Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SA_7_30.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

27. Принципи побудови концептуальної моделі.

Концептуальна модель - Формулювання змістовного і внутрішнього представлення, що поєднує концепцію користувача і розробника моделі. Вона включає в явному виді логіку, алгоритми, припущення й обмеження. 2. Абстрактна модель, яка виявляє причинно-наслідкові зв'язки, властиві досліджуваному об'єкту в межах, визначених цілями дослідження. По суті, це формальний опис об'єкта моделювання, який відображає концепцію (погляд) дослідника на проблему.

Найбільш близька до концептуальної моделі, модель "Сутність-зв'язок", хоч і значно більш ущербна з точки зору користувача. Основними конструктивними елементами інфологіческіх моделей, є сутності, зв'язки між ними та їх властивості.

Сутність - будь-який помітний об'єкт.Літак, машина, крило, колесо - це сутності. Як і в концептуальної моделі є тип сутності і його екземпляр. Наприклад, тип суті - машина, а екземпляр - Москвич.

Атрибут - що входять в імена характеристика сутності. Наприклад, у машини є атрибути: мотор, кузов, шасі і т.д.Атрибути використовуються для визначення того, яка інформація повинна бути зібрана про сутність. Будь-який атрибут може бути сутністю, в залежності від точки зору на нього. Так нашийник - це сутність, але на собаці - це вже її атрибут.

Зв'язок - ассоціірованіе двох чи більш сутностей.

Перший тип зв'язку - зв'язок ОДИН-ДО-ОДНОМУ (1:1): у кожен момент часу кожному представнику (екземпляру) сутності А відповідає 1 чи 0 представників сутності В. Наприклад, працівник і його ставка.

У концептуальної моделі можна було б наслідувати від типу працівник тип рядок у відомості, де додати властивість сума зарплати, тоді вказавши посаду працівника можна довідатися, які зарплати отримують працівники, що займають або займали цю посаду.

Другий тип - зв'язок ОДИН-ДО-БАГАТЬОХ (1: М): одному представнику сутності А відповідають 0, 1 або кілька представників сутності В.

У концептуальної моделі це відповідає включенню.

На основі цих двох видів зв'язків, Ви можете скласти більш складні зв'язку.

Ключ - мінімальний набір атрибутів, за значеннями яких можна однозначно знайти необхідний екземпляр сутності. Як правило - це первинний ключ в таблиці бази даних. Тепер про зовнішні ключі:

Якщо сутність З пов'язує сутності А і В, то вона повинна включати зовнішні ключі, що відповідають первинним ключів сутностей А і В.

Якщо сутність У позначає сутність А, то вона повинна включати зовнішній ключ, відповідний первинного ключа суті А.

К.Дейта визначає три основні класу сутностей: стрижньові, асоціативні та характерістіческіе, а також підклас асоціативних сутностей - позначення.

Стрижнева сутність (стрижень) - це незалежна сутність. Наприклад, при описі накладної, стержневой сутністю є шапка накладної.

Асоціативна сутність (асоціація) - це зв'язок виду "многие-ко-багатьом". Наприклад, товар в накладной - це зв'язок з шапкою накладної та довідником найменувань товару, довідником одиниць вимірювання.

Характерістіческая сутність (характеристика) - це зв'язок виду "багато-до-одного" або "один-до-одного" між двома сутностями (приватний випадок асоціації). Єдина мета характеристики в рамках даної предметної області полягає в описі або уточнення деякої іншої сутності.Це щось на кшталт перерахування. Наприклад, Список постачальників - це список покажчиків на окремі записи з довідника організацій. При зазначенні постачальника в накладній, Ви обираєте його зі списку постачальників, але реально вказуєте організацію з довідника організацій.Просто організація може бути і постачальником, і покупцем, і податковим органом, але Вам зручніше буде вибирати з більш короткого списку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]