Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
150.02 Кб
Скачать
  1. З якої роботи і якого автору виникло поняття “утопічний” соціалізм?

Томас Мор, «Утопия» (1516г.)

Утопический социализм как великое достижение общественной мысли, явившийся одним из важнейших источников научного коммунизма, рождением многих идей обязан Томасу Мору. Написанная Мором в 1516г. «Утопия», дала название домарксистскому социализму. В своих произведениях Мор предложил совершенно новые для его эпохи демократические начала организации государственной власти, поставил и решил с гуманистических позиций правовые проблемы. Сформировавшиеся в период становления капиталистической формации, зарождения раннекапиталистических отношений взгляды Мора не утратили своего исторического значения. Его проект идеального государства вызывает и ныне острые столкновения мнений ученых.

  1. Що є спільного в уявленях про майбутнє суспільство представників, які започаткували утопічні ідеї?

Початок і середина ХІХ століття характеризувалися гігантськими темпами індустріалізації країн Європи. Накопичення капіталів супроводжувалося жорстокою експлуатацією робітників. На виробництві використовувалася праця навіть малолітніх дітей, не кажучи вже про підлітків. Прірва між розкішшю можновладців й зубожінням трудящих ставала все більшою. Несправедливість існуючої соціальної системи стала очевидною. Мрії про краще майбутнє стимулювали появу хвилі утопічних романів та проектів. Логічно, що цією справою займалися ті люди, які виражали інтереси робітників та селян. З часом їх стали називати представниками соціалістами-утопістами. Вони не ставили питання про революційне повалення існуючої влади, і своїм завданням вважали пошук нових шляхів розвитку суспільства. Цей соціалізм був утопічний, бо більшість його прихильників не намагалися практично втілити свої ідеї, і якщо деякі ідеї і були втілені, то реалії життя привели їх до краху.

  1. Хто з представників утопічного соціалізму спробував практично впровадити свої ідеї?

Роберт Оуэн провел эксперимент в Нью-Ланарке с достижения идеального стиля социального управления. Оуэн провел несколько социальных реформ. Оуэн практически реализовал идеальный социум в своей общине, преследуя одну единственную цель - предпринимательство.

  1. Які формації історичного розвитку суспільства виділяє Сен-Сімон?

За Сен-Сімоном, суспільство, цілісна система політики, економіки і знання, у своєму історичному розвитку проходить три формації: рабовласницьку, феодальну та індустріальну. Кожна з них характеризується відповідним рівнем розвитку знань, політики та господарства, що, у свою чергу, проходять дві стадії: органічну, чи врівноважену, та критичну, коли попередню рівновагу порушено.

  1. На які класи Сен-Сімон розділяє капіталістичне суспільство?

У капіталістичному середовищі індустрія стає такою самою причиною криз, як і приватна власність, сприяє розшаруванню суспільства на класи, яке з часом стає все глибшим.

Усе сучасне йому суспільство він поділяє в основному на два класи: на індустріалів (елемент майбутнього) і власників (непродуктивний клас, елемент феодалізму), між якими точиться боротьба за економічну владу. Цей антагонізм він часто формулює як антагонізм між власниками та трудящими, тобто між ледарями і трударями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]