Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SA_7_30.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

28.Моделі інформаційних потоків: призначення, місце застосування в системному аналізі, правила побудови, приклад .

DFD - загальноприйняте скорочення від англ. Data Flow Diagrams - діаграми потоків даних.Так називається методологія графічного структурного аналізу, що описує зовнішні по відношенню до системи джерела і адресати даних, логічні функції, потоки даних і сховища даних до яких здійснюється доступ

Діаграми потоків даних (Data Flow Diagram-) використовуються для документування механізмів передачі та обробки інформації в модельованих системі. Діаграми DFD зазвичай будуються для наочного відображення поточної роботи системи документообігу організації.Найчастіше діаграми DFD застосовують як доповнення моделі бізнес-процесів, виконаної в IDEF0.

DFD використовує чотири основних елементи:

- Роботи - в DFD позначають функції або процеси, які обробляють і змінюють інформацію.Роботи представлені на діаграмах у вигляді прямокутників зі округлений кутами;

- Стрілки - йдуть від об'єкта-джерела до об'єкту-приймача, позначаючи інформаційні потоки в системі документообігу;

- Зовнішні посилання - вказують на місце, організацію або челове за рамками цієї діаграми;

- Сховища даних - являють собою власне дані, до яких здійснюється доступ, ці дані можуть бути створені або змінені роботами. На одній діаграмі може бути представлено кілька копій одного й того самого сховища даних.

У діаграмах потоків даних всі використовувані символи складаються в загальну картину, що дає чітке уявлення про те, які дані використовуються і які функції виконуються системою документообігу.При цьому часто з'ясовується, що існуючі потоки інформації, важливі для діяльності компанії, реалізовані ненадійно і потребують реорганізації.

Побудовані моделі потоків даних організації можуть бути використані при вирішенні наступних завдань:

- Визначення існуючих сховищ даних (текстові документи, файли, система управління базою даних - СУБД);

- Визначення і аналіз даних, необхідних для виконання кожної функції процесу;

- Підготовка до створення моделі структури даних організації, так званої ERD-моделі (IDEF1X);

- Виділення основних і допоміжних бізнес-процесів організації.

Слід також зазначити, що нотацию DFD можна ефективно використовувати для опису як потоків документів, так і потоків матеріальних ресурсів (в тому числі на одній і тій же діаграмі).

№9 кінець

В основі цієї методології лежить побудова моделі аналізованої ИС - проектованої або реально існуючої.У відповідності з методологією модель системи визначається як ієрархія діаграм потоків даних (ДПД або DFD), що описують асинхронний процес перетворення інформації від її введення в систему до видачі користувачеві.Діаграми верхніх рівнів ієрархії (контекстні діаграми) визначають основні процеси або підсистеми ІС із зовнішніми входами та виходами. Вони деталізуються за допомогою діаграм нижнього рівня.Така декомпозиція триває, створюючи багаторівневу ієрархію діаграм, до тих пір, поки не буде досягнуто такий рівень декомпозиції, на якому процес стають елементарними і деталізувати їх далі неможливо.

Джерела інформації (зовнішні сутності) породжують інформаційні потоки (потоки даних), переносячи інформацію до підсистем або процесів.Ті в свою чергу перетворюють інформацію і породжують нові потоки, які переносять інформацію до інших процесів або підсистем, накопичувачі даних або зовнішнім сутностями - споживачам інформації. Таким чином, основними компонентами діаграм потоків даних є:

1. зовнішні сутності;

2. системи / підсистеми;

3. процеси;

4. накопичувачі даних;

5. потоки даних.

Зовнішня сутність являє собою матеріал предмет або фізична особа, що представляє собою джерело або приймач інформації, наприклад, замовники, персонал, постачальники, клієнти, склад.Визначення деякого об'єкту або системи в якості зовнішньої сутності вказує на те, що вона знаходиться за межами кордонів аналізованої ІС

підсистеми. При побудові моделі складної ІВ вона може бути представлена в самому загальному вигляді так званої контекстної діаграмі у вигляді однієї системи як єдиного цілого, або може бути декомпозірована на ряд підсистем.

Процес являє собою перетворення вхідних потоків даних у вихідні у відповідності з певним алгоритмом.

Накопичувач даних являє собою абстрактне пристрій для зберігання інформації, яку можна в будь-який момент помістити в накопичувач і через деякий час витягти

Потік даних визначає інформацію, передану через деякий з'єднання від джерела до приймача

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]