Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будови автомобілів і тракторів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

13.Ремонт системи охолодження поршневих двз

Незалежно від температури довкілля, навантаження і швид­кісного режиму автомобіля система охолодження повинна підтри­мувати температуру охолодної рідини в межах 75-98°С. При цьому двигун розвиває максимальну потужність, має мінімальну витрату пального та працює з найменшим зношенням.

Працездатний стан системи охолодження забезпечується інтен­сивною і регульованою циркуляцією достатньої кількості охолод­ної рідини, доброю теплопровідністю стінок охолодження деталей і трубок радіатора, інтенсивним і регульованим потоком повітря крізь серцевину радіатора.

Для забезпечення нормальної роботи двигуна треба ретельно обслуговувати систему охолодження.

МОЖЛИВІ НЕСПРАВНОСТІ СИСТЕМИ ОХОЛОДЖЕННЯ ТА СПОСОБИ ЇХ УСУНЕННЯ

Під час роботи потрібно стежити за температурою охолодної рідини і при недостатній температурі в системі охолодження при­кривати жалюзі радіатора. Якщо вони повністю відкриті, а двигун все ж перегрівається, його треба зупинити і перевірити рівень охо­лодної рідини в розширювальному бачку. Щоб унаслідок зниження тиску в системі після відкриття кришки не було миттєвого закипан­ня і викидання рідини з горловини, її кришку знімають обережно. Рівень рідини в бачку має бути вищим за кран контролю рівня, але не вищим аніж 2/3 висоти бачка.

Слід періодично поповнювати мастильний матеріал у порож­нині підшипникового вузла рідинного насоса, нагнітаючи його че­рез прес-маслянку до появи свіжого матеріалу в контрольному от­ворі. Витікання рідини з дренажного отвору в корпусі насоса свід­чить про те, що сальник ущільнення торця втратив герметичність і його необхідно замінити.

Несправності системи охолодження виникають від перегріву двигуна внаслідок недостатньої кількості охолодної рідини, зовнішнього забруднення серцевини радіатора, значного накипу, не­справності вимикача гідромуфти або неповного відкриття клапанів термостатів, а також при поломці рідинного насоса.

14 Ремонт системи живлення карбюраторних та дизельних двигунів

Несправності системи живлення полягають в утворенні суміші невідповідної якості і в підвищеному витрачанні палива.

Багата суміш має знижену швидкість горіння, внаслідок чого двигун перегрівається. В результаті нестачі кисню повітря суміш в циліндрах згоряє неповністю і догоряє в глушнику, спричинюючи різні хлопки і вихід чорного диму. Тривала робота двигуна на багатій суміші призводить до перевитрати палива, швидкого відкладання нагару на стінках камери згоряння і електродах свічок запалювання.

Утворенню багатої суміші сприяє або зменшення кількості повітря, що надходить, або збільшення кількості палива, що подається до циліндрів.

Карбюратори, які вивчаються, мають головну дозуючу систему з пневматичним гальмуванням надходження палива. У випадку засмічення повітряного жиклера утворюється багата горюча суміш. Ця несправність усувається продуванням повітряних жиклерів головної дозуючої системи стиснутим повітрям.

Збільшення кількості палива, що надходить, можливе при підвищеному рівні палива Б поплавковій камері, внаслідок нещільного прилягання голчастого клапана, забруднення його сідла, використання більш легких сортів палива, спрацювання отворів жиклерів, нещільного закривання клапана економайзера і неповного відкривання повітряної заслінки.

Рівень палива в поплавковій камері регулюється одним із засобів, описаних вище. Якщо клапан прилягає до сідла нещільно, їх необхідно притерти або замінити. Жиклери з спрацьованими отворами заміняють новими. Так само заміняють клапан економайзера, якщо він нещільно закривається. Повне відкривання повітряної заслінки регулюється зміною довжини троса привода.

Бідна горюча суміш має зменшену швидкість згоряння, двигун перегрівається, і його робота супроводжується різкими хлопками в карбюраторі. Це пояснюється тим, що суміш не догоряє в циліндрі, коли вже відкритий впускний клапан, і фронт полум'я поширюється у впускний трубопровід та змішувальну камеру карбюратора. Тривала робота двигуна на бідній суміші так само спричинює перевитрату палива, оскільки потужність двигуна в цьому випадку знижується і частіше доводиться користуватися зниженими передачами.

Утворення бідної горючої суміші залежить від зменшення кількості палива або збільшення кількості повітря, що надходить. Зменшення надходження палива можливе в результаті заїдання повітряного клапана в пробці горловини паливного бака, засмічення паливопроводів, фільтрів-відстійників і жиклерів, несправності паливного насоса, низького рівня палива в поплавковій камері.

Збільшення кількості повітря можливе внаслідок підсмоктування повітря у місцях з'єднання окремих частин карбюратора, а також в місцях з'єднання карбюратора з впускним трубопроводом і останнього з головками циліндрів.

Повітряний клапан пробки горловини паливного бака необхідно оглянути і видалити пил і шматочки льоду, які можуть утворитися взимку.

Засмічені паливопроводи продувають стиснутим повітрям від насоса для накачування шин. Засмічені фільтри-відстійники розбирають, очищають, промивають у чистому бензині і продувають стиснутим повітрям.

Розбирати фільтри тонкої очистки, що мають керамічний фільтруючий елемент, треба обережно, щоб не пошкодити його. Під час складання фільтрів особливу увагу необхідно приділяти стану прокладок і порвані заміняти.

Несправності паливного діафрагмового насоса звичайно супроводжуються зменшенням або припиненням подачі палива.

Найчастіше в діафрагмовому насосі можливі такі несправності: пошкодження діафрагми, нещільне прилягання клапанів, спрацювання зовнішнього кінця коромисла.

Пошкоджені диски діафрагми необхідно замінити, а при появі цієї несправності в дорозі — відкрутити гайку кріплення дисків, обережно розвести їх так, щоб отвір не збігався і, змастивши діафрагми милом, скласти їх і встановити на місце. Якщо клапан нещільно прилягає, його необхідно відкрити, очистити від бруду, перевірити стан пружини і встановити на місце. Якщо цього виявиться недостатньо, клапан слід замінити.

При спрацюванні зовнішнього кінця коромисла його необхідно наварити. Як тимчасовий захід у дорозі слід видалити прокладку, розташовану між насосом і місцем його кріплення, наблизивши тим самим важіль до ексцентрика.

Засмічені жиклери необхідно продути. Забороняється прочищати жиклери дротом або будь-яким іншим твердим предметом, бо це спричинить збільшення або зміну форми отвору жиклера.

Підсмоктування стороннього повітря в місцях з'єднання карбюратора і впускного трубопроводу усувають підтягуванням кріплень або заміною прокладок. Однією з несправностей системи живлення, що часто зустрічаються, є витікання палива через нещільності у з'єднаннях паливопроводів, що дуже небезпечно, бо може спричинити пожежу. Для її усунення місця з'єднання слід періодично підтягувати. До несправностей глушника слід віднести послаблення кріплення або прогоряння його стінок. Кріплення необхідно підтягнути, а пошкоджений глушник замінити або відремонтувати. Засмічений повітроочисник необхідно промити.