Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovik 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

1.3.7 Відокремлення завислих речовин центрифугуванням

Для розділення неоднорідних систем (суспензій, емульсій, гідрозолів) застосовують процес центрифугування, який здійснюється в полі відцентрових сил з використанням суцільних або проникних для рідини перегородок. Під дією відцентрових сил суспензія розділяється на осад і очищену воду, яка нази­вається фугатом. При цьому осадження поєднується з ущільненням утвореного осаду, а фільтрування — з ущільненням та механічним висушуванням осаду. Процес центрифугування здійснюють в апаратах, що називаються цент­рифугами.

Центрифуга являє собою вертикальний циліндричний ротор з суцільними або перфорованими бічними стінками. Ротор закріплюють на вертикальному валу, що обертається електродвигуном, і вміщують у співвісний циліндричний нерухомий кожух. На внутрішній поверхні ротора з перфорованою стінкою зна­ходиться фільтрувальна тканина або тонка металева сітка. У відстійних центрифугах із суцільними стінками розділяють емульсії і суспензії за прин­ципом відстоювання в полі відцентрових сил. У фільтрувальних центрифугах з проникною стінкою розділяють суспензії за принципом фільтрування, де замість різниці тисків використовують дію відцентрової сили.

Центрифугування застосовують для відокремлення тонкодисперсних забруднень, якщо для їх виділення не можуть бути застосовані реагенти, а також у разі локального очищення промислових стічних вод, коли виділюваний осад може бути використаний. Зазвичай використовують осаджувальні центрифуги безперервної і періодичної дії типу ОГШ, ОТР і ОМ. Центрифуги безперервної дії типу ОГШ застосовують для очищення стічних вод з витратою до 50— 100 м3/год. У разі виділення часточок з гідравлічною крупністю 0,2 мм/с використовують протитечійні апарати і з 0,05 мм/с — прямотечійні.

Потужність силового поля у центрифугах перевищує потужність граві­таційних сил у сотні і навіть сотні тисяч разів [7].

1.3.8 Електрофільтрування

У ряді випадків виділення колоїдно-дисперсних речовин із стічної води можна здійснити електрофільтруванням. Суть процесу полягає в тому, що на фільтр, виготовлений з йонообмінного матеріалу, накладається електричне поле. Застосування електромагнітного поля дає змогу інтенсифікувати фільтрування і здійснити більш тонке очищення води від дисперсних часточок без використання хімічних реагентів.

Як правило, електрофільтри застосовують для отримання дуже чистої води, вільної від мікрочасточок. Осадження останніх відбувається на поверхні йонообмінних мембран. Для очищення стічних вод від дисперсних часточок у вуглевидобувній промисловості Донецький державний університет розробив установку, принцип дії якої грунтується на тому, що під час обробки в елект­ричному полі на вугільних часточках досить тривалий час зберігається залишкова поляризація. За певних умов відбуваються коагуляція і агрегація часточок. При цьому можна обробляти суспензії з вмістом завислих речовин до 5 г/дм3 за відносно невеликих затрат електроенергії і високої продуктивності. Більш високий ступінь очищення досягається у разі застосування йонообмінних волокон.

У процесі електрофільтрування стічних вод можна виділити дві стадії: транспортування дисперсних часточок та їх утримання колектором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]