Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SA_7_30.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

8. Sadt – діаграми призначення,місце застосування в системному аналізі, правила побудови,приклади

Методологія SADT (Structured Analyses and Design Technique), що в дослівному перекладі означає "технологія структурного аналізу і проектування" по суті є методологією структурно-функціонального моделювання та аналізу складних систем. Центральної ідеєю SADT є функціональний блок, який характеризується наявністю входу, виходу, механізму та управління. Іншим фундаментальним поняттям SADT є принцип ієрархічної декомпозиції (при побудови моделі) зверху вниз, що дозволяє аналізувати як завгодно складні системи, бо можна, починаючи з досить простих моделей дійти, якщо потрібно, до елементарних технологічних операцій, що складають досліджуваний процес. Діаграма є основним робочим елементом при створенні моделі. Діаграма, що знаходиться на вершині моделі, узагальнює всю розглянуту систему. Діаграми першого рівня представляють найважливіші підсистеми з їх взаємозв'язками, а діаграми самого нижнього рівня являють деталізовані функції, за допомогою яких, власне, і працює система. Діаграми закінченої SADT-моделі впорядкування організують всі важливі компоненти та деталі системи.

Кожний процес відображається у вигляді прямокутника, назва процесу-дієслово.

Для SADT характерний ефективний метод кодування зв'язків між блоками, що базується на використанні спеціальних ICOM-кодів і дозволив не тільки спростити процедуру моделювання, але й автоматизувати процедури структурно-функціонального аналізу.

Оскільки методологія SADT дозволяє уточнювати моделі з допомогою розкриття SADT-блоків вищого рівня ієрархії, нові штрихи при необхідності можуть бути додані без зміни тих моделей, які вже побудовані. Таким чином, SADT реалізує ієрархічної, багаторівневе моделювання.

30.SADT - діаграми Structured Analysis and Design Technique (Технологія структурного аналізу і проектування)

Одна з переваг SADT-моделі полягає в способі організації та представлення інформації. Діаграма є основним робочим елементом при створенні моделі.Діаграма, що знаходиться на вершині моделі, узагальнює всю розглянуту систему. Діаграми першого рівня представляють найважливіші підсистеми з їх взаємозв'язками, а діаграми самого нижнього рівня являють деталізовані функції, за допомогою яких, власне, і працює система.Діаграми закінченої SADT-моделі впорядкування організують всі важливі компоненти та деталі системи. Досвідчені аналітики, використовуючи переваги організації, створюють різні додатки до неї. Доповнення та уточнення, які не входять в самі діаграми, збагачують інформаційний зміст моделі.Оскільки додаткова інформація формально не є частиною моделі, SADT рекомендує розміщувати такі матеріали на окремих сторінках і з'єднувати їх з діаграмами моделі. SADT-діаграми можуть бути доповнені інформацією у вигляді текстів, малюнків і глосаріїв.Текст звичайно являє собою розповідь про одну з частин діаграми. Малюнки - це зображення, пояснюють окремі моменти. Глосарій - набір визначень об'єктів та функцій, представлених на діаграмі.

SADT-діаграма містить від трьох до шести блоків, пов'язаних дугами, і має при побудові моделі кілька версій. Для того щоб розрізняти версії однієї і тієї ж діаграми, використовуються С-номера. Блоки на діаграмі зображують системні функції,а дуги зображують безліч різних об'єктів системи.Блоки зазвичай розташовуються на діаграмі у відповідності з порядком їх домінування, тобто їх важливістю щодо один одного. Дуги, що зв'язують блоки, зображують набори об'єктів і можуть розгалужуються і з'єднуватись різними складними способами.Однак, розгалужена і з'єднуючись, дуги повинні у всіх випадках зберігати представлені ними об'єкти.

Основні впливи

вхід вихід

ресурси(оператор,системний аналітик)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]