Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право инт собст экзамен ответыэ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
129.94 Кб
Скачать

56. Стаття 467. Правові наслідки припинення чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок

1. У разі припинення чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок ці об'єкти можуть вільно та безоплатно використовуватися будь-якою особою, за винятками, встановленими законом. 2. Якщо у зв'язку з достроковим припиненням чинності виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок завдано збитків особі, якій було надано дозвіл на використання цих об'єктів, такі збитки відшкодовуються особою, яка надала зазначений дозвіл, якщо інше не встановлено договором чи законом.

1. Припинення виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може статися у разі спливу строку чинності цих прав на ці об'єкти. Строк чинності майнових прав на винахід становить двадцять років, на корисну модель — десять років, на промисловий зразок — п'ятнадцять років. Цей строк обчислюється від дати подання заявки на отримання патенту або деклараційного патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок Також припинення виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може статися у разі дострокового припинення дії патенту на зазначені об'єкти, тобто у разі повної чи часткової відмови від патенту або у разі несплати збору за підтримку чинності патенту. Наслідком припинення виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок буде відсутність власника цих об'єктів промислової власності. Отже цей кодекс містить норму, не відому раніше діючому законодавству. У разі припинення чинності виключних майнових прав об'єкти промислової власності можуть вільно та безоплатно використовуватися будь-якою особою, за винятками, встановленими законом. Цією особою можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, при чому і іноземні теж, а також особи без громадянства. Особі вже не треба подавати заявку до Установи на одержання патенту на винахід, корисну модель чи промисловий зразок. Однак на рівні з нею цей об'єкт може використовувати будь-яка особа. 2. Власнику виключних майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок надано право укладати договір про надання дозволу на використання цих об'єктів. Проте після укладення такого договору, власник майнових прав може відмовитись від патенту. У законі передбачено обов'язок власника патенту попереджувати особу, якій надано таке право, про відмову від нього. Також, як уже зазначалося, у ліцензійному договорі може бути передбачено заборону відмови від патенту. Але, якщо ця умова буде відсутня у договорі, дострокове припинення чинності майнових прав може завдати величезних збитків особі, яка отримала право використовувати об'єкт промислової власності. Тому норма цієї статті зобов'язує власника патенту відшкодувати збитки, завдані цій особі. Треба додати, що той же договір може звільнити власника патенту від цього обов'язку.

57. Відчуження патентних прав можуть бути як юридичній, так і фізичній особі. До набувача патентних прав останні переходять у повному обсязі. Відчужувач патенту не може деякі права залишити за собою, а решту передати набувачеві, тобто відчуження лише окремих право-мочностей не допускається. Відчуження патентних прав, як і будь-яке інше відчуження можливе лише без будь-яких застережень. У договорі про відчуження не можуть визначатися сфери використання об'єкта промислової власності, територіальні чи часові обмеження. Набувач патентних майнових прав набуває їх у повному обсязі без будь-яких обмежень. Він стає власником патенту, отже, об'єкта промислової власності з усіма наслідками, які з цього юридичного факту випливають. Безперечно, одним із способів розпорядження належними патентними правами є право власника патенту відмовитися від нього, тобто за своєю волею припинити його чинність. - ПРИМУСОВЕ ВЫДЧУЖ -- Виходячи із суспільних інтересів та інтересів національної безпеки Кабінет Міністрів України має право дозволити використання запатентованого винаходу без згоди власника патенту, але з виплатою йому відповідної компенсації. Це правило не суперечить положенням міжнародних договорів стосовно охорони прав інтелектуальної власності.

58. Дії, які не визнаються порушенням прав Не відноситься до порушення прав, що надаються патентом, використання запатентованого винаходу: ― в конструкції чи при експлуатації транспортного засобу іноземної держави, який тимчасово або випадково знаходиться у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що винахід використовується виключно для потреб зазначеного засобу. ― без комерційної мети; ― з науковою метою або в порядку експерименту; ― за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо); ― для разового виготовлення ліків в аптеках за рецептом лікаря.