Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SA_7_30.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

20.Системи класифікації та кодування інформації. Ієрархічна та фасетна системи класифікації.

Класифікація - розбиття множини на підмножину за визначеними класифікаціоними ознаками. Класифікація — поділ множини об'єктів на частини за їх подібністю або відмінністю згідно з прийнятими методами. Система класифікації — сукупність методів і правил класифікації та їхній результат.

Об'єкт класифікації— елемент класифікованої множини.

Ознака класифікації — властивість або характеристика об'єкта, за якою виконується класифікація.

Значення ознаки — якісне або кількісне вираження ознаки класифікації.

Класифікаційне угруповання — частина об'єктів, яка виділена під час класифікації. Найпоширенішими є такі назви класифікаційних угруповань: клас, підклас, група, підгрупа, вид, підвид, тип.

Ступінь класифікації — етап класифікації при ієрархічному методі, у результаті якого формується сукупність класифікаційних угруповань (або результат чергового поділу об'єктів одного класифікаційного угруповання).

Глибина класифікації — кількість ступенів класифікації. Класифікація використовується для упорядкування змісту і взаємозв'язку економічних показників, які переробляються в ІС за допомогою ЕОМ.

До основних систем класифікації ЕКІ належать ієрархічна, фасет­на і змішана.

І єрархічна система класифікації-передбачає кілька ієрархічних рівнів поділення обєкта на класифікаційні групи множини. Ієрархічна система класифікації— це система, в якій поділ множини об'єктів на підмножини виконується послідовно згідно із заданими ознаками. Тобто первинна множина об'єктів спочатку по­діляється на підмножини, утворені за однією ознакою, котра може набувати різних значень. Далі кожна здобута підмножина поділяє­ться на групи за значеннями наступної ознаки. Ці групи, у свою чер­гу, поділяються на підгрупи за наступними ознаками і т.д. Отже, між виділеними групами об'єктів встановлюється певна ієрархія. При цьому кожна підмножина (і об'єкт) належить лише одній вищій множині.

Ф асетна –полягає в паралельному поділі множини об'єктів на незалежні підмножини (класифікаційні угруповання). Послідовність створення класифікаційних угруповань задається фа­сетною формулою Ф = (ф1,ф2,... фп). Одні й ті самі об'єкти можуть входити до різних підмножин Хі. Наприклад:

XI =(Ф1,Ф2,...,Фг);

Х2=(Ф1,...,Фг-1);

Переваги фасетної системи класифікації полягають у гнучкості її структури, можливості включення нових фасет і виключення ста­рих. До недоліків такої системи можна віднести не традиційність і складність її використання в разі ручної обробки даних і недостат­ньо повне використання місткості з огляду на те, що багато можли­вих комбінацій фасет не мають практичного застосування.

Змішана система класифікації передбачає використання обох згаданих щойно систем.

Вибраний метод класифікації має задовольняти такі вимоги: бу­ти достатньо містким і повним; характеризуватися достатньою та економічно обгрунтованою глибиною (кількість ознак має бути ви­правданою); гнучкістю та надмірністю (можливість подальшого роз­ширення номенклатури); забезпечувати розв'язання всіх комплексів задач; характеризуватися лаконічністю, чіткістю та ясністю кла­сифікаційних ознак.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]