Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.07 Mб
Скачать

37. Ринкова поведінка підприємства в короткостроковому періоді.

У короткостроковому періоді фірма, здійснюючи підприємницьку діяльність, може отримувати прибуток чи збиток. Якщо фірма отримує економічний прибуток, вона намагається максимізувати його величину, однак якщо фірма має збиток, вона повинна вирішити, наскільки загрозливими є збитки для її діяльності, і відповідно до висновків прийняти рішення про закриття фірми чи очікування змінювання тимчасової ринкової ситуації, мінімізуючи збитки.

Ціна для кожної фірми — заданий зовні параметр, який безпосередньо не залежить від обсягу виробництва окремої фірми. Фірма погоджує свою поведінку щодо виробництва в залежності від рівня встановленої в галузі ціни.

Використовуючи метод визначення обсягів виробництва «співставлення граничних витрат і граничного доходу», розглянемо ситуації в діяльності фірми та її поведінку.

Умови максимізації прибутку конкурентної фірми мають вигляд:

Перша умова визначення оптимального обсягу виробництва - рівняння граничних витрат ціни продукту. Умовою другого порядку є:Якщо для фірми склалася ситуація, коли ринкова ціна перевищує її мінімальні середні витрати (Р>minАТС), вона отримує економічний прибуток і намагається максимізувати його, випускаючи продукцію в обсязі, що відповідає правилу рівності граничних витрат і граничного доходу (МС= МR) Якщо мінімальні середні витрати перевищують граничний доход, однак середні змінні витрати залишаються меншими за нього (АТС<МR>minАTС), фірма має збитки, але може перечекати ситуацію, мінімізуючи збитки, визначаючи обсяг виробництва дотриманням рівності граничних витрат і граничного доходу

38. Ринок досконалої конкуренції в довгостроковому періоді.

Для того щоб фірма на ринку досконалої конкуренції знаходилася в стані довгострокової рівноваги, потрібно виконання наступних трьох умов:

  • Фірма не повинна мати спонукальних мотивів до збільшення, чи зниження обсягів випуску, при наявності заданих розмірів виробничого підприємства (тобто при заданій величині постійних витрат, які використовуються у виробництві).

  • Кожна фірма повинна бути задоволена своїми розмірами.

  • Не повинно існувати мотивів, що спонукують нові фірми до входження в галузь, а фірми які існували на ринку до цього часу, не повинні виходити з ринку.

Усі три умови довгострокової рівноваги можна в загальному, можна сформулювати у вигляді наступного рівняння:

P=MC=ATC=LATCmin

Конкурентна рівновага в довгостроковому періоді – це обсяг випуску продукції і ринкова ціна, що дозволяють фірмам у галузі одержувати «нульовий» економічний прибуток. У цьому випадку фірми не мають стимулу входити в ту чи іншу галузь, купувати її, тому що вони одержують такий же прибуток на застосовувані фактори виробництва, який вони б одержували, якби вибрали кращу з всіх інших альтернатив вкладення коштів.

При конкурентній рівновазі в довгостроковому періоді якщо ринкова ціна не дорівнює короткостроковим граничним витратам, то фірми можуть змінити рівень випуску продукції, залишивши незмінними розміри підприємств. Якщо короткострокові середні повні витрати не рівні довгостроковим, повним витратам, фірми можуть змінити розміри підприємства. Якщо ціна нижче довгострокових середніх витрат, фірми просто захочуть піти з цієї галузі, і якщо ціна перевершує довгострокові витрати, а значить звився економічний прибуток, то в інших фірм з інших галузей з'явиться бажання ввійти в цю галузь і довгострокова рівновага порушиться.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]