Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NASKRIZNA_PRAKTIKA (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

4. Вступ до програми

Наскрізна програма – основний навчально-методичний документ практики, який визначає усі аспекти проведення практик. Вона забезпечує єдиний комплексний підхід до організації практик, їх системність, неперервність і послідовність навчання студентів. В програмі визначаються конкретні рекомендації щодо видів і форм контролю рівня знань, умінь, навичок, яких студенти набули на кожному робочому місці.

Практика студентів є невід’ємною складовою освітньо-професійної програми підготовки фахівців. Вона спрямована на закріплення теоретичних знань, отриманих студентами за час навчання, набуття і удосконалення практичних навичок і умінь за відповідною спеціальністю. Метою практики є формування та розвиток у студентів професійного вміння приймати самостійні рішення в умовах конкретного виробництва, оволодіння сучасними методами, формами організації праці, знаряддями праці в галузі їх майбутньої спеціальності. Види та обсяги практик визначаються освітньо-професійною програмою підготовки фахівців, що відображається відповідно в навчальних планах і графіках навчального процесу. Зміст практики визначається її програмою. ОНМУ самостійно розробляє і затверджує документи, що регламентують організацію практичного навчання студентів з урахуванням специфіки їх підготовки. Місцем проведення практики можуть бути сучасні підприємства, організації, установи різних галузей господарства, науки, освіти, сільського господарства, державного управління, а також бази за межами України. Заходи, пов’язані з організацією практики, визначаються наказом ректора.

Види практики, їх тривалість і терміни проведення визначаються навчальним планом. Зміст і послідовність практик визначається цією наскрізною програмою. Практика студентів проводиться на базах практики, які забезпечують виконання програми для відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Визначення баз практики здійснюється керівництвом ОНМУ на основі прямих договорів з підприємствами (організаціями, установами) незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності. Студенти можуть самостійно, за погодженням з керівництвом ОНМУ, підбирати для себе базу практики і пропонувати її для використання.

Наскрізна робоча програма складена на підставі кваліфікаційної характеристики спеціаліста, освітньо-професійної програми підготовки фахівців, “Методичних рекомендацій по складанню програм практик студентів вищих навчальних закладів України” (затверджених наказом №31-5/97 Міністерства освіти України від 14.02.96). Програма враховує два освітньо-кваліфікаційних рівня підготовки студентів: бакалавра (з терміном навчання чотири роки) та спеціаліста (з терміном навчання п’ять років).

5. Навчальна практика

5.1. Загальні положення

Навчальна практика призначена для студентів першого курсу юридичного факультету Одеського національного морського університету.

Перед проходженням навчальної практики проводяться організаційні збори, на яких кожний студент отримує програму та методичні вказівки практики, розклад занять, знайомиться з вимогами щодо складання звіту та заліку з практики. Термін навчальної практики – чотири тижні

За характером діяльності практиканта навчальна практика складається з двох частин – «пасивної» й «активної». Під час «пасивної» практики студент щоденно протягом першого тижня слухає лекції викладача та відвідує практичні заняття.

«Активна» форма навчальної практики передбачає участь студента в семінарських заняттях, які проводяться протягом другого тижня у вигляді дискусій, обговорення рефератів, доповідей тощо.

Ці різновиди навчальної практики сприяють розвитку творчої самостійності студентів, виховують педагогічний такт, збагачують культуру мови, уміння та навички публічного виступу.

При підготовці реферату чи виконання практичних завдань практиканти можуть розраховувати на індивідуальну консультацію керівника практики.

Доцільним буде, якщо кожний практикант виступить під час "активної" практики один раз по темі свого реферату (10-15 хвилин) та не менше двох–трьох разів у ході проведення дискусій навколо попередньо визначених тем.

В кінці практики студент подає звіт про проходження навчальної практики та складає диференційований залік.

Головною метою навчальної практики є закріплення набутих під час практики теоретичних знань з дисциплін «Документаційного забезпечення управління», а також придбання практичних навичок з документування та організації роботи з документами та оформлення їх державною мовою.

Задачами практики є:

ознайомлення з чинними державними стандартами в галузі діловодства;

освоєння методів, способів та прийомів раціональної роботи з документацією, що створюється органами управління;

знайомство з системою діловодства в установах (на прикладі ОНМУ);

використання отриманих знань для документування конкретних службових та особистих документів (за зразками);

удосконалення навичок перекладу ділової документації на державну мову;

практичне застосування комп’ютерних систем для автоматичної обробки й оформлення документів;

розвиток творчих, організаторських та ораторських здібностей у студентів в процесі виконання навчального плану практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]