Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
170.9 Кб
Скачать
  1. Норберт Вінер – батько кібернетики.

Норберт Вінер - американський вчений, видатний математик і філософ, основоположник кібернетики та теорії штучного інтелекту. Його називають батьком кібернетики.

Норберт Вінер народився 26 листопада 1894 року в єврейській сім'ї.

В 4 роки Вінер вже був допущений до батьківської бібліотеки, а в 7 років написав свій перший науковий трактат по дарвінізму.

В 18 років Норберт Вінер вже числився доктором наук за фахом «математична логіка» в корнельському і гарвардському університетах.

«Кібернетика» Вінера побачила світ в 1948 році. Повна назва головної книги Вінера виглядає таким чином «Кібернетика, або управління і зв'язок в тварині і машині». У цій роботі були показані шляхи створення загальної теорії управління і закладено основи методів розгляду проблем управління і зв'язку для різних систем з єдиної точки зору.

За декілька місяців до смерті Норберт Вінер був удостоєний Золотої Медалі Науковця, вищої нагороди для людини науки в Америці.

Норберт Вінер помер 18 березня 1964 року в Стокгольмі.

  1. Нобелівські лауреати в галузі економіки.

Нобелівською премією з економіки називають премію Банку Швеції в економічних науках пам'яті Альфреда Нобеля. Вона є найпрестижнішою премією в області економіки. На відміну від решти премій, що вручаються на церемонії нагородження нобелівських лауреатів, дана премія не є спадщиною Альфреда Нобеля.

Офіційна назва Нобелівської премії у галузі економіки – «Премія Центрального банку Швеції в галузі економіки пам’яті Альфреда Нобеля».

Премію за досягнення в економічних науках заснував Центральний банк Швеції у 1968 р. під час святкування свого трьохсотріччя на основі безстрокових економічних зобов’язань. Королівська шведська академія наук уповноважена визначати нагороду відповідно до тих принципів, за якими присуджували Нобелівські премії з 1901 р.

Найперша Нобелівська премія в економіці була присуджена в 1969 р. і розділена між ученими Раґнаром Фрішем (Норвезький університет, м. Осло) і Яном Тінберґеном (Нідерландська школа економіки, м. Роттердам) за розробку і застосування динамічних моделей для аналізу економічних процесів, за їхню дослідницьку роботу в галузі економетричного моделювання, тобто інтеграції економічної теорії і статистичних методів.

  1. Різні визначення кібернетики як науки.

Є багато визначень кібернетики. Провідні вчені визначили кібернетику, як науку такими словами:

Норберт Віннер, американський вчений, “батько кібернетики”: “Кібернетика – це наука про управління та зв’язок в тварині і машині”.

Андрій Миколайович Колмогоров, визначний російський математик: “Кібернетика займається вивченням систем будь-якої природи здатних сприймати, зберігати, переробляти інформацію та використовувати її для управління і регулювання”.

Аксель Іванович Берг, визначний російський вчений в галузі автоматизації і кібернетики: “Кібернетика вивчає процеси, що відбуваються в живій природі, в людському суспільстві і промисловості та у відповідності з виробленими цілями і завданнями забезпечує управління цими процесами за оптимальним варіантом.”

Найбільш коротке визначення кібернетики у великій радянській енциклопедії: “Кібернетика – наука про управління, зв’язок і переробку інформації.”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]