Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovik 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

2.6 Розрахунок плати за скиди стічних вод в водні об`єкти.

За скиди забруднюючих речовин, на котрі не встановлені гранично допустимі концентрації чи орієнтовно безопасні рівні впливу, за гранично допустимі концентрації, приведенні в табл.

В випадку скиду забруднюючих речовин в озера, пруди чи інші непроточні водні об`екти, норматив скиду, взимаємого за скид забруднюючих в ці водні об`екти, збільшуеться в 1,5 раза.

Норматив збору, взимаємого за захоронення забруднюючих рідиних речовин, відходів виробництва і стічних вод в глибокі підземні водоносні горизонти, береться в табл.. с коефіцієнтом 10. Згідно постанові Кабінету Міністрів України от 1 березня 1999р № 303: О утверджені порядка встановлення нормативів скиду за забруднення окружающей природній середи і взискання за це скиду.

Таблиця 3. Норматив збору, взимаємих за скид головних забруднюючих речовин в водні об`єкти.

Назва забруднюючої речовини

Нормативи збору гр/ т

Азот амонійний

30

Орг. Речовини

14

Завислі речовини

1

Нафтопродукти

206

Нітрати

3

Нітрити

172

Сульфати

1

Фосфати

28

Хлориди

1

Таблиця 4. Нормативи збору взимаемих за скид забруднюючих речовин в водні обьекти в залежності від концентрації.

Концентрація забруднюючих речовин. Забруднюючі речовини з допустимою концентрацією у воді рибгосподарчих водойм мг/л.

Норматив збору гр./т

До 0,001

2752

0,001 – 0,01

1995

0,1 – 1 (включно)

344

1 – 10

35

Вище 10

7

таблица1

таблица2

2.7 Порівняння пропонованого методу з методом очистки на ват Хімволокно

На ВАТ "Черкаське Хімволокно" очистка відбувається за механо-хімічним способом, цей метод призначений для очистки промислових стоків І-ІІ-ПІ черг виробництв до якісних показників, що забезпечує їх скид в річку Дніпро. Механо-хімічна очистка загальних стоків відбувається по вапняному методу. Стічні води виробництва віскозного волокна перед скидом у водоймища повинні бути очищені від віскоз, сірчаної кислоти, сірковуглецю, сірководню, сульфатів цинку, сульфідів, органічних з'єднань і різноманітних механічних домішок. Очищення віскозних стоків досягається їх підкисленням кислими стоками або свіжим розчином сірчаної кислоти. Доочистка стічних вод від розчинених речовин і сульфітів здійснюється біохімічним методом.

Вибір оптимальних технологічних схем очищення води - досить складна задача, що обумовлено переважним різноманіттям домішок, що знаходяться у воді, і високим вимогами, пред'явленими до якості очищення води. При виборі способу очищення домішок враховують не тільки їхній склад у стічних водах, але і вимоги, яким повинні задовольняти очищені води: при скиданні у водойму - ПДС ( гранично припустимі скидання) і ПДК (гранично припустимі концентрації речовин), а при використанні очищених стічних вод у виробництві - ті вимоги, що необхідні для здійснення конкретних технологічних процесів.

Для готування зі стічних вод технічної чи води забезпечення умов скидання очищених стічних вод водойм велике значення має техніко-економічна оцінка способів підготовки води. Економічну перевагу мають, як правило, замкнуті системи водовикористання. Однак процес заміни сучасних виробництв безвідхідними, у тому числі і з цілком замкнутою системою водовикористання, досить тривалий. Тому частина очищених стічних вод скидають у водойми. У цих випадках необхідно дотримувати встановлені нормативи для відносної концентрації шкідливих речовин в очищених стічних водах.

Застосовувані схеми очищення повинні забезпечувати максимальне використання очищених вод в основних технологічних процесах і мінімальне їхнє скидання у відкриті водойми. При широкому впровадженні оборотних систем маються додаткові резерви по скороченню витрати свіжої води і зменшенню скидання у відкриті водойми. При широкому впровадженні оборотних систем маються додаткові резерви по скороченню витрати свіжої води і зменшенню скидання стічних вод у водойми (удосконалювання технологічних процесів, підвищення ефективності очищення стічних вод). Стічні води є чистими, якщо їхнє відведення у водяні об'єкти не приводить до порушення норм якості води в контрольованому чи створі пункті водовикористання.

Ступінь очищення стічних вод при скиданні їх у водойми визначається нормативами якості води водойми в розрахунковому створі й у великому ступені залежить від фонових забруднень. Для зниження концентрацій шкідливих домішок, що є присутнім у стічних водах, до необхідних величин необхідне досить глибоке очищення. Тому важливе значення має надійний контроль ступеня очищення стічних вод, тому що з жорсткістю вимог до якості очищених вод значення ПДК більшості шкідливих речовин знижується і, отже, зростають труднощі їхнього визначення. Крім того, контроль ускладнюється при визначенні концентрацій шкідливих речовин у сильно розведених стічних водах.

Для забезпечення високого ступеня очищення стічних вод у ряді випадків одного біохімічного очищення виробничих стічних вод недостатньо, тому в останні роки відзначене зростаюче застосування фізико-хімічних методів. Широке поширення одержали коагуляція і флотація. Реагентный спосіб очищення досить ефективний і простий. Цей спосіб можна застосовувати практично при необмежених обсягах стічних вод.

Спільне використання коагулянтів і флокулянтів дозволить ще більш розширити використання цих реагентів для очищення стічних вод. Великі резерви інтенсифікації методу коагуляції і флокуляції зв'язані як з більш глибоким дослідженням механізмів явищ, що супроводжують ці процеси, так і з більш ефективним використанням різних фізичних впливів.

Дані закордонних досліджень показують, що значного підвищення ефективності реагентного способу можна домогтися оптимізацією технології очищення, що передбачає змішання реагентів з водою, а також підбором використовуваних коагулянтів і флокулянтів.

Ефективність реагентного способу очищення води, зокрема з використанням коагулянтів, можна підвищити, установивши долее строгий контроль за витратою реагентів у залежності від кількості забруднень, що є присутнім у стічних водах, і хімічних характеристик цих забруднень, у першу чергу від їхнього заряду, характеризуемого потенціалом. Впровадження автоматизованого контролю за витратою реагентів дозволить підвищити не тільки ступінь очищення води, але і знизити витрата реагентів.

Ефективність реагентного способу можна також підвищити, застосовуючи фізичні впливи на оброблювану воду і водяні системи (наприклад, електричні і магнітні полючи, ультразвук, радіацію й інші способи). Однак упровадження цих методів інтенсифікації коагуляції і флокуляції гальмується недостатньою вивченістю процесів, що протікають на молекулярному й іонному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]