Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SA_7_30.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

17.Аналіз прецедентів системи. Діаграма прецедентів.

Діаграми прецедентів (діаграми варіантів використання, use case diagrams) - це узагальнена модель функціонування системи в навколишньому середовищі.

Виконавець (Чинне особа, Actor) - особистість, організація або система, що взаємодіє з ІВ;розрізняють зовнішнього виконавця (який використовує або використовується системою, тобто породжує прецеденти діяльності) та внутрішнього виконавця (який забезпечує реалізацію прецедентів діяльності всередині системи). На діаграмі виконавець представляється стилізованої фігуркою людини.

Прецедент - закінчена послідовність дій, ініційована зовнішнім об'єктом (особистістю або системою), яка взаємодіє з ІВ і отримує в результаті деякий повідомлення від ІВ.

Окремий варіант використання (прецендент) позначається на діаграмі еліпси, всередині якого міститься його коротку назву або ім'я у формі дієслова з пояснювальні словами.

Мета варіанту використання полягає в тому, щоб визначити закінчений аспект або фрагмент поведінки деякої сутності без розкриття її внутрішньої структури. В якості такої сутності може виступати система або будь-який елемент моделі, який володіє власним поведінкою.

Кожен варіант використання відповідає окремому сервісу, який надає модельованих сутність за запитом актора, тобто визначає спосіб застосування цієї сутності. Сервіс, який ініціалізується за запитом актора, представляє собою закінчену неподільний послідовність дій.Це означає, що після того, як система закінчить обробку запиту, вона повинна повернутися в початковий стан, щоб бути готовою до виконання наступних запитів.

Варіанти використання можуть застосовуватися як для специфікації зовнішніх вимог до проектованої системі, так і для характеристики функціонального поведінки вже існуючої системи. Безліч варіантів використання в цілому має визначати всі можливі боку очікуваного поведінки системи.Крім цього, варіанти використання неявно встановлюють вимоги, що визначають, як актори повинні взаємодіяти з системою, щоб мати можливість коректно працювати з наданими сервісами. Для зручності безліч варіантів використання може розглядатися як окремий пакет.

Прикладами варіантів використання можуть бути наступні дії: перевірка стану поточного рахунку клієнта, оформлення замовлення на покупку товару, одержання додаткової інформації про кредитоспроможності клієнта, відображення графічної форми на екрані монітора і інші дії.

Для ілюстрації етапів розробки проекту використані адаптовані матеріали проекту ІС медичного центру [рис. 12.2]. Призначення ІС - автоматизація ведення та використання клінічних записів про пацієнтів. В даний час ця робота виконується вручну персоналом центру. На рис. 12.2 представлена загальна модель діяльності центру у вигляді діаграми прецедентів. Прецедент "Обслуговування пацієнта" реалізується через безліч інших, більш обмежених прецедентів (мал. 12.3), що відображають деталізацію представлення функціонування центру.

Рис. 12.2. Общая диаграмма деятельности медицинского центра по обслуживанию пациента

Рис. 12.3. Модель бізнес-прецедентів, що складають обслуговування пацієнта

Для включення в діаграму вибрані прецеденти повинні задовольняти наступним критеріям:

прецедент повинен описувати, ЩО треба робити, а не ЯК;

прецедент повинен описувати дії з точки зору ВИКОНАВЦЯ;

прецедент повинен повертати виконавцю деякий ПОВІДОМЛЕННЯ;

послідовність дій всередині прецеденту повинна являти собою одну Неділимий ланцюжок.

Виходячи з мети створення системи, для подальшого дослідження та моделювання відбираються тільки ті бізнес-прецеденти, які пов'язані з використанням клінічних записів.

Виконання прецеденту описується за допомогою діаграм видів діяльності, які відображають виконавців і послідовність виконання відповідних бізнес-процесів (рис. 12.4).

Рис. 12.4. Диаграмма видов деятельности для прецедента "Оказание медицинской помощи"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]