Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrayinska_mova1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
528.38 Кб
Скачать

86. Ознайомлення з організаційними документами. Статут, положення, інструкція.

87.Позовна заява.

Позовна заява-письм докум,який наданий позивачем проти відповідача і який містить одну чи кілька позовних вимог. Позовна заява подається до суду в письм формі. Реквізити:найменування суду,до якого подається позовна заява,назва позивача,його місце проживання,також назва його представника і його адреса,якщо заява подається представником;найменування відповідача,його місце проживання;у чому полягає порушення прав,свобод чи законних інтересів позивача та його вимоги; обставини на яких позивач обґрунтовує свої вимоги і докази,що підтверджують ці обставини;ціна позову;перелік доданих до позовної заяви документів.У заяві можуть бути зазначені номери телефонів, факсів,адреси електронної пошти позивача,його представника, відповідача,інші відомості,що мають значення для розгляду та вирішення справи. Позовна заява підписується позивачем або його представником за наявності у нього повноважень на підписання заяви та пред’явлення його до суду.

До______-районного суду м.__

адреса______

Позивач: ПІП ,адреса телефон

Відповідач: ПІП адреса телеф

Позовна заява

про розірвання шлюбу

текст заяви…….

88.Види договорів.

Договір-угода двох або більше сторін,про встановлення,зміну і припиненя цивільних правовідносин.Договори поділяються на планові(державне замовлення)і регульовані(договірні). Односторонні(одна сторона має тільки права,інша тільки обов’язки)і двосторонні(обидві сторони мають права і обов’язки).До договорів,що укладаються більш як 2 сторонами,застосовуються загальні положення про договір. Якщо це не суперечить багатосторонньому характеру цих договорів.Договір є відплатним,якщо інше не встановлене договором,законом або не випливає із суті договору. Оплатні і безоплатні договори.Реальні і конценсуальні. Істотні(є предмет і цана договору),звичайні(передбачені в законодавстві і можуть не включатися до змісту договору),випадкові(умови договору не передбачаються,але можуть бути встановлені угодою сторін).

89.Протокол слідчої дії.

Протокол слідчої дії-це кримінально-процесуальний документ,який скл при проведенні слідчих дій під час досудового слідства і дізнання.В протоколі слідчої дії повинні бути зазначені: місце і дата його складання,посади і прізвища осіб,що проводять дію,прізвище осіб,які брали участь у проведенні слідчої дії,адреси цих осіб,роз’яснення їх прав і обов’язків,зміст проведеної слідчої дії,час її початку і закінчення,всі істотні для справи обставини,виявлені при виконанні даної слідчої дії.Протокол зачитується всіма особами,що брали участь у проведенні слідчої дії,при цьому їм роз’яснюється їх право робити зауваження.Зазначені особи можуть ознайомитися з протоколом особисто.Протокол підписують особа,яка провадила слідчу дію, допитна особа,а також перекладач,поняті і якщо вони були присутні, та інші особи які були присутні або брали участь у проведенні цієї дії. До протоколу можуть бути додані фотознімки,матеріали звукозапису,кінозйомок,відеозаписи,плани ,схеми.Коли особа що брала участь у проведенні слідчої дії відмовиться підписати протокол,то це зазначається в протоколі і стверджується підписом особи,яка провадила слідчу дію.

Обліково-фінансові документи

Акт

Це документ, який містить рішення щодо законів, указів, постанов і складається на підтвердження фактів, подій, вчинків, пов’язаних з діяльністю установ та окремих осіб. Як правило, це документація постійних експертних комісій, спеціально уповноважених осіб або представників організацій, що перевіряють.

Акт складається кількома особами з метою об’єктивного фіксування подій, фактів або певної ситуації. Виклад і форма тексту актів регламентовані. Текст акта має дві частини:

— вступну (вказуються підстави для складання акта, перелічуються особи, що складали акт, а також присутні під час його складання);

— констатуючу (викладаються мета й завдання акта, xaрактер проведеної роботи, перелічуються виявлені факти, даються висновки).

Після слова Підстава вказується документ чи усне розпорядження службової особи щодо необхідності та юридичної, ваги певного акта.

Після слова Складено перераховуються особи, які склали акт або були присутні під час його складання, і обов’язково зазначаються їхні посади, ініціали й прізвища. Якщо акт готувався комісією, то першим друкується прізвище голови; прізвища інших членів комісії розташовуються в алфавітному порядку.

У кінці акта (перед підписами) зазначається кількість примірників і вказується місце їх зберігання.

Реквізити:

  • Назва установи.

  • Гриф затвердження.

  • Назва виду документа.

  • Номер та дата складання.

  • Місце складання.

  • Заголовок.

  • Текст.

  • Підписи.

Зразок:

Виконавець

ПП „Діпро”

с.Пряда, Явор. р-ну, Львівської обл.

ЗКПО 3107184

р/р 260983062901

в ЛФ Б.Р.Р. м. Львів МФО 329224

Свідоцтво платника ПДВ189536

Інд. под. № 310917813230

Замовник

СП ТзОВ”Чудо”

м.Львів, вул.Городоцька,293

__________________________

__________________________

__________________________

__________________________

__________________________

Акт

Здачі приймання виконаних робіт

Складено 30.10.2003

Надання рекламних послуг в Світовому Бізнес Довіднику. bpapers.iatp.org.ua

Згідно замовлення №09/5-Р від 29.09.2003року.

Ми, що нижче підписались, представник Виконавця в особі Калиновича Р.Я. з однієї сторони, і представник Замовника, в особі ___________________________________ з другої сторони, склали даний Акт про те, що виконана робота відповідає умовам замовлення.

Ціна по замовленню складає: 216 грн., в т.ч.: ПДВ 35,85грн. та ПНР 0,89грн.

Від Виконавця

Від Замовника

______________________

______________________

М.П.

М.П.

Доручення — це письмове повідомлення, за яким організація чи окрема особа надає право іншій особі від її імені здійснювати певні юридичні чинності або отримувати матеріальні цінності.

Доручення видаються на розпорядження майном, отримання грошових і матеріальних цінностей. Вони поділяються на особисті та офіційні.

Особисті доручення видаються окремими особами, які передають свої права іншим особам (право на отримання заробітної плати, поштового переказу та ін.). Обов’язковою умовою правомірності особистого доручення є наявність підпису службової особи й печатка установи, підприємства, що засвідчує підпис довірителя (доручення, які видаються студентам, можуть засвідчуватись навчальним закладом).

В офіційному дорученні обов’язково зазначаються:

  • Назва організації, яка видає доручення.

  • Номер доручення й дата видання.

  • Посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, якій видано доручення.

  • Назва організації чи підприємства, від якого повинні бути отримані матеріальні цінності.

  • Перелік цінностей із вказівкою на їх кількість і суму.

  • Строк дії доручення.

  • Зразок підпису особи, якій видано доручення.

  • Назва документа, що посвідчує особу отримувача цінностей (паспорт, посвідчення).

  • Підписи службових осіб, які видали доручення.

  • Печатка організації, що видала доручення.

Офіційні доручення можуть бути разовими, спеціальними й загальними.

Разові видаються на виконання одноразової дії (отримання товарно-матеріальних цінностей, одержання заробітної платні, пенсії, стипендії, поштового переказу).

Спеціальні — на здійснення приватною чи службовою особою однотипних дій (представництво в органах суду, виконання банківських операцій у межах певного терміну).

Загальні — на виконання широких повноважень (отримання документів, ведення справи в усіх судових, арбітражних і адміністративних установах з усіма правами, що надані законом позивачеві, відповідачеві; укладання угод, одержання майна тощо).

Для багатьох доручень є друковані бланки, куди від руки вписують прізвище, ім’я та по батькові того, кому доручається, що саме, де треба одержати, та завіряють підписом і круглою печаткою. Завіряється також підпис особи, на ім’я якої написано доручення. Завірені нотаріально доручення можна передавати телеграмою. Телеграма-доручення складається з тексту доручення, який може бути відповідно скорочений, та посвідчуваль-ного напису з підписом нотаріуса й печаткою нотаріальної контори. Підпис нотаріуса засвідчується органом зв’язку, через який передається телеграма-доручення. Таке доручення має силу оригіналу.

Зразок 1:

ДОРУЧЕННЯ

Я, Король Петро Пилипович, доручаю Слободі Оксані Володимирівні отримати належну студентам 12-ї групи музично-педагогічного факультету стипендію за вересень 2003 р.

Доручення дійсне до 12 жовтня 2003 р.

20 вересня 2003 р.

(підпис)

П. П. Король

Підпис студента Короля П. П. Засвідчую:

Декан музично-педагогічного

факультету

(підпис)

С. І. Бондаренко

20 вересня 2003 р.

Зразок 2:

ДОРУЧЕННЯ

Місто Київ, першого квітня тисяча дев’ятсот дев’яносто шостого року,

Я, Дуб Тарас Антонович, що проживає в м. Києві по вул. П. Сагайдачного, 3, кв. 18, цим дорученням уповноважую Петренко Марію Василівну, яка проживає за тією ж адресою, розпоряджатися належним мені грошовим вкладом у Печорському відділенні Ощадного банку № 4135 м Києва на рахунку № А-1810,

Доручення видане без права передоручення і дійсне строком на три роки, тобто по перше квітня тисяча дев’ятсот дев’яносто восьмого року.

(підпис)

Гербова печатка

Зареєстровано в реєстрі

789/14

Сплачено державного збору….

Секретар

(підпис)

К. К. Дорошенко

Переглядів: 9,896

Розписка - це письмове підтвердження певної дії, що відбулась – передачі й отримання документів, товарів, грощей від підприємства або приватної особи.      Розписка може бути приватного (особа отримує цінності від особи) і службового (особа — представник установи – отримує цінності від цієї або іншої установи) характеру.

      Реквізити:

  • Назва виду документа.

  • Текст: — прізвище, ім’я, по батькові та посада особи, яка дає розписку і підтверджує отримання цінностей; — прізвище, ім’я, по батькові та посада особи, яка передала цінності; — точні найменування матеріальних цінностей, їх кількість і вартість — словами і цифрами; — відомості про документ (паспорт, посвідчення), засвідчує особу, яка отримує цінності; — підстава передачі й отримання цінностей.

  • Дата.

  • Підпис особи, яка отримала цінності.

  • Завірення підпису (у приватній розписці).

Зразок 1:

Розписка

     Я, студент фізико-математичного факультету Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Маковецький М. Й., отримав від завідувача бібліотеки К.П. Шустрого для тимчасового користування на час канікул 1 (один) підручник з фізики, 1 (один) підручник з математики, 1 (один) підручник з філософії.      08.06.03

Підпис студента Маковецького М. Й. засвідчую

Підпис

Декан фізико-математичного

факультету

(підпис)

О. В. Марусяк

Зразок 2:

Розписка

     Я, Сидоренко Світлана Миколаївна, взяла в борг у Олексюк Ірини Андріївни 500 (п’ятсот) гривень. Зобов’язуюся повернути всю суму до 1 грудня 2003р. Домашня адреса: вул. Світла, 11, кв. З, Львів. Паспорт МА-ІХ №679849, виданий Залізничним РВВС України м. Львова 29 листопада 2001 р.

26.11.03

Підпис

Підпис Сидоренко С. М. засвідчую.

Державний нотаріус

(підпис)

Р. О. Пилипчук

Печатка

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]