Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1Земляна гребля.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать

РОЗДІЛ 1. ЗЕМЛЯНА ГРЕБЛЯ

  1. Компоновка споруд гідровузла

Компоновка гідротехнічних споруд гідровузла повинна забезпечити таке їх взаємне розташування, яке найкращим чином відповідало б вирішенню народногосподарських та технічних задач. Основою компоновки гідровузла є техніко-економічне порівняння можливих варіантів. Перевага віддається варіанту, який при однаковій надійності відповідає в повний мірі охороні навколишнього середовища, зручностям експлуатації, монтажу і ремонту обладнання, мінімальній витраті дефіцитних будівельних матеріалів з використанням обладнання, що має найкращі технічні показники.

Гідровузли і створені ними водосховища, як правило, комплексні за призначенням, забезпечують потреби іригації і водопостачання, рибного господарства і енергетики, водного, автомобільного і нерідко залізничного транспорту.

До складу гідровузла, в залежності від його типу, можуть входити водопідпірні, водоскидні, водопровідні, енергетичні, водозабірні, суднопропускні, лісопропускні, рибопропускні і рибозахисні споруди, а також транспортні мости.

При заданому складі споруд гідровузла компоновка залежить від величини напору, кліматичної зони розташування гідровузла, геологічних умов і топографії створу, водності річки і особливостей її гідрологічного режиму, водогосподарських задач вузла, будівельно-виробничих умов [2].

При компонуванні споруд необхідно дотримуватися наступних загальних принципів: кожна споруда повинна найкращим чином виконувати свої функції та не чинити перешкод роботі іншим спорудам гідровузла (зокрема, величини і напрямки швидкостей течії на підходах до водоскидів і при відведенні води і льоду від них не повинні створювати ускладнень в роботі ГЕС, водозаборів, шлюзів та рибоходів); вартість гідровузла з врахуванням щорічних експлуатаційних витрат повинна бути мінімальною; при виборі типу конструкції і компоновки споруд необхідно враховувати організацію і виробництво робіт і спорудження гідровузла в найкоротші строки (компоновка гідровузла повинна забезпечувати зручний та надійний пропуск будівельних витрат, допускати часткове підняття напору і пуск в тимчасову експлуатацію незакінченої споруди тощо); правильна компоновка споруд повинна створювати гарний архітектурний ансамбль. Оскільки кожний гідровузол є унікальним, аналіз розташування споруд вимагає розгляду багатьох інших додаткових умов і чинників.

Рис. 1.1. План гідровузла з баштовим водоскидом

Створ гідровузла (місце розташування основних споруд гідровузла – підпірних та водопропускних) вибирається на основі техніко-економічного порівняння варіантів і в залежності від топографічних і інженерно-технологічних умов будівництва, а також потреб охорони природного середовища.

При виборі створу земляної греблі необхідно приймати до уваги, що гребля повинна бути розміщена в найбільш вузькій частині річкової долини з метою мінімізації об’ємів земляних робіт. По можливості вісь греблі вибирається у напрямку нормальному до загального напрямку річкової долини та русла, що впливає на загальну стійкість греблі. Необхідно також враховувати: а) місцезнаходження кар’єрів місцевих будівельних матеріалів; б) можливість безпечного пропуску будівельних витрат;

в) влаштування по гребеню греблі шляхів сполучень з ув’язкою з існуючою мережею.

Рис. 1.2. Геологічний профіль долини річки в створі гідровузла.