Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa(1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

42 Термоперетворювачі опору: призначення, принцип дії. Стандартні градуїровки. Тпо.

Принцип дії базується на залежності опору провідника або напівпровідника від температури. Конструктивно термометри опору виготовляють у вигляді стержняб в який поміщено чутливий елемент і на верхній частині розташовано клемну коробку.

В промисловості знайшли застосування термометри опору з мідним і платиновим чутливими елементами.

Мідні термометри опору призначені для вимірювання температури в діапазоні (-200…+260С) і мають наступні номінальні статичні характеристики (НСХ) Градуйовки : 10М, 50М, 100М.

Цифра вказує на опір при 0С, буква на матеріал.

Платинові термометри опору призначені для вимірювання температури діапазоні Від 0до +650С і мають наступні НСХ: 1П, 5П, 10П, 50П, 100П, 500П.

Відповідно до НСХ промисловість випускає вторинні прилади : логометри, автоматичні мости, нормувальні перетворювачі, автоматичні регулятори, мікропроцесорні контролери.

Всі термометри опору випускаються як взаємозамісні. Для цього їхні типи, основні параметри та розміри стандартизовано. До основних параметрів відносяться допуск на відхилення опору при Т=0С/ R0 та коефіцієнт W100, який визначається із відношення R100/R0=W100

Платинові термометри опору використовуються як зразкові технічні засоби вимірювання Т.

Мідні використовуються лише як технічні і випускаються 2-го та 3-го класів забсволютною похибкою від 0,3; 0,5 до 1…2С

Також на ряду із новими датчиками використовуються датчики з старою градуйовкою гр20, гр21, гр24.

43 Логометри: призначення, устрій, принцип дії. Вивід рівняння логометра.

Логометр - магнітоелектричний прилад, який містить рухому і не рухому частину. Рухома частина виконана у вигляді двох рамок, розташованих перпендикулярно. Послідовно з однією з рамок вкл. постійний опір. Послідовно з іншого рамкою вкл ТЗ. Ці ланцюга підключені до джерела живлення з диференціальної схемою. Коли опору обох ланцюгів рівні, рухома частина займає стійке положення. Нерухома частина логометра виконана у формі еліпса. Коли по рамці логометра протікає струм, то при взаємодії з магнітним полем постійного магніту (нерухомій частиною логометра), створюється обертовий момент, який пересуває стрілку приладу. Коли струми в обох рамках рівні, їх обертаючі моменти рівні, стрілка приладу займає стійке положення. При зміні температури змінюється опір ТЗ. При цьому змінюється струм в ланцюзі рамки, до якої підключено ТЗ, і в рухомої частини приладу створюється обертаючий момент, що переміщає стрілку у відповідну сторону. Рухома частина приладу переміщається таким чином, що рамка з великим струмом виявляється в положенні з великим зазором постійного магніту, при цьому обертаючий момент, створюваний рамкою, зменшується і стає рівним обертального моменту рамки з меншим струмом. Ось цим і пояснюється еліпсовою форма.

  1. Електричні врівноважені мости: призначення, принцип дії. Вивід рівняння врівноваженого мосту.

Урівноважені мости. Принципова електрична схема врівноваженого моста (рис. VI.14) складається з постійних різі- сторо Ш і Я2, компенсуючого змінного резистора (реохорда) /? Р, термоперетворювача опору і опору сполук Передачі проводів £? "р. В одну діагональ моста включений джерело постійного або змінного струму Е, в іншу - нуль-прилад-НП. При рівновазі моста, яке досягається переміщенням дви ККА по компенсує змінному резистору /? р, сила струму в дна ¬ гонал моста дорівнює нулю. 'т. е. / 0 = 0. В цей момент потенціали в вершинах моста Ь н й рівні, струм від джерела / розгалужується в вершині моста а на дві гілки - /, і / 2. Отже, падіння на- напруги на резисторах /?, і /? 2 однаково, і можна записати сле- ший рівність:     Структурна схема електронного автоматичного моста поки- зана на рис. VI. 16. Вона являє собою урівноважений міст, складається з постійних резисторів /? ь /? 2, - & з, компенсуючого змінного резистора з повзунком К і резистора /? термоперетворювача сопротівленія ТЗ. В одну діа- Гоналу моста подається напряджені змінного струму, рівне 1,5 В, інша діагональ підключається до входу врівноважує системи, складається з електронного підсилювача 3 і реверсивного електродвигуна (РД) 4, який через редуктор 2 пов'язаний з повзунком реохор-                                     да К і стрілкою приладу 1. При зміні температури змінюється опір Рі, що виводидит з рівноваги бруківку схему. Що з'явилося в результаті цго напруга неузгодженості посилюється підсилювачем і за допомогою нащью реверсивного електродвигуна РД викликає переміщення повзунка по компенсує змінному резистору до положення нію, що забезпечує урівноваження мостової схеми. Таким чином, положення повзунка К і пов'язаної з ним стрілки при ра однозначно визначає величину опору термопреобразовача і, отже, величину вимірюваної температури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]