Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALIZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
289.28 Кб
Скачать

5.Аналіз в-т д-ті промисл.П-тва

Важливим показником, який характеризує діяльність промисл. п-ва є с/в. С/в — це поточні в-ти на в-во і реалізацію прод-ї в грош. вираженні. Від рівня с/в залежать фін. рез-ти д-сті п-ва, темпи розширеного відтворення, фін. стан п-ва. Аналіз с/в прод-ї дозволяє з’ясувати тенденції зміни даного показника, виконання плану по його рівню, визначити вплив факторів на його приріст і на цій основі дати оцінку роботи п-ва по викор-ню можливостей зниження с/в прод-ї.

Групування затрат за елементами призначено для виявлення всіх затрат на в-во за їх видам і відоб-є всі затрати п-ва, пов'язані з виготовленням промис. продукції, включаючи і ту її частину, яка призначена для виконання робіт і послуг непромислового хар-ру. Аналіз затрат за елементами дозволяє вивчити вплив на рівень с/в викор-ня труд. ресурсів, основних фондів і оборотних засобів. Для виявлення причин зміни рівня с/в вивчають склад і структуру затрат на в-во. З цією метою визначають питому вагу кожного елементу в заг. сумі затрат на в-во в %.

Узаг-чим показником с/в прод-ї вваж-ся показник - затрати на 1 грн.товарної прод-ї(З1тп,грн).З1тп = повна с/в прод-ї / вартість ТП в діючих цінах

Факторний аналіз можна провести за формулою: З1тп =((q*Zзм)+ Zпост )/q*p), де q – к-сть прод-ї в натур. одиницях; Zзм - сер.величина змінних затрат на 1 прод-ї, Zпост - сума постійних затрат,р- ціна за 1 прод-ї. Вплив факторів, якими є перелічені показниками, визнач-ся за формулами:  qЗ1тп=СК1-З0 1тп;  ZзмЗ1тп=СК2-СК1;  ZпостЗ1тп=СК3-СК2;  pЗ1тп=З1 1тп – СК3.

6.Аналіз в-т на опл.Праці прац-в торгів.П-ва

Ця стаття витрат обігу характеризує затрати живої праці в торгівлі. Вона займає найбільшу частку у загальній сумі витрат обігу торговельних підприємств. Тому економія цих витрат є вирішаль-ною для зниження загального рівня витрат обігу. Рівень витрат на оплату праці залежить переважно від ефектив-ності використання трудових ресурсів на підприємстві (чисельності і кваліфікаційного складу працівників, продуктивності праці, сис-тем оплати праці). Більшість витрат на оплату праці в торгівлі є змінними. Тому їх аналізують за рівнем у відсотках до товарообороту. Аналіз витрат на оплату праці проводиться в декілька етапів 1. Аналіз виконання плану та динаміки загального рівня витрат на оплату праці;2. Оцінка ефективності використання коштів на оплату праці;3. Аналіз впливу факторів на фонд основної і додаткової ЗП; 4. Аналіз витрат на оплату праці за видами, елементами витрат і категоріями персоналу; 5. Аналіз витрат на оплату праці колективів магазинів та інших підрозділів; 6. Оцінка резервів економії витрат на оплату праці та розробка заходів, спрямованих на їх мобілізацію.

Для розрахунку впливу факторів на витрати з оплати праці в торг п-вах доцільно використати таку факторну модель:

Ф = Ч-Д-П-Р3,  

де Ф — фонд основної і додаткової заробітної плати;

Ч — середньоспискова чисельність працівників торг п-ва;

Д — кількість днів, відпрацьованих в середньому одним праців-ником;

П — продуктивність праці (товарооборот на одного працівника торг п-ва за день);

Р3 — зарплатомісткість гривні товарообороту.

Розрахунок впливу цих факторів проводиться способом абсолютних різниць.

  1. ЧФ=(Ч1-Ч0)-Д0-П0-РЗ0

  2. ДФ=(Ч1-Д0)-П0-РЗ0

  3. ПФ=Ч1-Д1-(П1-П0)-РЗ0

  4. РЗФ=Ч1-Д1-П1-(РЗ1-РЗ0)

Заг. вплив факторів на ФОП складає суму Ч+Д+П+РЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]