Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorokh_metod_Krum pravo (ZCH).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

Тема 19. Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх

Самостійна робота – 6 годин.

І. Питання для вивчення:

  1. Особливості застосування кримінальної відповідальності та покарання до неповнолітніх.

  2. Звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності чи від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

  3. Звільнення неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням.

  4. Звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності чи від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

  5. Умовно-дострокове звільнення неповнолітніх від відбування покарання.

  6. Особливості погашення та зняття судимості щодо неповнолітніх осіб.

ІІ. Основні кримінально-правові поняття: неповнолітній; малолітній; кримінальна відповідальність неповнолітніх; звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх; примусові заходи виховного характеру; застереження; обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього; передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їх прохання; покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків; направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років; загальні засади застосування примусових заходів виховного характеру; покарання неповнолітніх; звільнення від покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру; щире розкаяння; бездоганна поведінка; звільнення від відбування покарання неповнолітніх; строки давності притягнення до кримінальної відповідальності; умовно-дострокове звільнення неповнолітніх від відбування покарання; погашення судимості; зняття судимості.

ІІІ. Контрольні запитання і завдання:

  1. Яке значення інституту кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх?

  2. Розкрийте зміст поняття «малолітній»

  3. Розкрийте зміст поняття «неповнолітній».

  4. Назвіть особливості призначення покарання неповнолітнім.

  5. Які види покарань можуть бути застосовані до неповнолітнього?

  6. Охарактеризуйте особливості застосування до неповнолітнього покарання у виді штрафу?

  7. Визначте особливості застосування до неповнолітнього покарання у виді громадських та виправних робіт.

  8. Охарактеризуйте особливості застосування до неповнолітнього покарання у виді арешту.

  9. Які особливості застосування до повнолітнього покарання у виді позбавлення волі на певний строк?

  10. Розкрийте зміст звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітнього із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

  11. Які умови звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітнього із застосуванням примусових заходів виховного характеру?

  12. Розкрийте зміст звільнення від покарання неповнолітнього із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

  13. Які умови звільнення від покарання неповнолітнього із застосуванням примусових заходів виховного характеру?

  14. Які загальні засади застосування примусових заходів виховного характеру?

  15. Які існують види примусових заходів виховного характеру?

  16. Охарактеризуйте зміст «застереження» як примусового заходу виховного характеру.

  17. Охарактеризуйте зміст «обмеження дозвілля і встановлення особливих вимог до поведінки неповнолітнього» як примусового заходу виховного характеру.

  18. Охарактеризуйте зміст «передачи неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічного або трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їх прохання» як примусового заходу виховного характеру.

  19. Охарактеризуйте зміст «покладення на неповнолітнього, який досяг п’ятнадцятирічного віку і має майно, кошти або заробіток, обов’язку відшкодування заподіяних майнових збитків» як примусового заходу виховного характеру.

  20. Охарактеризуйте зміст «направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує трьох років» як примусового заходу виховного характеру.

  21. Які особливості застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням до неповнолітніх?

  22. Які особливості застосування звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності та відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності?

  23. Які особливості застосування умовно-дострокового звільнення від відбування покарання?

  24. Які особливості погашення та зняття судимості щодо неповнолітніх?

Рекомендовані нормативно-правові акти:

  1. Конституція України (статті 51–52).

  2. Конвенція про права дитини від 20 листопада 1989 р. Ратифікована Україною 27 лютого 1991 р.

  3. Декларація прав дитини від 20 листопада 1959 р.

  4. Закон України «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх» від 24 січня 1995 р.

  5. Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» від 2 червня 2005 р.

  6. Положення про загальноосвітню школу соціальної реабілітації. Положення про професійне училище соціальної реабілітації. Затверджені постановою КМ № 859 від 13 жовтня 1993 р.

  7. Положення про центр медико-соціальної реабілітації неповнолітніх. Затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 1072 від 6 вересня 1996 р.

  8. Положення про судових вихователів. Затверджене наказом Голови ВС, МЮ, Міністерства освіти № 478/63/7/5 від 15 листопада 1996 р.

Рекомендовані акти судової влади:

  1. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства у справах про злочини неповнолітніх» № 5 від 16 квітня 2004 р.

  2. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» № 12 від 23 грудня 2005 р. (пункти 2, 9, 10).

  3. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами справ про застосування примусових заходів виховного характеру» № 2 від 15 травня 2006 р. (пункти 1–4).

  4. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м’яким» № 2 від 26 квітня 2002 р. (пункти 2, 4–5, 14, 21).

  5. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про погашення і зняття судимості» № 16 від 26 грудня 2003 р. (п. 4).

  6. Судова практика у справах про злочини неповнолітніх і втягнення їх у злочинну діяльність // Вісник Верховного Суду України. – 2003. – № 4.

Рекомендована монографічна література:

  1. Астемиров З.А. Уголовная ответственность и наказание несовершеннолетних. – М., 1970.

  2. Бабаев М.М. Индивидуализация наказания несовершеннолетних. – М.: Юрид. лит., 1968.

  3. Бурдін В.М. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх в Україні: Монографія. – К.: Атіка, 2004.

  4. Евтеев М.П., Кирин В.А. Законодательство об ответственности несовершеннолетних. – М.: Юрид. лит., 1970.

  5. Киренко С.Г. Проблеми захисту прав неповнолітніх кримінальним законодавством України: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08 / Київський націон. унів-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2003.

  6. Музика А.А. Примусові заходи медичного і виховного характеру. – К., 1997.

  7. Скрябин М.А. Общие начала назначения наказания и их применение к несовершеннолетним. – Казань: Изд-во Казан. ун-та, 1988.

  8. Чугаев А.П. Индивидуализация ответственности за преступления и ее особенности по делам несовершеннолетних: учебное пособие. – Краснодар: Кубан. ун-т, 1979.

  9. Шевченко Я.Н. Правовое регулирование ответственности несовершеннолетних. – К.: Наукова думка, 1976.

  10. Ямкова О.О. Примусові заходи виховного характеру: правова природа і види: Дис. … канд. юрид. наук: 12.00.08 / Одеська націон. юрид. академія. – О., 2004.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]