Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovik 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

2.5 Опис схеми очистки стічних вод ват Черкаське ‘хімволокно’

2.5.1 Очисні споруди

Очисні споруди ВАТ "Черкаське Хімволокно" являють собою механо-хімічну очистку стічних вод. Механічну очистку застосовують для видалення завислих речовин. Хімічна очистка полягає в проведенні нейтралізації, аерації (примусова дегазація стічних вод для видалення в даному випадку сірковуглецю), а також в видалені з зворотних вод забруднювачів шляхом введення реагентів.

На очисні споруди виробничі стічні води подаються по напірним трубопроводам від насосних станцій перекачки промислових стічних розташованих на території І, II, III черг виробництва.

Очисні споруди ВАТ "Черкаське Хімволокно" у відповідності існуючою схемою очистки стічних вод складається з:

приймальних камер кислих, лужних і віскозних стоків;

усереднювачів кислих, лужних і віскозних стоків;

дегазатора-змішувача загального стоку;

дегазатора - змішувача віскозного стоку;

змішувача загального стоку;

змішувача віскозного стоку;

відстійників загального стоку І і II порядку;

шламонакопичувачів;

насосної станції перекачки дренажних стоків;

насосно- повітродувної станції;

складу мокрого зберігання вапна.

2.5.2 Віскозні стоки

З приймальної камери віскозні стоки по системі лотків поступають через чотири випуски в віскозний усереднювач. Усереднювач віскозних стоків являє собою ємність відкритого типу з асфальтовим покриттям укосів і основ і розрахований на 6 - 8 годинне перебування стоків.

Усереднювач призначений для усереднення стоків, по розходу, концентрації, температурі і вмісту механічних домішок.

На період технологічних чисток усереднювача при проведення ремонтів останній обладнаний обвідним лотком і перепусками для універсальної плавучої машини.

З усереднювача стоки самопливом поступають в дегазатор-змішувач віскозних стоків. Дегазатор-змішувач являє собою залізобетонний резервуар 24х12х3,8 м, який складається з двох секцій, по дну яких викладені дві пари перфорованих поліпропіленових трубопроводів діаметром 100 мм, які забезпечують аерацію стоків повітрям з розрахунку 10м2 повітря на 1 м3 стоків.

Дегазатор розрахований на 2,8 годинне перебування стоків. Аерація віскозних стоків повітрям призначена для переміщування стоків, віддувки сірковуглецю і сірководню. Відсос і перекачка газоповітряної суміші від дегазатора здійснюється вентиляторами, суміш направляється на низький викид в атмосферу.

З дегазатора-змішувача віскозні стоки перекачуються за допомогою ерліфтних установок у змішувач віскозних стоків. У період чистки і ремонту дегазатора, стоки направляються по обвідному лотку.

Після проходження змішувача віскозні стоки направляються по лоткам в самопливну віскозну каналізацію і поступають у колектор міської господарче - фекальної каналізації, звідки через насосну станцію №4 передасть на БХО міста.

2.5.3 Загальні стоки

Лужні стоки після виходу з приймальної камери по лоткам розподіляються в усереднювач лужних стоків. Усереднювач лужних стоків розрахований на 4 і 5 годинне перебування стоків, у ньому відбувається усереднення стоків по концентрації, витратам і температурі, а також часткове осадження крупних зависей. Усереднювач лужних стоків представляє собою ємність відкритого типу з асфальтовим покриттям, основи укосів. Усереднювач обладнаний трьома точками випуску стоків, перепуском для універсальної плавучої машини, обвідним лотком для чистки і ремонту.

Кислі стоки з приймальної камери кислих стоків по лоткам розподіляються в три секції кислого усереднювача. Час перебування стоків в усереднювані складає 6-8 годин.

Для чистки і ремонту секції можуть відключати одну від одної.

Усереднювач кислих стоків призначений для усереднення стоків по витратам, концентрації, температурі і часткового осадження механічних домішок.

Після проходження усереднювача кислі стоки і лужні стоки направляються самопливом по лоткам в дегазатор-змішувач загального стоку. Перед дегазатором кислі і лужні стоки попередньо з'єднуються і частково змішуються у загальному лотку й утворюють загальний стік. Він у повному об'ємі повинен пройти дегазацію. Дегазатор загальних стоків являє собою трьох-секційний резервуар закритого типу 18х24х5 м, розрахований на 1,5-2 годинне перебування у ньому стоків. По основі дегазатору укладено 6 пар перфорованих трубопроводів, які забезпечують аерацію стоків з розрахунку 10м3 повітря на 1 м3 стоку.

Для проведення ремонту чи чистки дегазатору загального стоку існує можливість відключення підводящих і відводящих лотків від основного потоку.

Дегазатор загального стоку обладнаний також двома ерліфтними установками, які забезпечують додатковий підйом рівня стоків. У дегазаторі-змішувачі відбувається:

1. взаємна нейтралізація кислих і лужних стоків з утворенням сульфату натрію;

2. розклад сульфітів тиосульфітів сірчаної кислоти з утворенням сірчистого ангідриду сірки і сульфату натрію;

3. виділення сірковуглецю, сірководню, сірчистого і вуглекислого газів, а також їх видалення за межі дегазатора;

4. взаємодія сірчаної кислоти з аміаком, карбонатом і гідрокарбонатом натрію.

Газоповітряна суміш від дегазатора загальних стоків відсмоктується вентиляторами і по газоходу діаметром 1000 мм подається на газоочистку.

Після дегазації загальні стоки самопливом поступають в реактор змішувач загальних стоків №1, де проходить змішування стоків з вапняним молоком, яке подається зі складу мокрого зберігання вапна.

Для більш інтенсивного перемішування стоків змішувач обладнаний барботажною системою. На період очистки чи ремонту змішувача передбачений резервний змішувач.

Змішувач загального стоку №1 призначений для:

перемішування стоків з вапняним молоком;

нейтралізації залишкової кислоти;

доведення рН стоків до величини 8,5 - 11,5 рН ± 0,5 рН (при цьому значенні рН гідроксид цинку має мінімальну розчинність).

Реактор - змішувач являє собою залізобетонний резервуар 9х16х1,8 м лабіринтового типу, футерований кислотоупорною цеглою, забезпечує

перебування стоків на протязі 10-15 хвилин. Інтенсивність аерації повітря повинна складати з розрахунку 2 м3 повітря на 1 м3 стоків.

Після змішувача стоки по лоткам рівномірно розподіляються у два відстійника загального стоку І порядку. Відстійники І порядку відкриті ємності земляного типу з асфальтовим покриттям укосів і основи розміром 100х36х2 м кожний.

Стоки з відстійників І порядку через змішувач загального стоку №2, по лоткам направляється у відстійники загального стоку II порядку. рН стоків після відстійників І порядку 8,5 10,5±0,5. Відстійники II порядку складаються з п'яти відкритих земляних ємностей розміром 197х51х2 м кожний. Відкоси і основи відстійників захищенні шаром асфальтобетону. Відстійники для чистки і ремонту обладнання перепусками для універсальної плавучої машини, шламопроводами, трубопроводами для подачі очищених стоків. Час перебування стоків у відстійниках складає 24 години. У відстійниках І і II порядку відбувається:

закінчення реакції нейтралізації кислоти вапном;

осадження інертної частини вапна, піску, сірки, крупних зависей;

осадження гідроксиду цинку;

виділення сірковуглецю і сірководню;

зниження концентрації альфа і гама целюлози.

Після відстійників II порядку очищенні стічні води з'єднують зі стоками, які поступають з камери - нейтралізатора, направляються на золовідвали ТЕЦ. Там відбувається додаткова сорбція нейтралізованого загального стоку за допомогою золи та очерету на золовідвалах ТЕЦ. Цей процес сприяє зниженню концентрацій цинку.

Із золовідвалів стічні води самопливом поступають в камеру №63 колектора умовно чистих стоків. У камері №63 проходить змішування очищених загальних стоків з умовно - чистими і дощовими стоками ТЕЦ, а потім по двом самопливним колектором діаметром 1200 мм вони скидаються в р. Дніпро.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]