Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
170.9 Кб
Скачать

8.Ієрархічні системи ,ієрархічні моделі.

Особливістю ієрархічних систем є наявність спільної цілі для всієї системи і окремих цілей для підсистем. Ці цілі не завжди збігаються, а іноді навіть суперечать одна одній або конкурують між собою. Отже, існує реальна небезпека того, що деяка підсистема, намагаючись досягти поставленої перед нею мети, може діяти всупереч спільній цілі системи.

Однією з найважливіших цінних властивостей ієрархічної системи управління є можливість розподілу функцій управління за рівнями системи, прийняття рішень стосовно різних завдань у підрозділах різного рівня. Це дає змогу зосередити розв’язання стратегічних завдань на вищих рівнях управління, де їх розв’язання найбільш ефективне. Тактичні завдання залежно від їхньої складності та необхідних ресурсів можуть розв’язуватися на нижчих рівнях, що забезпечує оперативність прийняття рішень, і здебільшого — вищу точність.

Для ієрархічної системи з розподілом функцій управління за рівнями характерна відома автономність окремих органів управління проміжних і нижчих рівнів у тому сенсі, що кожний із них самостійно, у межах своїх повноважень, визначених дорученими йому функціями і заданими обмеженнями, управляє підлеглими йому підрозділами.

До найважливіших властивостей ієрархічних структур можна віднести такі:

-вертикальне підпорядкування;

-пріоритет дій підсистем вищого рівня (право втручання);

-взаємозалежність дій вищих та нижчих рівнів структури;

-елементи верхнього рівня ієрархії мають справу з більшими підсистемами та з ширшими аспектами поводження системи в цілому;

-періоди прийняття рішень для елементів верхнього рівня більші, ніж для елементів нижчих рівнів;

-верхні рівні мають справу з повільнішими проявами системи;

-опис проблеми на верхньому рівні менш структурований та формалізований, містить більше невизначеностей.

Ієрархічна структура представляє сукупність елементів, пов'язаних між собою за певними правилами.

До кожного запису бази даних існує тільки один (ієрархічний)шлях від кореневого запису.

Основними інформаційними одиницями в ієрархічній моделі даних є сегмент і поле.

У рамках ієрархічної моделі виділяють мовні засоби опису даних (МЗД) та засоби маніпулювання даними (ЗМД). Кожна фізична база описується набором операторів, що обумовлюють як її логічну структуру, так і структуру зберігання БД. При цьому спосіб доступу встановлює спосіб організації взаємозв'язку фізичних записів.

Ієрархічна модель є зв'язний неорієнтований гpaф деревовидної структури, що об'єднує сегменти. Ієрархічна БД складається з упорядкованого набору дерев.

9.Інформація та ентропія;інформація та управління.

Обговорюючи поняття інформація, неможливо не торкнутися інше суміжне поняття - ентропія. Вперше поняття ентропія та інформація пов'язав К.Шеннон в 1948 [299].

Взаємозв'язок ентропії та інформації знайшло відображення у формулі:

H Y = 1,

де Н - ентропія, Y - інформація. Цей висновок кількісно був обгрунтований Бріллюена [41,42].

Для розрахунку ентропії Шеннон запропонував рівняння, що нагадує класичне вираження ентропії, знайдене Больцманом.

H =? Pi log2 1/Pi = -? Pi log2 Pi,

де Н - ентропія Шеннона, Pi - ймовірність деякої події.

Назвавши свою функцію ентропією, Шеннон, тим не менш, застерігав послідовників від надмірного розширення області застосування цього поняття. Більш докладно про теорію інформації можна прочитати в спеціальній літературі.

Вперше поняття ентропії було введено Клаузиусом в 1865 р. як функція термодинамічного стану системи [230]. Ця функція має вигляд S = Q / T (Q - теплота, T - температура). Класики не пов'язували ентропію з інформацією.

Інформаційна ентропія — в теорії інформації, ентропія є мірою невизначеності випадкової величини. Зазвичай, в якості інформаційної ентропії використовують ентропію Шеннона.

Ентропія Шеннона визначає абсолютну межу найкращого стиснення даних без втрат: розглядаючи повідомлення як послідовність незалежних та однаково розподілених випадкових величин, теорема Шеннона про кодування доводить, що в границі середня довжина найкоротшого можливого представлення закодованого повідомлення в заданому алфавіті дорівнює ентропії поділеній на логарифм кількості символів у вихідному алфавіті.

Інформація - це зміст повідомлення про сукупність явищ і подій, що становлять інтерес для зацікавлених осіб та організацій, підлягають реєстрації та обробці.

Економі́чна інформація — інформація про суспільні процеси виробництва, розподілу, обміну та використання матеріальних благ, корисні дані сфери економіки, що відображають через систему натуральних, трудових і вартісних показників планову й фактичну виробничо-господарську діяльність та причинний взаємозв`язок між керуючим і керованим об`єктами. Економічна інформація використовується на всіх рівнях управління народним господарством країни, зокрема в усіх галузях агропромислового комплексу.

Надзвичайно важливе значення, з точки зору управління, має така характеристика інформації, як її оперативність, тобто актуальність інформації за умов зміни ситуації.

А для того, щоб процес управління чи навіть просто спілкування був продуктивним, інформація повинна однозначно сприйматися всіма споживачами, тобто бути коректною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]