Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Водоскидні споруди.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

Розділ 2. Водоскидні споруди

При глухих греблях для пропуску надлишкових повеневих вод, корисних пропусків води з водосховища, а також спуску води з метою часткового або повного спорожнення водосховища, влаштовуються водопропускні споруди. Споруди, які необхідні для скидання надлишкових повеневих витрат, називаються водоскидними або водоскидами.

2.1. Відкриті водоскидні споруди

2.1.1. Вибір траси водоскидного тракту

Для пропускання повеневих вод при глухих греблях влаштовуються водоскидні споруди [2].

Відкриті берегові водоскиди складаються із наступних складових елементів: підвідного каналу, регулюючої споруди, з’єднувального каналу, спряжуючої споруди, відвідного каналу.

Рис. 2.1. Cхема відкритого берегового водоскиду

При виборі осі майбутніх споруд (траси) необхідно враховувати геологічні умови, топографічні особливості рельєфу і тип спряжуючої споруди.

Якщо спряжуючою спорудою запроектовано швидкотік, то траса вибирається на березі з пологим схилом річкової долини, а якщо багатоступінчастий або консольний перепад – то траса вибирається на крутішому схилі.

Як правило, вісь водоскидного тракту має криволінійний обрис на плані і окреслюється дугами кола. Мінімальний радіус закруглення вісі каналу rmin>5bкан, де bкан – ширина каналу по дну, м [3].

Вхідна частина підвідного каналу повинна бути віддалена від греблі не менш ніж на 60…80 м (точка А, рис. 2.1), щоб запобігти виникненню біляберегових течій. Вісь регулятора (точка В) із умов виконання робіт повинна бути розміщена не ближче 15…20 м від місця спряження греблі з берегом. Вихідна частина відвідного каналу (точка С) повинна буди на віддалі від греблі не менше ніж на 80…100 м з тим, щоб при скиданні повені не виникала небезпека розмиву низового укосу [3].

Рис. 2.2. Повздовжній профіль по трасі водоскиду

Уздовж вісі наміченої траси необхідно побудувати поздовжній профіль в різних масштабах. На цьому профілі необхідно показати геологічну будову, взявши потужності геологічних шарів такими ж, які вказані для геологічної будови в створі греблі (розділ 1). Розміщення геологічних свердловин прийняти наступним чином. По вісі греблі розміщується перша (або п’ята) свердловина (в залежності від того, на якому березі вибрано розміщення водоскиду), третя - на перетині вісі траси з руслом річки, друга (або четверта) на середині берегового схилу (рис. 2.2). Одночасно нанести на профіль лінії НПР, ФПР і відмітку рівня води нижнього б’єфу при максимальній витраті. Одержаний профіль по трасі дає можливість визначити ґрунти, в яких будуть прокладені всі канали водоскиду, ґрунти основ регулюючої і спряжуючої споруд.

2.1.2. Проектування споруд водоскидного тракту

Підвідний канал

Поперечний переріз каналу повинен бути таким, щоб при пропусканні максимальної розрахункової витрати Qmax швидкості в ньому не перевищували допустимих значень Vдоп, а також мав місце плавний вхід. З цією метою його на криволінійній частині виконують розширеним проти течії до ширини в початковій частині bП=1,5bПК., де bПК – ширина підвідного каналу. Для покращення надходження потоку до водозливу передбачена прямолінійна вставка довжиною lЦ=1,5bПК.

Рис. 2.3. Підвідний канал

Поперечний переріз приймається трапецеїдальним, похил дна іПК≤0, Закладання укосів каналу вибирається в залежності від ґрунтів ложа каналу [9] (табл. 2.1). Грунти, в яких буде пролягати канал, встановлюються виходячи з аналізу поздовжнього профілю по трасі водоскиду. Для цього із розрахунку регулятора необхідно взяти відмітку ↓1 і перенести її на побудований профіль (рис. 2.2).

Таблиця 2.1.