Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен з педагогіки і методик.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
465.41 Кб
Скачать

4. Соціально-педагогічні основи управління дошкільною освітою

Принципи управління дошкільною освітою.

  1. Принцип соціальної детермінації. Вимагає передусім розуміння керівником головних соціальних завдань, суспільної ідеології освіти на конкретному стані історичного розвитку держави.

  2. Принцип гуманізації в діяльності менеджера. Діяльність керівника повинна базуватися на повазі до кожної особистості, з якою він вступає в ділове спілкування: вчителя, вихователя, учня, випадкового відвідувача закладу.

  3. Принцип науковості та компетентності в управлінні установами освіти. Передбачає оволодіння керівником теоретичними питаннями і технологією педагогічного процесу, менеджменту, фахових методик, вікової психології, сучасної політології тощо.

  4. Принцип інформаційної достатності в менеджменті є вирішальним управлінського циклу

  5. Принцип аналітичного прогнозування в управлінні. Відображає процеси різного рівня, що можуть відбутися у керованій соціальній системі.

  6. Принцип оперативного регулювання. Тісно пов'язаний із процесуальною діяльністю менеджера освіти, оскільки завдяки йому виконуються усі управлінські виконання, відбувається реагування на інформацію.

  7. Принцип зворотного зв'язку. Працює на інформаційне забезпечення управління, спрямований на реалізацію організаційно-регулятивної та контрольно-коригуючої функцій.

  8. Принцип наступності і перспективності тісно пов'язаний з універсальними гегелівськими законами, що виявляються в усіх сферах життя. Нездатність менеджера аналізувати спадщину минулого, досвід сьогодення, критично оцінити свої можливості не дасть змоги розробити стратегічні перспективи розвитку керованої установи освіти, не зробить її конкурентоспроможною в умовах ринкових відносин.

  9. Принцип демократії та централізму (тривалий час трактувався лише з політизованих позицій, був спрощений і перекручений) є одним із фундаментальних чинників, що забезпечує ефективну управлінську діяльність менеджера. Ефективне управління ґрунтується на чіткому розподілі влади між особистістю і відповідними структурами з конкретно визначеним механізмом, що регулює відносини між ними.

  10. Принцип стимулювання і згуртування кадрів у діяльності менеджера відображає хрестоматійне положення про вирішальну роль виконавців у будь-якій справі. Стимулювання кадрів передбачає постійну орієнтацію колективу на педагогічні інновації, кращий досвід, бажання і вміння використовувати наукові досягнення в галузі психології, фахових методик, а також надбання культури і духовної спадщини.

  11. Принцип правової пріоритетності і законності передбачає узгодженість діяльності менеджера навчальної установи освіти з законодавством України в питаннях освіти, праці, охорони дитинства, прав людини та ін. Розроблення і прийняття управлінських рішень. їх виконання мусить відповідати чинним правовим нормам, мати певне юридичне випробування, а в окремих випадках — і юридичну експертизу.

  12. Принцип фінансово-економічної раціональності і ділової активності відображає залежність втілення всіх стратегічних цілей, якісної реалізації поточних справ під можливостей їх науково-методичного, матеріально-технічного забезпечення, фінансування.

Індивідуальний стиль керівництва як шлях самовираження в системі управління дошкільною освітою.

Стиль керівництва - це система принципів, норм, методів і прийомів впливу на підлеглих з метою ефективного виконання управлінської діяльності та досягнення намічених цілей.

К.Левін виокремив три стилі керівництва:

  1. авторитарний (жорсткий стиль, він бачив у фашистській Німеччині модель такого стилю);

  2. демократичний (більш людяний стиль компетентного керівництва з активною участю членів групи, в Америці під президентством Рузвельта він бачив зразок такого стилю);

  3. ліберальний (невтручання, пропускання).

На сьогодні існує кілька достатньо поширених концепцій стилів управління, які широко використовуються в процесах підготовки керівників.

Для кожного із стилів керівництва характерний свій "психологічний портрет".

Авторитарний стиль. всі рішення ухвалюються одноосібно керівником; завжди точно окреслені "межі компетентності; структура влади будується як гранично жорстка, вертикально-ієрархічна; рішення, ухвалені на верхніх поверхах ієрархії, надходять униз у вигляді директив. При цьому директиви не підлягають обговоренню, їх належить незаперечно виконувати;

Демократичний стиль. колегіальне прийняття рішень, але тільки керівниками. За особливо складних умов до розв'язання проблем можуть бути залучені й професіонали, але в принципі співробітники до прийняття рішень не залучаються; широка поінформованість усього управлінського апарату про розв'язувану проблему, загальні та часткові цілі організації; широка поінформованість всіх співробітників про виконання накреслених завдань і цілей; участь управлінців усіх ланок у процесі прийняття рішень сприяє тому, що кожний з них добровільно перебирає на себе відповідальність за розв'язання свого часткового завдання і усвідомлює його значущість у досягненні загальної мети;

Ліберальний стиль незначною активністю керівника в управлінні; небажанням і нездатністю керівника приймати будь-які рішення; перекладанням виробничих функцій та відповідальності на інших керівників та підрозділи; намаганням керівника уникнути будь-яких інновацій;

В.Врум і П.Пейттон виокремлюють п'ять стилів керівництва: автократичний; пошук інформації; консультації; переговорити; делегування.

Автори підкреслюють, що жоден із названих стилів не є універсальним. В одних випадках ефективним може бути консультування, за інших обставин - делегування.

Таким чином, стиль керівництва - явище суто індивідуальне, тому, що воно визначається специфічними характеристиками конкретної особистості та відображає особливості роботи з людьми та технологію прийняття рішення саме цією особою. Регламентується стиль особистісними якостями керівника.

Вибір стилю керівництва багато в чому залежить від того, які завдання ставить перед собою керівник: керувати; направляти; підтримувати; делегувати повноваження - керівник передає частину своїх повноважень виконавцям.

Функції управління як специфічний вид управлінської діяльності.

Під функціями управління розуміють певний розподіл праці, спеціалізацію в сфері управління. Виділяють такі функції управління: за належність до сфер діяльності — спеціальні, а за етапами управління — загальні. Загальні функції управління властиві будь-якому об'єкту управління, а спеціальні — це посадові функціональні обов'язки педагогічних працівників (директора, його заступників, класного керівника, педагога-організатора і ін.).

Виділяють такі загальні функції управління: планування, організація, координування, контроль, регулювання, облік, аналіз.

Планування передбачає визначення завдань, над розв'язанням яких працюватиме педагогічний колектив загальноосвітнього навчально-виховного закладу. Від вміння правильно спланувати роботу значною мірою залежить ефективність навчально-виховного процесу.

Для того, щоб план виконувався, його треба чітко організувати: вказати дату проведення запланованих заходів, організаторів або відповідальних за їх проведення.

У процесі виконання плану роботи потрібно координувати діяльність педагогів, тобто узгоджувати їх дії, встановлювати гармонію між частинами системи.

Встановленню відповідності управлінського процесу певним нормам, інструкціям сприяє контроль. Проте в процесі контролю не тільки констатують певні факти, але й виявляють причини недоліків і розробляють заходи з метою їх усунення. Контроль дає можливість забезпечити зворотний зв'язок.

Регулювання сприяє усуненню диспропорцій, які можуть виникнути в ході роботи, дає можливість вчасно враховувати і зосередити основні сили. Цьому значною мірою сприяє оперативне розпорядження керівника закладу, використання матеріального й морального стимулювання.

Важливою функцією управління є облік, який дає можливість бачити ефективність вжитих заходів, дати кількісну і якісну оцінку результатів навчально-виховного процесу.

Педагогічний аналіз, який проводиться на основі якісної оцінки навчально-виховного процесу, вивчення тенденцій розвитку, сприяє виробленню рекомендацій щодо вдосконалення процесу управління загальноосвітнім навчально-виховним закладом.

Розкрити алгоритм атестації дошкільного навчального закладу у 5- річному циклі.

Атестація - це комплексне вивчення діяльності дошкільних навчальних закладів, яку здійснюють органи управління освітою з метою визначення реального стану матеріально-технічних та медико-педагогічних умов, стану організації та здійснення навчально-виховного процесу, рівня професійної майстерності керівних і педагогічних працівників, ефективності управління дошкільним навчальним закладом тощо.

1 визначення і погодження з органами освіти регіону терміну проведення атестаційної експертизи на період діючого регіонального циклу (перший місяць п’ятирічного циклу)

2. доведення до відома членів пед колективу ДНЗ, провед ат експертної діяльності закладом, (у термін не більше 3 міс до початку ат експертизи)

3. Ознайомлення та погодження керівником ДНЗ експертної ат комісії (за 3 міс до поч. атестації)

4. Проведення самоаналізу роботи ДНЗ, подання матеріалів до експертн. Комісії (за 2-3 міс до поч..роботи комісії)

5.Доведення програми ДНЗ до членів комісії ДНЗ (не пізніше як за місяць до поч. роботи комісії)

6. Сприяння роботи експертної комісії в ДНЗ ( не більше 2 тиж)

7. Надання необхідної інформації для складання експертизи ДНЗ (до 15 дн після закінчення експертизи)

8. Одержання акту експертизи та ознайомлення з ним членів пед колективу.(через 15 дн після закінчення експертизи)

9.Ознайомлення педколективу з рішенням організації управління освітою про результат атестації ДНЗ на позачерговому засіданні педради (в день отримання рішення)

10. Розробка та підпис наказу про засвідчення педколективу ДНЗ, щодо виконання рекомендацій, отриманих в ході атестації (у період до настання ат циклу.)

Написати наказ про прийом на роботу, про техніку безпеки, про проведення педагогічної практики студентами.

ДНЗ «Лелеченька»

м. Хмельницький

Наказ

№10 від «» березня 2011 р.

Про прийняття на роботу

Прийняти Іванову Олену Борисівну на посаду вихователя з 05,03,2011 р.

Завідуючий ДНЗ №50 «Лелеченька» Попик Н.І.

З наказом ознайомлена: Іванова О.Б.

Практики студентів 5 курсу

Факультету дошкільного виховання

  1. У відповідності з навчальним планом зі спеціальності 7.010101 «ДВ» провести переддипломну педагогічну практику студентів 51 групи факультету дошкільного виховання з 9.03 по 23.03. 2011 року

  2. Для проходження переддипломної педагогічної практики направити студентів у такі дошкільні навчальні заклади:

М. Хмельницький

ДНЗ№8 Краснопортко, Цвігну, Матяш, Демко, Герасимчук

Волочиський р-н С. Бальківці ДНЗ «Росинка» Пшенишну

  1. Керівникам переддипломної практики Пісоцькій Л.С. та Зданевич Л.В. відвідати заняття студентів ДНЗ м. Хмельницького згідно про тарифікованих годин, перевірити і здати звітну документацію студентів у відділ педагогічної практики до 6 квітня 2011р.

Ректор академії: Шоробура І.М.

Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія

НАКАЗ

04.03.2010 м.Хмельницький № З

Про посилення профілактики травматизму серед студентів та працівників академії

Наказую:

І. Проректору з науково-педагогічної роботи Телячому Ю.В до березня 2010 р. ознайомити керівників структурних підрозділів навчального закладу з матеріалами колегії Міністерстві освіти і науки України „Про стан травматизму під час навчально-виховного процесу серед вихованців, учнів. Студентів, працівників і заходи щодо його профілактики".

2. Завідуючим кафедр, керівникам інших структурних підрозділів, директору інституту кураторства академії ГІавлушкіній О.В. внести у плани роботи відділів, служб, академічних груп періодичне проведення інструктажів і перевірку знань з охорони праці та навчання, організацію в групах тематичних бесід, вікторин, конкурсів з питань безпеки життєдіяльності тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]