставин матеріалами розслідування.

За наявності доказів, які підтверджують, що особа вчинила більш тяжкий злочин, ніж той, за який вона була засуджена, справа може бути відновлена у зв'язку з нововиявленими обставинами тільки протягом строку давності притягнення до кримінальної відповідальності за більш тяжкий злочин.

За наявності доказів, які підтверджують невинуватість засудженого або вчинення ним менш тяжкого злочину, відновлення справи за нововиявленимн обставинами строками не обмежене.

Перегляд судових рішень на підставі неправильного застосування кримінального закону та істотного порушення вимог кримінально-процесуального закону, які істотно вплинули на правильність судового рішення, строком не обмежується.

Відбування покарання або смерть засудженого не є перешкодою для перегляду справи в інтересах його реабілітації (ст. 4006 КПК).

Подання про перегляд справи у зв'язку з нововиявленимн обставинами розглядає апеляційний чи касаційний суд за правилами, встановленими для перегляду справ у касаційному порядку.

Попередній розгляд справи в апеляційному чи,касаційному порядку не перешкоджає її розгляду в тій же судовій інстанції в порядку відновлення у зв'язку з нововиявленимн обставинами.

Подання суддів про судовий розгляд клопотання щодо перегляду судового рішення на підставі неправильного застосування кримінального закону та істотного порушення вимог кримінально-процесуального закону, які істотно вплинули на правильність судового рішення, розглядається на спільному засіданні судових палат Верховного Суду України, уповноважених законом на розгляд кримінальних справ за правилами, встановленими для перегляду справ у касаційному порядку. Спільне засідання судових палат є правомочним за наявності не менше двох третин складу кожної з палат. Головує на засіданні голова судової колегії у кримінальних справах чи інший суддя. Ухвала спільного засідання приймається більшістю голосів відкритим голосуванням. її складає суддя-доповідач і підписує головуючий та цей суддя

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]