Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_vse_krim_10_12_28_29_34_38_39_41_47.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
425.69 Кб
Скачать

50. Основні теги мови html(списки, заголовки, форматування тексту, гіперпосилання і ін.). Просте форматування тексту

У розділі 1.2 ми почали знайомитися з тим, як пишеться код веб-сторінки, і побачили, що нічого принципово складного в цьому немає. Давайте зараз продовжимо знайомство з мовою HTML. Спершу спробуємо відформатувати текст наший гіпотетичній сторіночці так, щоб його було більш менш зручно і приємно сприймати.

Як приклад продовжимо форматування сторінки нашого неіснуючого письменника Сергія Сергєєва. Припустимо, що за вступним текстом, який ми почали форматувати в розділі 1.2, ми повинні розташувати два його розповіді (він же письменник!). Кожна розповідь має назву, підзаголовок і невеликий епіграф.

Відомо, що в книгах назви розповідей зазвичай розташовують по центру сторінки, а епіграф - у її правого краю. Давайте спробуємо здійснити це на веб-сторінці. Для цього спочатку введемо поняття атрибутів тега. Річ у тому, що майже кожен тег HTML може уживатися не тільки “сам по собі”. Усередині негр (тобто між кутовими дужками), окрім назви тега можуть задаватися ще декілька його властивостей, званих атрибутами. Наприклад, атрибутом разних тегов може бути колір тексту, розмір шрифту і т.д.

Управління вирівнюванням тексту

В даному випадку нам буде потрібно такий атрибут, як вирівнювання (виключення) тексту. Він може уживатися з разнимі тегамі. Оскільки на наший сторіночці і заголовок, і епіграф повинні бути відокремлені один від одного і від основного тексту, має сенс спожити тег <Р> . Кожен фрагмент тексту, ув'язнений між тегамі <Р> і </Р>, буде окремим абзацом:

<Р>Це перший абзац.</Р> <Р>Це другий абзац.</Р> <Р>Это третий абзац и т. д.</Р>

Щоб вирівняти заголовок по центру сторінки, можна написати наступне:

<Р ALIGN="center">3AГOЛOBOK РАЗКАЗУ № !</Р>

Ви, очевидно, вже зрозуміли, що атрибут ALIGN= означає вирівнювання. Йому привласнено значення "center" для вирівнювання тексту по центру сторінки. Між атрибутом і його значенням завжди повинен стояти знак рівності. Для того, щоб розташувати епіграф по правому краю, треба, відповідно, атрибуту ALIGN= привласнити значення "right":

Оформлення абзаців

Взагалі кажучи, для розділення абзаців замість тега <BR> можна також використовувати тег <Р> . Він, треба сказати, і був створений для цього. Але оскільки придумували його не у нас в Росії, то він ділить абзаци відповідно до зарубіжних правил книгодрукування - між абзацами пропускається рядок, а сам абзац починається без відступу зліва (“червоного рядка”). Таке оформлення незвичне для нас, і тому спробуємо відформатувати абзаци по-іншому - без пропуску рядка і з відступом зліва.

Власне, використовуючи тег <BR> замість тега <Р>, ми вже уникнули пропуску рядка перед кожним абзацом. Тепер спробуємо створити відступ. у НTML спочатку не було передбачено засобів для цього, тому доведеться схитрувати.

Якщо ви ще пам'ятаєте, в минулі часи в примітивних текстових редакторах деякі використовували для відступу декілька пропусків, як на машинці, що пише. Тут можна спробувати застосувати цей допотопний прийом. Правда, “в лоб” він працювати не буде, оскільки броузери ігнорують зайві пропуски. Проте ми можемо поставити спеціальний символ, званий нерозривним пропуском. Він ніколи не ігнорується, і декілька таких символів цілком можуть замінити нам відступ першого рядка. Для того, щоб створити нерозривний пропуск, слід ввести:

 

Пояснимо, що в мові HTML подібна конструкція завжди використовується для введення так званих спеціальних символів. Як тільки броузер зустрічає в тексті знак амперсенд (&), він починає інтерпретувати сле-дующие за ним букви як код спеціального символу. Так продовжується до тих пір, поки не зустрінеться крапка з комою. Спеціальні символи використовуються, зокрема, для кодування букв з різними “добав-камі” типу селіля, циркумфлекса і ін. (для текстів, наприклад, на фран-цузськом мові), введення знаків торгової марки і авторського права, символів грошових одиниць, знаків “більше” і “менше” і т.д.

Отже, якщо ввести перед абзацом декілька нерозривних пропусків, то абзац відобразиться з відступом першого рядка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]