Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa(1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

21 Апаратура для повірки зв: зразкові магазини опорів та електричні мости.

Важливою формою державного нагляду за засобами вимірювальної техніки є державна та відомча повірки. Повірка – це операція, суть якої полягає в установленні придатності ЗВ до використання вже виготовленого ЗВ, на основі проведення досліджень по визначенні його метрологічних характеристик і їхній відповідності нормам.

Повірку ЗВ проводять органи державної метрологічної служби, які атестовані на право її проведення, а також організації та відомства, яким це право надано в установленому порядку.

Повірку проводять у відповідності з нормативно-технічною документацією (НТД) по повірці, яка розробляється у відповідності зі стандартами метрології.

У відповідності з держстандартом ЗВ підлягають:

- первинній повірці, яка проводиться після виготовлення ЗВ, або після його ремонту;

- періодичній повірці, що проводиться при експлуатації або зберіганні ЗВ через певні інтервали між повірками, які встановлені розрахунками забезпечення метрологічної відповідності ЗВ на період між повірками;

- позачергова повірка, що проводиться при експлуатації або зберіганні ЗВ,

якщо необхідно впевнитись в придатності до використовування ЗВ;

- інспекційна повірка, що проводиться для виявлення придатності ЗВ до

використовування органами держнагляду або відомчого контролю, при виконанні ними своїх службових обов’язків по контролю за станом та використовуванням ЗВ;

- експертна повірка, що проводиться при виникненні сумнівних питань по

метрологічним характеристикам ЗВ та можливості його використовування.

Позитивні результати повірки закріплюються повірочним тавро, або ж

виданням свідоцтва про повірку, чи метрологічну атестацію.

Ще одною формою державного нагляду за ЗВ - є держані випробовування, що виконуються державною метрологічною службою для дослідження зразків або партій ЗВ, які призначені для серійного виробництва, на їхню відповідність вимогам НТД.

Головна мета держвипробовувань – забезпечення високого технічного рівня приладобудування, відповідність технічних та метрологічних характеристик ЗВ вимогам народного господарства та світовому ринку.

У відповідності із Законом «Про метрологію і метрологічну діяльність»

держвипробовування ділять на приймальні та контрольні.

Приймальні держвипробовування – мають на меті визначення, по

метрологічним характеристикам ЗВ, доцільність їхнього виготовлення серійно або по поставок із-за кордону, з подальшим затвердженням їх типів.

Державні контрольні випробовування проводяться для серійно виготовлених ЗВ, з метою підтвердження їхньої відповідності встановленим вимогам та метрологічним нормам, доцільності подальшого виготовлення.

22.Зразкові переносні потенціометри: призначення, принцип дії, основні характеристики.

Електронні потенціометри призначені для безперервного вимірювання електрорушійної сили постійного струму, в окремому випадку електронний потенціометр використовується для вимірювання температури. При вимірі температури на вхід потенціометра підключається термоелектричний перетворювач. Приладобудівна промисловість випускає кілька видів електронних потенціометрів. Залежно від форми подання інформації, потенціометрів присвоєні такі шифри: КСП-компенсатор самописний потенціометричний; КПП-компенсатор показує потенціометричний; КПВ - компенсатор показує потенціометричний з обертовою шкалою. Крім того, потенціометри поділяються на мініатюрні (КПП, КСП-1.-КПВ-1), малогабаритні (КСП-2), нормальні (КСП-3 з дисковою діаграмою), підвищених габаритів (КСП-4). Bсе перераховані потенціометри крім функцій вимірювання можуть виконувати і ряд інших функцій, до числа яких належать: 1. Сигналізація про досягнення будь-якого заданого значення (макс-мін-норма); 2. Регулювання параметра за завданням; 3. Перетворення сигналу для зв'язку з ДСП (для цього в приладах використовують вбудовані вимірювальні перетворювачі з метою отримання на виході уніфікованих сигналів для зв'язку з різними гілками ГСП. По виду вихідного сигналу перетворювачі розрізняють на пневматичні, частотні, струмові і перетворювачі напруги). Робота потенціометра як вимірювального приладу заснована на нульовому (компенсаційному) методі вимірювання. Компенсаційний метод вимірювання грунтується на зрівноважуванні вимірюваної ЕРС падінням напруги, значення якого може бути визначено. Основна перевага компенсаційного методу полягає в тому, що значення термо-ЕРС не залежить від опору ланцюга термоелектричного термометра. Для більш ефективного використання компенсаційного методу виміру термо-ЕРС застосовується потенціометр з постійною силою струму, до складу якого входить нормальний елемент. Нормальний елемент - це електрохімічний джерело постійної ЕРС, яка відома з високою точністю (1,0186 В). Так як нормальний елемент має малу потужністю його в якості джерела живлення використовувати не можна, його використовують як еталон (міра) ЕРС. Потенціометри з постійною силою робочого струму підвищують точність вимірювання термо-ЕРС (клас точності приладів 0,05), однак при роботі з ними може мати місце похибка, викликана мінливістю температури холодного спаю термоелектричного термометра, тому на виробництві ці потенціометри застосовують рідко.

Потенціо́метр  (англ. potentiometer)—

  • 1) Прилад для вимірювання електрорушійної сили або зміни напруги (іноді — струму), або величин, функціонально пов'язаних з ними. П. у сукупності з відповідними перетворювачами можна вимірювати ел. струм і потужність, температуру, тиск тощо. П. автоматичний (КСП) з термопарою широко використовується у системах контролю температури на теплотехнічних об'єктах підприємств.

  • 2). резистор із трьома виводами, один із яких рухомий, що використовується, як дільник напруги.

Здебільшого потенціометр це довгий провідник із повзунком посередині. Електричний струм проходить між кінцевими контактами, а потрібна споживачеві напруга знімається з повзунка, положення якого можна механічно змінювати.

Потенціометр можна також використовувати як змінний резистор, використовуючи тільки два виводи — один із кінцевих і повзунок.

  • 3) Прилад для вимірювання величини окисно-відновного потенціалу вод. Застосовуються йонометр И-102, рН-метри — мілівольтметри П-4 та П-6, потенціометр ППМ 03 1М та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]