Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен з педагогіки і методик.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
465.41 Кб
Скачать

7. Інноваційні педагогічні технології Теоретичні питання

Національний дитячий садок С.Русової. особливості змісту технології С.Русової та її концептуальні положення.

Ідею українського дитячого садка С.Русова розкривала на основі аналізу напрямків дошкільного виховання. теоретичних концепцій і практичних варіантів дитячих закладів, які снували у світі – в Росії, Європі, Америці.

Система принципів побудови українського дитячого садка подає Софія Русова. Насамперед вона підкреслює і обґрунтовує, що дошкільне виховання будується на новітніх положеннях психології і педагогіки про закономірність та умови розвитку, дитини про найбільш доцільні методи виховання.

Другий принцип концепції С.Русової полягає в тому, що в дитячому садку має панувати національний дух, виховання має будуватися на демократичному грутні – так. як колись, ще в 9 ст., на ньому закладалась українська національна школа. Здійснюючи аналіз української духовності, педагог виділяє у ній такі основні риси: перш за все, - це праця, невпинна хліборобська праця, завдяки якій вони споконвіку годували і себе, і сусідів, і інших. Специфіка селянської праці вимагає, щоб “діти стояли якнайближче до природи”.

Ще одна характерна риса українського народу і його духовності, зазначена С.Русовою, - багатюща астетична творчість, яка протягом віків виявляється у словесних творах і піснях, орнаментах, архітектурі: “Це такий фактор, який має впливати на розвиток наших дітей, щоб найкраще викликати в них творчість в цьому ж напрямку”. Ідея виховання творчої особистості висувається у більшості праць С.Русової. Так, у “Новій школі” вона пропонує різні види занять (спостереження, читання, розповідання казок) поєднувати з малюванням: “Малюнок дитячий – се мова дитяча щира й самостійна”.

Головний висновок Русової – все виховання дітей” має бути позначене мистецтвом, естетичним сприйманням і емоціями.

Щодо морального виховання, то тут, за концепцією Русової також треба орієнтуватися на національні риси, зумовлено фізичним оточенням (географічним розташуванням, кліматом, природою (та історією краю, українського народу. За своєю природою українці індивідуалісти і неабиякі гумористи. С.Русова надзвичайно тонко описує особливості розуміння малими дітьми релігійних постулатів, наголошує на тому, що вихователі (вживає тодішню назву – садівниці) повинні особливо чуйно ставитися до релігійних почуттів і духовного життя дитини, дуже ретельно обмірковувати свій вплив.

У згадуваній праці “Нова школа” з особливою увагою розглядається організація дитячих свят: “В кожнім святі треба єднати народне, національне, фольклорне з загальнокультурним і давати щось естетичне, прекрасне, радісне, веселе.

Важливим завданням дошкільного виховання за С.Русовою, є розвиток творчих здібностей дитини. Творчі сили дітей в українському садку пробуджуються і розвиваються саме засобами національного матеріалу: це виготовлення виробів з глини, дерева, декоративний розпис, вишивання різних видів. А ще в садку має лунати гарна українська пісня, плекатися рідна мова – у творах словесних самих дітей і в розповідях виховательки. В такій атмосфері рідного життя, ласки і праці, цілком сприяючих для розвитку творчих сил і міцного громадського свідомого робітника.

Над концепцією національного виховання С.Ф.Русова працювала багато років. Це була основна ідея і основна тема, що об’єднує більшу частину її досліджень. Русова мріяла і заповідала, щоб ширилися нові дитячі садки по всій Україні. Закладаючи нові основи для нового виховання, яке дасть українському народові свідомих і чесних людей, громадян, що викують і здобудуть йому і долю і волю.

Нічого так не потребує дитина, як можливості вільно гратися, через що, в кожному дитячому садку повинна бути досить велика кількість різноманітних цяцьок, щоби кожна дитина могла бавитися, знаходячи те, що більше відповідає її нахилам та її бажанням. Завше краще, щоби виграшки для дітей були зв’язані з рухами - щось возити, кидати (м’ячі, серсо, візочки). Треба заводити різних звірят, щоб привчати дітей до уходу за ними і до ласкавого з ними поводження.

Цікаво збирати народні дитячі забавки, що; наприклад, у нас на Україні продаються по ярмарках і зроблені самими дітьми, або для дітей селянськими майстрами. Ігри відповідно до розвитку дітей мають свій розподіл.

1. Прості руханки - бігати наввипередки, перебігати із кутка у куток.

2. Ігри, що випливають Із Інстинкту переймання.

Для дітей 5-6 років доброю розвагою може бути театр ляльок або театр тіней, особливо коли вони самі нароблять ляльок чи то ви ріжуть їх з паперу й ними проілюструють свої улюблені казки.

Інноваційні педагогічні технології в дошкільній освіті. Класифікація педагогічних інновацій в дошкільній освіті та їх характеристика.

Інновації - це нововведення, цілеспрямовані зміни, які вносять у педагогічне середовище нові стабільні елементи.

Науковці розглядають інновації як процес створення і поширення нових засобів для розв"язання проблем, які досі вирішувались по іншому.

Інноваційні педагогічні технології, які використовуються в ДНЗ розглядаються. як моделювання вихователем змісту, форм та методів навчального процесу, відповідно до поставленої мети з використанням новизни.

Класифікація за Селевко, Пригожиним: -системні інновації -модульні технології -часткові технології -за інноваційним потенціалом –радикальні –комбінаторні –модифікаційні –заміщуючі –скасовуючі –відкриваючі -ретротехнології

Класифікація:

-методологічні - викор на рівні педагогічних теорій, концепцій, і підходів:

- національний ДНЗ С.Русової

- гуманістичне виховання В.Сухомлинського

- гуманно-особистісна технологія Амонашвілі

- розвиваюче навчання Ельконіна, Давидова

- система індивідуального виховання Монтессорі

- вальфдорфський ДНЗ

- педагогіка розвитку здібностей Декролі

-цільові - використовуються на рівні організаційних форм і орієнтовані як правило на один параметр освітнього процесу для досягнення конкретних цілей.

- ТРВЗ (Альтшуллер)

- технологія раннього та інтенсивного навчання грамоти та лічби Зайцева

- авторська система фізичного виховання Єфименка

- система природнього оздоровлення Іванова

- технологія розвиваючих ігор

- технологія раннього навчання Домана

- екологічний ДНЗ Дубініна

-методичні - використовуються на рівні методики, методу, прийому і є способом досягнення різноманітних методичних цілей

Концептуальні засади технології саморозвитку М.Монтессорі. особливості змісту технології та педагогічні умови її реалізації.

Методика Монтессорі є моделлю особистісно орієнтованого підходу до навчання і виховання. В її основі лежить ідея про те, що кожна дитина, з її можливостями, потребами, системою стосунків проходить свій індивідуальний шлях розвитку. В продовж усього життя Марія Монтессорі уважно спостерігала за дітьми. Вона зрозуміла, що все, що вони роблять, аж ніяк не випадково. Не випадково вони починають співати або вимагають, щоб іграшка лежала на певному місті. Монтессорі зробила висновок, що діти проходять певні етапи розвитку. З двох до чотирьох років - час порядку, дитина вимагає точного виконання всіх церемоній. Якщо батьки привчають її до порядку в цьому віці, то це залишається з нею на все життя. Приблизно 3,5 до 4,5 років дітям подобається писати, а з 4,5 до 5,5 дітям подобається читати. Тільки до шести років діти « убирають » у себе запахи, кольори, звуки. Яким покажуть їй світ дорослі в цьому віці, таким вона його і сприйматиме на слух, на зір, на запах. У 4-6 років дитина виходить із власного світу і перетворюється на активного дослідника довкілля і людей. У неї розвивається здатність до абстракції. В дев'ять років діти починають почуватися вченими, їм самим хочеться пояснити світ.

Три провідних положення характеризують сутність педагогічної теорії М. Монтессорі: 1. Виховання повинно бути вільним; 2. Виховання повинно бути індивідуальним; 3. Виховання повинно спиратися на дані спостережень за дитиною.

Звернення дитини до вчителя: « Допоможи мені це зробити самому » - девіз педагогіки Монтессорі.

Феномен педагогіки Марії Монтессорі полягає в її вірі у природу дитини в її прагненні виключити будь-який авторитарний тиск на людину, яка формується, в її орієнтації на ідеал вільної, самостійної, активної особистості.

Біологічною передумовою тут є ідея про те, що життя будь-якої людини є існуванням вільної активності, а, отже, дитина, яка розвивається, має природжену потребу в свободі і спонтанності. Виходячи з цього, Монтессорі відмовилася бачити сутність виховання у формуючому впливі на дитину, протиставивши йому проблему організації середовища, найбільш відповідного дитячим потребам, здібностям та інтересам. При цьому обов'язково враховувалися перспективи того, що Л.С. Виготський назвав «зоною найближчого розвитку».

Монтессорі була переконаним противником класно-урочної системи. Вона відмовилася від парт, за якими діти повинні сидіти нерухомо, від кафедри, що ставить учителя на авторитарну позицію, від колективних уроків, що не враховують індивідуальних здібностей конкретної дитини. Вона виступала проти єдиних для всіх навчальних програм, що не дозволяють дитині просуватися своїм темпом і реалізувати свої інтереси.

Усе життя дитини - від народження до громадянської зрілості - є розвиток її незалежності і самостійності.

Урахування сенситивності і спонтанності розвитку.

Єдність індивідуального і соціального розвитку.

У розумі не має ні чого такого, що колись не було б у почуттях.

Сутність розуму в упорядкуванні і заставленні.

Замість навчання дітей потрібно надати їм умови для самостійного розвитку й освоєння людської культури.

Мислення дитини повинно проходити всі необхідні стадії від предметно-діючого до наочно-образного, і тільки після цього досягається абстрактний рівень.

Скласти план заняття (група за вибором) по ознайомленню дітей з природою з використання технології гуманістичного виховання B. О.Сухомлинського.

Тема: Птахи – наші друзі (ст. гр)

Мета: закріплювати і поглиблювати знання дітей про птахів; формувати уявлення про взаємозв’язок людини і природи, розвивати уяву, мислення, пам'ять, увагу; виховувати любов до природи

М-л: іграшкова білочка, зображення птахів, пластикова пляшка, різне насіння, горішки, шишки, аудіоапаратура, олівці, альбом.

Робота проводиться на протязі місяця.

План

  1. Спостереження за птахами

  2. Бесіда про птахів з використання сюрпризного моменту

  3. Уроки мислення серед природи

  4. Наша подорож в світ праці

  5. Малювання музики

  6. Складання розповідей з дітьми

  7. Проведення дид. гри «Яка це пташка»

  8. Заключна узагальнююча бесіда «Птахи – наші друзі»

Скласти план предметної лекції (група за вибором) за технологією C. Ф.Русової.

Тема: Ознайомлення з кішкою (мол гр)

Мета: познайомити дітей з кішкою, з особливостями будови її тіла, з властивостями які її характеризують. Розвивати мову дітей, збагачувати їх словник, розвивати уміння логічно і послідовно мислити. Виховувати любов до об’єктів живої природи.

М-л: котик, маски котика і мишок, олівці, альбом.

  1. Загадка про котика

  2. Розгляд іграшки

  3. Бесіда «Що полюбляє котик», «Що корисного робить для нас котик», «Що шкідливого»

  4. Спостереження за котиком

  5. Дид гра «кіт і миші»

  6. Малювання котика

Спроектувати план заняття з зображувальної діяльності з використання елементів ТРВЗ

«Вийшли крихітки курчата з курочкою погуляти» (ср гр. ліплення з елТРВЗ)

Програмовий зміст: вчити дітей ділити пропорційно шматочки пластиліну нарізані за величиною частини, з'єднувати їх прикладанням і притискуванням, відтягувати дрібні частини (дзьоб, хвіст). Розвивати уяву, спостережливість. Виховувати охайність, старанність.

Матеріал: пластилін, дощечки, корзина, серветка, іграшкова курочка.

Хід заняття

І. Вступна бесіда

Стук в двері Вих-ль заходить в групу, тримаючи корзину, накриту серветкою, а там зроблені з пластиліну яйця. Скажіть, а хто може з'явитися з яйця? (курчатко, гусенятко, індик, синичка, крокодил, яєчня, писанка, тощо.) Чується писк, вихователь бере одне яєчко, прикладає його до вуха. Спроба зігріти в долоньках яєчка. Може з них хтось вилупиться.

II. Пояснення і показ.

Вихователь: Діти, подивіться, в мене яєчко вже зігрілося і з яєчка з'являється курчатко. Бачите яйце розкололося на дві частини. Ось з'являється кругла, як м'ячик, голова, трошки більший тулуб (притискає голову до тулуба). А ось і маленький, гостренький дзьобик, кумедний хвостик. Дивіться, яке кумедне вилупилось з яєчка курчатко. Як ви гадаєте, хто це, півник чи курочка? (курочка) . А якщо прищипнути зверху на голівці гребінець, то вийде маленький півник. Допоможіть тепер і ви вилупитись своїм курчаткам.

ІІІ. Самостійна робота дітей.

Вихователь ходить між столами і допомагає, кому необхідно, на своєму шматочку пластиліну.

IV. Підсумок заняття

Виставка робіт

Гра «Курочка і курчата»

Вийшла курочка погуляти, і травичку пощипати, За нею – малята – жовтенькі курчата. Курочка каже: «Небезпечно!» Не відходьте ви далеко, Землю підгрібайте, зернятка шукайте, З'їли зернят і жука, дощового черв'яка. Випили водиці повненьке коритце.

Спланувати гімнастику пробудження за технологією М.М.Сфименка.

Горизонтальний пластичний балет «Океан». Вправи виконують під відповідну музику. (ст гр)

1. «Водорості гойдаються» – почергове піднімання рук угору-вниз.

В. п. – лежачи на підлозі, руки вздовж тулуба.

Повторити 10 разів.

2. «Водорості заплуталися» – махи руками навхрест перед грудьми.

В. п. – лежачи на підлозі, руки в сторони.

3. «Мушля» – згинання і розгинання ніг у колінах.

В. п. – те саме;

4. «Краби» – почергове розгинання ноги вгору з одночасним махом руки до коліна.

В. п. – лежачи на підлозі, ноги зігнуті у колінах, руки витягнуті вгору.

5. «Морська зірочка» – одночасне розведення рук і ніг у сторони.

В. п . – лежачи на підлозі, ноги прямі, руки витягнуті вгору.

6. «Риба-велетень» – махи рукою і ногою одночасно.

В. п. – лежачи на підлозі на правому боці, ліва рука вздовж тулуба.

7. «Маленькі рибки пливуть» – прогинання на зад із махом руки назад.

В. п. – лежачи на животі, руки витягнуті вперед.

8. «Починається шторм» – почергові махи лівою і правою рукою в сторони.

В. п. – в упорі на колінах;

9. «Вітер піднімає хвилі» – згинання і розгинання ніг.

В. п. – сидячи на колінах на п’ятках, руки на колінах.

10. «Шторм ущухає» – повороти тулуба в сторони.

В. п. – стійка на колінах, руки в сторони;

11. «Океан стає спокійний» – кружляння на місці.

В. п. – о. с., руки вгорі.

Скласти план інтегрованого заняття (група за вибором).

Конспект інтегрованого заняття для дітей середньої групи (4-5 років) (математика та логіка)

Тема. Друзі для геометричних фігур.

Мета. Вчити дітей уважно слухати вихователя та однолітків. Закріпити назву геометричних фігур, кольори. Розвивати логічне мислення, уважність, уміння аналізувати, порівнювати, робити висновки. Виховувати спостережливість, та старанність у роботі з індивідуальними картками.

Матеріал. Геометричні фігури: коло – веселе, жовте; квадрат – здивований синій; трикутник – сумний, зелений. Різні предмети за кількістю дітей в коробці. Індивідуальні завдання на кожну дитину за рівнем дітей, кольорові олівці.

Попередня робота. Мовна гра «Якої форми предмет» (розгляд різних предметів). Логічна вправа «Домалюй».

Хід заняття

Діти сидять півколом на стільчиках.

Вихователь показує геометричні фігури, а діти називають фігуру та колір.

Вихователь показує фігури і розповідає чому різні їх обличчя. Трикутник каже, що в нього немає друзів. Тому він сумний. Квадрат каже, що і справді в них немає друзів, тому він здивований. Коло каже, що воно радіє тому, що знає хто їм би допоміг.

Ось чарівна коробочка. В ній різні предмети. Треба на дотик впізнати, що це за предмет та з ким з нас він може дружити. (Кубик – квадрат, диск – коло, ляльковий стіл – трикутник тощо). Кладе предмет біля тій геометричній фігури для якої він підходить.

Фізхвилинка.

Малювання друга для фігур. Діти сідають за столи і виконують завдання за рівнем. Логічна вправа «Домалюй».

Після виконання завдання складають малюнки в коробочку та прощаються з геометричними фігурами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]