Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gorokh_metod_Krum pravo (ZCH).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.4 Mб
Скачать

2

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ»

ФАКУЛЬТЕТ ПРАВНИЧИХ НАУК

к афедра галузевих правових наук

О. П. ГОРОХ

КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО

(ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо підготовки та проведення семінарських занять

і самостійної роботи студентів спеціальності «Правознавство»

Київ 2010

ББК

Г 70

Рекомендовано до друку Вченою радою НаУКМА

(протокол № 9 від 25 листопада 2010 р.)

Рекомендовано до видання Радою факультету правничих наук

(протокол № 3-10/11 від 25 жовтня 2010 р.)

Рецензенти:

Савченко А. В. – начальник кафедри кримінального права Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор

Тростюк З. А. – завідувач кафедри кримінального права та процесу Київського університету права НАН України, кандидат юридичних наук, доцент

Горох О. П. Кримінальне право України (Загальна частина) / Методичні рекомендації щодо підготовки та проведення семінарських занять та самостійної роботи студентів спеціальності «Правознавство» / О. П. Горох. – К.: ВПЦ НаУКМА, 2010. – 99 с.

Методичні рекомендації містять організаційно-методичні поради щодо підготовки та проведення семінарських занять, а також завдання для самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Кримінальне право (Загальна частина)». Призначені для студентів факультету правничих наук за спеціальністю «Правознавство».

© Горох О. П., 2010

© НаУКМА, 2010

ISBN

І. Загальні організаційно-методичні поради щодо вивчення навчальної дисципліни

Навчальну дисципліну «Кримінальне право України (Загальна частина)» викладають студентам факультету правничих наук згідно з тематичним планом та навчальною програмою спеціальності «Правознавство».

Мета вивчення цієї навчальної дисципліни – засвоєння положень Кримінального кодексу України, доктринальних положень кримінального права України, роз’яснень Пленуму Верховного Суду України, що містяться у відповідних постановах, а також судової практики.

Оволодіння загальною частиною кримінального права є необхідною передумовою вивчення особливої частини кримінального права.

Для опанування загальної частини кримінального права України студент обов’язково повинен дотримуватися плану проведення семінарських занять до кожної з тем заняття, а також виконання завдань для самостійної роботи.

Плани семінарських занять до кожної з тем складаються з переліку питань, основних кримінально-правових понять, контрольних запитань та плану самостійної роботи.

І. Питання до заняття охоплюють загальні теоретичні положення, які повинен проаналізувати студент, використовуючи знання, отримані на лекції та під час самостійної роботи із навчальною та науковою літературою, постановами Пленуму Верховного Суду України, узагальненнями судової практики.

ІІ. Основні кримінально-правові поняття. Опанування кожної теми групового заняття потрібно розпочати із вивчення основних кримінально-правових понять. Їх визначення та знання становлять основу для подальшого вивчення питань, що розглядаються в межах кожної теми заняття.

ІІІ. Контрольні запитання і завдання. Контрольні запитання і завдання сприяють найповнішому засвоєнню студентом матеріалу до кожної теми. Їх формулює викладач під час опитування. При цьому викладач може ставити додаткові, уточнювальні запитання та використовувати інші форми контролю знань студента задля перевірки повноти та глибини освоєного матеріалу.

ІV. Плани самостійної роботи. Певний обсяг навчального матеріалу студент повинен опрацювати самостійно. Студент має сумлінно ставитися до цієї форми навчання, оскільки опанування питань, що винесені для самостійного опрацювання, контролюватимуться під час аудиторних занять.

Плани самостійної роботи містять питання для опрацювання та практичні завдання. Не виконання завдань, винесених на самостійну роботу, дає право викладачеві поставити студенту незадовільну оцінку.

Питання, винесені на самостійне опрацювання, опрацьовуються за вказівкою викладача в усній або письмовій формі.

Практичними завданням є: розв’язання ситуативних задач, підготовка ситуативних задач, реферативної доповіді, презентації тощо.

Виконання практичних завдань спрямоване на закріплення теоретичних знань студента, формування у нього умінь і навичок критично мислити та дискутувати стосовно проблемних питань кримінального права, уміло доводити, обстоювати свою аргументовану позицію.

Ситуативні задачі можуть бути сформульовані як задачі, вміщені у навчальному посібнику; задачі, розроблені викладачем та студентами на основі вироків (постанов, ухвал) судів; мати форму відео-задач тощо.

Розвязання ситуативної задачі. Розв’язуючи ситуативну задачу студент повинен не лише дати правильну кримінально-правову оцінку діям, описаним у фабулі задачі, а й обґрунтувати своє рішення з посиланням на чинне кримінальне та інше законодавство, рішення Конституційного суду України, відповідні постанови Пленуму Верховного Суду України. На найвищу оцінку заслуговують студенти, які під час розв’язання ситуативних задач спираються на наукову літературу (дисертації, монографії, статті), узагальнення судової практики, ухвали Верховного Суду України у відповідних справах тощо.

Розв’язання студентом ситуативних задач перевіряється викладачем під час проведення групового заняття.

Підготовка ситуативної задачі. Готуючи ситуативну задачу, студент повинен сформулювати фабулу задачі (проблемну правову ситуацію) на основі вироку (ухвали, постанови) місцевого суду. Потім студент має визначити, яку кримінально-правову оцінку відповідним діянням винного дали місцевий суд, апеляційний суд та суд, що розглядав справу в касаційному порядку. Обов’язково при цьому потрібно здійснити аналіз аргументів судів відповідної інстанції на користь сформованої кримінально-правової оцінки відповідного діяння із занесенням їх у таблицю.

Далі, студент мусить особисто розв’язати проблемну правову ситуацію, не обмежуючись аргументацією, що міститься у вироку (ухвалі, постанові) суду відповідної інстанції.

Ситуативна задача може бути підготовлена як відео-задача. Для цього студент має відшукати у художньому фільмі фрагменти, в яких демонструється вчинення злочину, зробити їх монтаж за допомогою комп’ютерної програми Windows Movie Maker або іншої програми, зберегти їх як окремий файл з розширенням .avi або .mpeg розміром не більше 300 МБ. До відео-задачі потрібно додати розв’язання у письмовій формі за правилами, що висуваються для ситуативних задач подібного типу.

Ситуативна задача може бути розроблена на основі повідомлень в засобах масової інформації.

Підготовлена студентом ситуативна задача розбирається на семінарському занятті за участі інших студентів.

Реферативна доповідь. Реферативна доповідь повинна бути присвячена актуальним проблемам кримінального права. Тему реферативної доповіді пропонує викладач або студент обирає її особисто, обов’язко погодивши з викладачем. Під час підготовки реферативної доповіді студент, як правило, має: сформулювати кримінально-правову проблему, критично проаналізувати дискусійні доктринальні положення з її розв’язання, ознайомитися із відповідними постановами Пленуму Верховного Суду України та узагальненнями судової практики, самостійно вивчити практику застосування судами законодавства у проблемній сфері, визначити та аргументувати шляхи розв’язання проблемного питання.

Реферативну доповідь студент готує у письмовому вигляді обсягом не більше 10 друкованих сторінок.

Студент виступає з реферативною доповіддю на семінарському занятті, присвяченому розгляду питань, до яких належить і тема реферату. Після виступу може бути обговорення висновків реферату іншими студентами з постановкою запитань за темою реферату. Оцінювання реферату здійснюється зважаючи на ступінь розкритості теми доповіді та аргументованих відповідей студента на поставлені запитання.

Презентації. Презентації спрямовані на поглиблене вивчення теоретичних питань кримінального права та ілюстровану демонстрацію результатів засвоєних знань. Студенти готують їх у мультимедійному форматі, як правило, за допомогою комп’ютерної програми Microsoft Power Point. Тему мультимедійної презентації пропонує викладач або ж студент обирає особисто за обов’язковим погодженням з викладачем.

Презентація демонструється на семінарському занятті. Її тривалість не повинна перевищувати 20 хвилин. Після презентації може бути її обговорення з постановкою запитань іншими студентами і викладачем до демонстратора-доповідача. Оцінювання презентації здійснюється з огляду на якість демонстрації та аргументованих відповідей студента на запитання під час обговорення.

Завершується план проведення семінарського заняття переліком нормативно-правових актів, актів судової влади та переліком наукової літератури, рекомендованих для вивчення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]