Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansi_modul_2_vse.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать
  1. Ринок цп

Ринок ЦП – особлива сфера ринкових відносин, де завдяки продажу цінних паперів здійснюється мобілізація фін ресурсів для задоволення інвестиційних потреб суб’єктів екон дія-сті.

Розрізняють такі РЦП:

  • за сферою поширення - світові, національні, регіональні та місцеві;

  • за стадією обігу - первинний (первинні угоди купівлі-продажу тільки-що випущених ЦП) і вторинний (подальший обіг ЦП);

  • за формою організації вторинного ринку – біржовий (ринок з найвищим рівнем організації, що максимально сприяє підвищенню мобілізації капіталу, формуванню реальних ринкових цін на фін вклади, що перебувають в обігу) і позабіржовий (охоплює операції з ЦП поза біржою, при цьому відбувається первинне розміщення, а також перепродаж ЦП тих емітентів, які не можуть з об’єктивних причин виставити свої активи на біржу);

  • за емітентами - ринок корпоративних ЦП, випущених юридичними особами; ринок муніципальних ЦП, випущених органами місцевого самоврядування; ринок державних ЦП, випущених державою;

Суб'єкти РЦП:

  • емітенти (компанії, товариства, підприємства, держава) – випускають ЦП;

  • інвестори (фізичні та юридичні особи) покупці ЦП;

  • посередники (брокери, ділери, андеррайтери);

  • органи регулювання (ДКЦПФР, біржі, асоціації брокерів та ділерів тощо);

  • інфраструктурні учасники (депозитарії, зберігачі, реєстратори, трасти, продавці інформації про РЦП).

Основні функції Фондового ринку

  • регулювання сфери грошового обігу та кредиту;

  • забезпечення переливу капіталу між галузями та сферами економіки;

  • розподіл і перерозподіл капіталу корпорацій (АТ), контроль за їхньою діяльністю;

  • залучення капіталу та забезпечення його ефективного використання;

  • забезпечення оперативної інформації про рух індивідуальних капіталів.

  • Ринок фін послуг

    Ринок фінансових послуг — це економічні відносини, що виникають між фінансовими посередниками та іншими економічними агентами з приводу розподілу фінансових ресурсів, купівлі-продажу тимчасово вільних коштів і цінних паперів.

    Об'єктами відносин на цьому ринку є фінансові послуги, операції з фінансовими активами.

    Суб'єктами ринку фінансових послуг виступають власники фінансових ресурсів, їх користувачі, фінансові посередники, держава в особі спеціальних органів нагляду та контролю.

    Фінансові послуги: фін посередництво, страхування, консалтинг, аудит та інформаційні послуги.

    Фін посередництво – відносини, які склалися на фін ринку в процесі руху фін ресурсів і грош коштів. Вони здійснюють мобілізацію тимчасово вільних ресурсів та їх продаж.

    Фінансовими посередниками є особи, які сприяють у налагодженні контактів і укладенні угод між власниками і користувачами фінансових ресурсів. Роль таких осіб виконують фінансові установи — юридичні особи, які надають одну чи декілька фінансових послуг та які внесені до відповідного державного реєстру у визначеному законодавством порядку. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи.

    Страхування – сукупність фін послуг з приводу формування колективно них страхових фондів і фін відшкодування різних втрат і збитків.

    Фін консалтинг – сукупність консультативних послуг широкого кола питань екон дія-сті під-в, орг-цій, установ.

    Аудиторські послуги – незалежна перевірка фін дія-сті і звітності окремих суб’єктів.

    Інформаційні послуги – полягають у наданні фін та нефін інформації суб’єктам необхідної для прийняття рішень в сфері фін діяльності.

    Функції: 1) надання первинної інформації, викон. інформаційні агенції 2) надання аналітичної інформації, викон. рейтингові агенції

    Найхарактерніші фін послуги – лізинг - підприємницька діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна. Таке майно є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. Об’єкт – рухоме та нерухоме майно, що згідно з законом віднесене до осн фондів. Суб’єкт – продавець лізингового майна.

    Дає можливість лізингоодержувачу економити на затратах, пов’язаних з володінням майном, встановлювати за погодженням з лізингодавцем порядок здійснення лізингових платежів.

    Факторинг – система фін обслуговування господарських структур, при якій ці структури передають банку право отримання платежів від платників за поставлені товари, виконанні роботи чи надані послуги.

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]