Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право инт собст экзамен ответыэ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
129.94 Кб
Скачать

59. Стаття 481. Поняття та об'єкти раціоналізаторської пропозиції

технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її ді­яльності. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

1. Відповідно до коментованої статті раціоналізаторською пропозицією є визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення в будь-якій сфері її діяльності. ЦК істотно розширив межі раціоналізаторської діяльності, і тепер вона може стосуватися будь-якої сфери. В Україні діє Тимчасове положення про правову охорону об'єктів промислової влас­ності та раціоналізаторських пропозицій 1992 р., яке є чинним лише в частині раціоналі­заторських пропозицій (згідно з Указом Президента України від 22 червня 1994 р.), Мето­дичні рекомендації про порядок складання, подачу і розгляд заявки на раціоналізаторську пропозицію, Положення про свідоцтво на раціоналізаторську пропозицію та порядок його видачі 1995 р.

2. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес. Для того, щоб можна було визнати пропозицію раціоналізаторською, вона має відповідати таким умовам: пропозиція має бути технічним або організаційним рішенням; пропозиція має відноситися до профілю підприємства, в яке вона подається; вона повинна бути новою й корисною. Пропозиція подається тому підприємству, діяльності якого вона стосується. При цьому не має значення, де працює раціоналізатор чи він зовсім не працює. Рацпропозиція визнається новою для підприємства, якщо на цьому підприємстві сут­ність цієї пропозиції до подачі заявки не була відомою, тобто не використовувалась на да­ному підприємстві, крім випадків, коли вона за ініціативою автора використовувалась не більш 3-х місяців до подачі заявки; не була передбачена наказами або розпорядженнями адміністрації, не була розроблена технічними службами підприємства або не була заявлена іншими авторами, яким належить першість; не була рекомендована вищестоящою органі­зацією або опублікована в інформаційних виданнях з розповсюдженням передового досві­ду в цій сфері; не передбачена обов'язковими для підприємства нормативами, технічними умовами тощо. Новизна раціоналізаторської пропозиції визначається на певний період часу. Щодо рацпропозицій у нормативних актах вживають поняття першості, а не пріоритету. Пер­шість визначається датою надходження на підприємство правильно оформленої заявки на раціоналізаторську пропозицію. Першість визнається за автором, який перший подав в установленому порядку пропо­зицію, а також у разі, коли пропозиція була вперше необгрунтовано відхилена, і це відхи­лення не було опротестовано. Оцінка корисності суттєво залежить від специфіки діяльності підприємства. Рацпропо­зиція визнається корисною для підприємства, до якого подана заявка, якщо її використання дає можливість підняти економічну ефективність підприємства, отримати позитивний при­буток або отримати інший позитивний ефект цим підприємством. Тому можлива ситуація, коли пропозицію на одному підприємстві визнають раціоналізаторською, а на іншому — відхиляють через відсутність новизни.