Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Водоскидні споруди.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

2.1.7. Фільтраційний розрахунок флютбету

водоскидної споруди

На основі фільтраційного розрахунку флютбету необхідно так запроектувати підземний контур, щоб він міг протистояти тиску фільтраційного потоку знизу, а довжина його повинні бути достатня для необхідного зменшення фільтраційного тиску і забезпечення фільтраційної міцності основи споруди.

Цей розрахунок є перевірочним в зв’язку з тим, що розміри окремих елементів флютбету (понура і водобою) попередньо було задано (див. розділ 2.1.6).

Згідно попередньо вибраних розмірів необхідно накреслити підземний контур регулятора і, використавши рис. 2.15 нанести грунт основи, на якому розташований регулятор, а також потужність шару цього грунту Тдійсн (від відмітки ↓1 до водоупору). Розрахунок можна проводити методом коефіцієнтів опору Р.Р. Чугаєва [1, с. 41...42].

Розглянемо випадок, коли у верхньому б’єфі – відмітка НПР, а в нижньому вода відсутня (рис. 2.15). Для розрахунків підземний контур споруди спрощується за рахунок виключення окремих деталей і в результаті такої схематизації отримаємо контур, що складається з горизонтальних (lг1 і lг2) і вертикальних (а1, а2, а3) елементів.

Рис. 2.15. Розрахункова схема флютбету

Встановлюється межа активної області фільтрації Такт (активна зона по напору). Значення Такт знаходиться в залежності від співвідношення (де і - відповідно горизонтальна і вертикальна проекції підземного контуру) у відповідності до таблиці 2.10.

Таблиця 2.10

Визначення меж активної області фільтрації

/

≥5

5...3,4

3,4...1,0

1,0...0

Такт

0,5

2,5

0,8 +0,5

+0,3

Визначається розрахункове положення водотривкого шару по напору виходячи із співвідношення

якщо Такт> Тдійсн, то Трозр= Тдійсн, (2.33)

якщо Такт< Тдійсн, то Трозр= Такт. (2.34)

Визначивши розрахункове положення водотривкого шару Трозр необхідно нанести його на розрахункову схему і для кожного конкретного елементу криволінійними лініями виділити відповідний йому фрагмент основи.

По визначеному розрахунковому положенню водопроникного шару для кожного елементу знаходяться коефіцієнти опору ζі і відповідно втрата напору hі за залежністю

. (2.35)

Формули для визначення коефіцієнтів опору приведені в табл. 2.11 [1, с. 42].

Табл. 2.11

Схеми і формули для визначення коефіцієнтів опору

За результатами розрахунків необхідно одержати епюру фільтраційного напору і перевірити достатність прийнятих значень товщини понура і водобою.

Достатність товщини грунтового понура може бути перевірена за залежністю

0,5≤tп (2.36)

де - втрата напору від початку підземного контуру, - критичний градієнт напору (для понуру з глини складає 4...8) [14,c. 21], - коефіцієнт надійності по призначенню споруди ( =1).

Товщина водобою в розрахунковому перерізі

, (2.37)

де - значення напору в розрахунковому перерізі, - щільність матеріалу водобою.