Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Р_12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

§ 4. Світовий ринок золота Програмні питання

Поняття тезаврацій.

Структура, види й особливості функціонування ринків золота.

Ціна золота і чинники, які її визначають.

Форми продажу золота.

Основні поняття

Тезаврація

Нагромадження золота

Золоті зливки

Золоті монети

Світовий ринок золота — це система відносин купівлі-продажу золота, це сукупність центрів, де здійснюються купівельно-продажні операції із золотом, в основному для промислових цілей і приватної тезаврації. Тезаврацією називають процес нагромадження золота банками, скарбницями, різними фондами, а також приватного нагромадження золота як скарбу.

Суб’єктами світового ринку золота витупають комерційні банки, фірми, приватні особи, а також виконавчі валютні органи.

Запримічено тенденцію до постійного розширення попиту на золото для потреб ювелірного виробництва (більше половини усього золота), електроніки, стоматології, для виготовлення монет і медалей.

Широко поширені у світі приватні тезаврації. Найбільше приватні нагромадження золота зосереджені в Індії, а ще більше у Франції (майже половина європейських приватних тезаврацій).

У світі функціонує понад 40 міжнародних ринків золота. Найбільші з них знаходяться в Цюріху та Лондоні, на долю яких припадає переважна частина сукупного обороту всіх міжнародних ринків золота. Із внутрішніх ринків перше місце за обсягом угод займає Париж. До великих міжнародних центрів з торгівлі золотом відносяться ринки Женеви, Брюсселя, Франкфурта-на-Майні, Мілана, Стамбула, Дубая, Карачі, Бомбея, Калькутти, Токіо, Йокогами, Бангкока, Сінгапура, Маніли, Касабланки, Дакара, Джібуті, Торонто, Вінніпега, Каракаса, Мехіко, Ріо-де-Жанейро, Сан-Паулу. За останні 20 років помітно розвивається торгівля золотом в містах США — в Нью-Йорку, Чикаго, Детройті, Бафало, Сан-Франциско.

Ціна золота залежить від складного комплексу факторів, головним з яких можна назвати: стан попиту та пропозиції, розташування ринку, транспортні та страхові витрати, ступінь втручання державних органів у діяльність ринку, економічний, валютний і фінансовий стан країни де знаходиться ринок.

На різних європейських ринках золота, як і на інших найбільших міжнародних ринках, ціни встановлюються на більш або менш однаковому рівні і змінюються головним чином у відповідності з динамікою ціни на золото на ринках Цюріха і Лондона. У той же час, на ринках деяких азіатських країн операції із золотом обмежуються або забороняються, а тому ціни на золото там можуть помітно відхилятись від цін основних міжнародних центрів.

Золото продається в найрізноманітніших формах, але найбільше розповсюджена торгівля золотими зливками та монетами. Золоті зливки найчастіше мають вагу 12,5 кілограмів і 1 кілограм. Із монет найбільшою популярністю користуються південно-африканські крюгеренди, англійські золоті соверени, французькі золоті наполеондори в 20 франків, 20-доларові монети США, німецькі монети в 20 рейхсмарок. Крім монет і зливків, золото продається в вигляді медалей, листів, пластинок, дроту, а іноді й у формі золотих сертифікатів, які дають право пред’явникові отримати певну кількість чистого золота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]