Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrayinska_mova1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
528.38 Кб
Скачать

10. Поняття про документ, його властивості та вимоги до оформлення. Мовностильові особливості тексту документу.

Документ — це засіб закріплення різними способами на відповідному матеріалі інформації про факти, події, явища об’єктивної дійсності та розумову діяльність людини. Властивості документа:Документ має певну кількість властивостей, які відрізняють його від інших об'єктів. Сукупність властивостей — цілісна система, яка виконує покладені на неї суспільством функції. Зв'язок між властивостями документа досить тісний, тому відокремити їх можна лише умовно. Він є носієм і служить джерелом інформації,має правову вагу.Вимоги до оформлення:правові-документ повинен бути відредагованим і оформленим; логічні- текст документа повинен бути аргументованим,мова документа послідовною;технічні-для укладення документа існує формат паперу,крапки і тире перед і після чисел не ставляться,текст набирають 14 кеглем,2-сторонній документ може зберігатися лише 3 роки; лінгвістичні-текст має бути зрозумілим. Мовностильовими особл тексту докум є мовні засоби: складні речення,використання простих речень,стійкі с/с,дієслова інфінітиви,прямий та зворотній порядок слів,віддієслівні іменники.

11. Мова і професія. Мовленнєва діяльність як один з основних видів діяльності людини.

Кожна нац мова – універсальна система, в якій живе нац душа кожного народу, його світ і духовність. Укр мова – невмирущий скарб істини, краси, благородства, знань, мистецтва.Мова як інструмент здобуття знань, як засіб життєдіяльності людини має велике значення для всіх. Оскільки мова не тільки обслуговує сферу духовності культури, а й пов’язана з виробництвом, з його галузями і процесами, із соц відносинами, вона – елемент соц сфери.У суч житті по-новому розглядаються питання функції мови. Старий поділ на професії “інтелігентні” та “неінтелігентні” зникає. Осн критерій –знання свого фаху, рівень опанування проф термінологією.

Знати мову професії – це вільно володіти лексикою свого фаху, нею користуватися.Мовні знання–один з осн компонентів проф підготовки.Оскільки мова виражає думку,є засобом пізнання та діяльності,то правильному проф. спілкуванню людина вчиться все своє життя. Знання мови професії підвищує ефективність праці, допомагає краще орієнтуватися в складній професійній ситуації та в контактах з представниками своєї професії.

12. Культура мови і мовлення. Основні ознаки культури мовлення юриста.

Мовлення – це спілкування людей між собою за допомогою мови. Мова дістає відображення у мовленні. Без нього вона не може ні існувати,ні здійснювати комунікативну функцію. Мовлення також не можливе без мови, без її словникового складу.Культура мови-наука що вивчає нормативність мови,її відповідальність до тих вимог,що ставляться перед мовою в сусп.Це досконале володіння літер нормами на всіх рівнях мовної системи в її усному і писемному мовленні. Мовлення завжди індивідуальне. Хоча люди і корист загальнонародною мовою, їхнє мовлення буде залежати від віку, освіти, професії, середовища в якому вони живуть,тому буде різнитись особливим добором слів, манерою розповіді або бесіди. Мовлення може бути тихим або голосним, тривалим або коротким, швидким або повільним, інтонаційно забарвленим, може супроводжуватись жестами та мімікою. Мовленню властиві паузи.Вони є супровідною важливою ознакою членування речення, тому що без паузи складно передати чіткість і ясність висловленої думки. Мовлення або мовленнєва діяльність – це с-ть психофізичних дій організму людини, що спрямовані на сприйняття і розуміння мови, а також на реалізацію його в усній та писемній формі. Основні ознаки культури мовлення:-правильність(дотримання літературних норм)-змістовність(глибоке осмислення теми)-послідовність (лаконічність думок) -багатство(викор різном засобів вираження думок)-точність;-виразність;-доречність, доладність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]