Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УР 4 УЛ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Значення творчості Тараса Шевченка

Великий Кобзар був не лише творцем геніального «Кобзаря», тобто поетом, а й не менш талановитим драматургом, прозаїком, автором шкільних підручників, філософом, етнографом, фольклористом і, зрештою, великим художником (живо­писцем, гравером, скульптором), який залишив величезну мистецьку спадщи­ну — понад тисячу художніх творів. Одне слово, геній Шевченка надзвичайно широкого діапазону.

  1. Ранній Шевченко –– романтик.

  2. Синкретизм ––- романтизм+реалізм

  1. Розробляє 14скл. коломийковий вірш

  2. Тяжіє до пластичного образу –– воля, дума

  3. Тропіка: символи, метафори, персоніфікації, порівняння, епітети народно-пісенного характеру

  4. генетично пов’язаний з творчістю українських романтиків, орієнтація не на західні зразки

  5. позбавлений казково-екзотичних мотивів, його фантастика фольклорно-природна, лагідна

  6. Романтизм національний, на засадах народності і національної самобутності, звернений до народної пам’яті, минувшини, образності

  7. Характери героїв гіперболізовані, сповненні контрастів, пов’язані з народним середовищем

  8. Романтичний герой –– борець за волю

  9. фон –– історичний, громадянський

  10. Ліричний герой з романтичними рисами, чітко висловленою соціальною позицією, співця, страждальців, пригноблених

  11. Романтизм громадського звучання. Романтизм протесту проти існуючої дійсності. Період « Трьох літ»

  • Написані рукою зрілого майстра.

  • Час усвідомлення суті трагедії України в суспільно-політичному, національному, релігійному, морально-етичному вимірах.

  • Масштабні історіософські твори, заглиблюється в минуле України, болісно шукаючи ті зламні моменти, що призвели до повної втрати самостійності й перетворення на колонію.

  • Тверда віра в могутній вплив поетичного слова, зверненого до сучасників,

  • Зумовлює його активну позицію, неодмінну зверненість його до читача,

  • Ораторський характер стилю громадянської лірики цього періоду, не розрахованої на цензурний друк.

  • Поезія охоплює тепер — значно ширше коло явищ суспільного буття,

  • Художнє відтворення дійсності стає соціальне більш конкретним і аналітичним, ніж раніше.

  • Політичні ідеї поета -- художніми ідеями й визначальним формотворчим чинником поезії, що зумовило його звернення до ....

  • політичної сатири, інвективи, викривального монологу, до образів найширших художніх узагальнень, до умовності, фантастики, гротеску.

  • Його революційні поезії одверто прагнуть активного впливу на свідомість читача. І водночас вони наскрізь ліричні. Ліричне начало наявне й у сатиричних поемах, воно — і в схвильованості розповіді поета, і в яскраво суб'єктивному забарвленні тропів, ї в безпосередніх ліричних «втручаннях» у розповідь.

  • «образ автора» в політичній поезії -- в образ-характер.

  • Політична поезія не стільки людинознавча, скільки суспільствознавча:

  • головна її мета — присуд дійсності, яку художньо «моделює» поет, а предмет зображення — не людські характери та їхня психологія, а соціально-політичний «стан речей», типові для тогочасної дійсності суспільні обставини.

  • У громадянській ліриці з'являється образ поета-юродивого, який усе знає, розуміє, оплакує руїну-Україну, але якого люди не чують.

    • Юродивий у християнській традиції — провісник, носій слова божого; і тим страшнішим є майбутнє людей, зайнятих марнославними клопотами, буденною метушнею і збайдужілих до спільної долі всієї нації.

  • Поет не може змиритися з тим, що нелюдські зусилля народу, криваві жертви в боротьбі за волю й незалежність лишилися марними; вільна Україна пішла в непам'ять, опинилася в позачассі.

  • Єдина надія поетова — на власне слово, яке пробудить націю («Чигрине, Чигрине...»)—мотив, що набув нового, дійового змісту.

  • Цей же образ юродивого виступить згодом у ліричній поемі-посланні «І мертвим, і живим...»

  • Іншу іпостась ліричного героя — уже не в трагічній постаті юродивого, а в бурлескній масці простака, започаткованій у полемічному вступі до «Гайдайаків», маємо розгорнутою у вступі та петербурзькому епізоді поеми «Сон (У всякого своя доля)»ліричного памфлету, першого твору політичної сатири,— і в творчості Шевченка, і в новій українській літературі,— сатири, спрямованої

    • проти соціального й національного гноблення українського народу,

    • проти підвалин тодішнього соціально-політичного ладу — самодержавства, кріпосництва, церкви,

    • проти рабської покірливості мас і національної зради верхівки українського суспільства, що пішла на службу імперській владі.

  • «Сон» вперше в українській літературі створює узагальнену художню панораму соціально-політичного буття Російської імперії у його найсуттєвіших виявах.

    • кріпосництво (образ українського села),

    • рекрутчина й солдатчина,

    • політичний терор (образ сибірської каторги).

    • Це цар і його поплічники (сцени в палаці).

    • Це суспільне пасивний загал («недобитки православні»).

    • Це зденаціоналізовані перевертні, що пішли служити імперському режимові.

    • Це колоніальне гноблення України — винищення на канальних роботах козацьких полків — квіту народу; розправа над П. Полуботком, що зображений як ідеальний захисник України та мученик за її волю.

Це — «висока карикатура» політично-філософського наповнення. Поет викриває не тільки Миколу І, а й самий принцип самодержавства як брутального й необмеженого законом самовладця.

  • В поемах «Сон» і «Великий льох» типізує дійсність, створюючи передусім сатиричні ситуації й картини життя,

  • А у політичних поезіях — «Кавказ», «І мертвим, і живим...», «Холодний яр», «Три літа» та інших основною формою сатиричного образотворення є ліричний монолог, сповнений обурення й сарказму. В інвективах і політичних медитаціях головним «героєм» стає, власне, думка-переживання поета, а на перший план виступають безпосереднє викриття й картання суспільного зла, сатиричні оцінки й характеристики. (лірично-сатиричним монологом є один із найвиданіших творів світової політичної поезії — інвектива «Кавказ)

  • Пройняті духом заперечення існуючого ладу такі перлини громадянської лірики Шевченка, як «Холодний яр», «Чигрине, Чигрине», «Гоголю», «Давидові псалми», «Три літа», «Як умру, то поховайте» та ін.

Вони є ліричними творами, в яких поет не просто декларує «готову» думку, а переживає її, виборює, шукаючи відповідь на найпекучіші питання, що їх порушує час.

Крім образу ліричного героя — гнівного й скорботного викривача суспільного зла, в політичних поезіях Шевченка майже не знаходимо образів-характерів. Предмет художнього зображення в них — насамперед «суспільні обставини», у функції яких виступають фактично й негативні персонажі (цар, пани-«земляки» тощо). Не належать до категорії образів-характерів і «вічні» образи, такі як Прометей («Кавказ»), «цар волі» («Сон»), у яких поет персоніфікує свої позитивні ідеї. Проблема створення образу-характеру постає перед Шевченком, коли він звертається до жанру побутової та історичної поеми.

Романтичний образ-характер патріота, борця «за темнії люди» створив Шевченко в поемі «Єретик» (1845)

Риси ідеальності мають і позитивні образи-характери соціально-побутових поем з життя українського села — «Наймичка», «Сова»— та історично-побутової поеми «Невольник». В образах Ганни («Наймичка»), удови («Сова»), Степана, Ярини та її батька («Невольник») поет утілив свій (власне народний) ідеал життя «по правді». Його образам селян властиві органічна моральність, самопожертва, доброта й непоказний, «тихий» героїзм — не раптового душевного спалаху, а всього життя. І водночас його позитивні герої — не плід ідеалізації народу. Поет реалістично типізував у образах своїх «праведниць» (Ганни, удовиці) найкращі реальні риси народного характеру. Свій етичний ідеал він знайшов саме в народному середовищі.

Період «трьох літ— роки формування художньої системи зрілого Шевченка, яку характеризує органічне поєднання реалістичного й романтичного начал, причому домінуючою тенденцією стає прагнення об'єктивно відображати дійсність у всій складності її суперечностей.

У ці й наступні роки поет пише твори, в яких реалістичне начало по-різному поєднується з романтичним («Сова», «Наймичка», «І мертвим, і живим...», «Сон», «Єретик»), і твори суто романтичні («Великий льох», «Розрита могила», історичні поезії періоду заслання), і повісті російською мовою, де переважає просвітительський реалізм, нерідко забарвлений нотками сентиментального замилування.

Таке співіснування романтизму й реалізму в творчості зрілого Шевченка є індивідуальною особливістю його творчого методу. Цей метод — цілісний і водночас «відкритий», тобто це свідоме звертання поета до різних форм художнього узагальнення й різних виражальних засобів відповідно до тих завдань, які розв'язував. Так, у поемі «Сон» реалістично-тверезий і конкретно-історичний аналіз соціально-політичного буття миколаївської Росії реалізується переважно в образах умовно-гротескового, фантастичного плану, пов'язаних із романтичною традицією й зумовлених саме художнім завданням поета створити гранично узагальнений, «панорамний» образ «темного царства». Усі ці форми художнього узагальнення дістали згодом місце в зрілому реалізмі XIX ст. (Салтиков-Щедрін та ін.). Однак літературно-генетично вони пов'язані з романтизмом. Типологічно поеми «Сон» та «Великий льох» близькі до європейської романтично-сатиричної поеми першої половини XIX ст. (Міцкевич, Гейне, Петефі). Романтичний струмінь, наявний у творчості Шевченка до кінця його життя, своєрідно поєднувався з реалізмом, вводячи в нього ідеальне начало, збагачуючи його виражальні можливості, поглиблюючи психологізм інтроспекції.