Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METROLOGIYa(1).doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
3.06 Mб
Скачать

28Частотний вимірювальний перетворювач: призначення, принцип дії, принципова електрична схема, область застосування.

У системах автоматичного контролю, регулювання та уп, набули поширення частотні перетворювачі і системи дистанційної передачі, сигнал вимірювальної інформаціїції яких, представлений у вигляді мінливих частоти від 2 до 4 або від 4 до 8 кГц, монет бути введений безпосередньо в цифрові вимірювальні пристрої та обчислювальні машини. Частотні перетворювачі мають малу похибкоюі дозволяють передавати сигнали на великі відстані.    Вимірюється фізична величина, перетворена з допомогою відповідного вимірювального перетворювача в кут поворота осі 5, впливає допомогою кулачка 6 і. пружини на 4 переміщення важеля 3. Між важелем 3 і верхнім жорстким зажимом закріплена струна / з немагнітного матеріалу (вольфра- ма), поміщена в поле постійного магніту М-5. При пропусканії по струні змінного струму в результаті його взаємодії його з полем магніту виникнуть вимушені коливання струни. При збігу частоти вимушених коливань з власною частотою виникають резонансні коливання струни. Пружина 2 служить для настройки нуля перетворювача.    У, питаємий напругою 24 В, частотою 50 Гц, через стабілізатор В. З верхньої частини вторинної обмотки Тр2 підсилювача напруга живлення подається на збудливу діагональ моста, в яку включена струна. Таким чином, система міст - підсилювач перед- ставлять собою автогенератор коливань. Вихідний частотний сигнал / вих, що залежить від сили натягу струни, і знімається з нижньої частини вторинної обмотки трансформатора 7р2, подається в лінію зв'язку.

  1. Дифтрансформаторна система дистанційної передачі вимірювальної інформації: призначення, принцип дії, принципова електрична схема.

Дана система передачі працює за принципом компенсації різниці трансформаторних напруг у котушках передавального перетворювача (ПП) і вторинного прилада(ВП).

Трансформатори 1 і 2 виготовленні ідентично і складаються із обмоток живлення, які намотані рівномірно по всій довжині трансформатора і вторинних обмоток, які намотані секціями. Всередину обмоток поміщено осердя. Якщо на вхід ПП не діє вхідний сигнал, то різниця напруг Δu=е12=0

Із зміною вхідного параметра зміниться положення осердя, при цьому Δu=e1-e2≠0. Цей сигнал розбалансу надходить на вхід ВП і через трансформатор КТ2 на електронний підсилювач Δu= Δu1- Δu2.

Взалежності від фази сигналу розбалансу електронний підсилювач подасть команду на реверсивний двигун, який буде обертатися в певну сторону, при цьому переміщується стрілка по шкалі і лекало, яке переміщує осердя трансформатора КТ2. Цей процес буде відбуватися до тих пір, доки не наступить положення рівноваги, тобто Δu= Δu1- Δu2=0.

На шкалі приладу ми отримаємо значення вирівнювального параметру. Вимірювальна система буде відслідковувати будь-яку зміну параметра. Точність показань прилада до 250м- (0,5-1%). До 1км(2,5%). Преваги: відносна простота, надійність, достатня точність. Недоліки: до 1 перетворювача можна підключати лише 1 ВП, при підключенні до мікропроцесорних схем є необхідність застосовувати нормувальні перетворювачі, чутливі до полів. Промисловість випускає наступні модифікації ВП: КСД, КПД, ВНД та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]