Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_pererab.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
934.4 Кб
Скачать

43

міністерство освіти та науки України

придніпровська державна академія

будівництва та архітектури

Кафедра економічної теорії та права

Методичні вказівки та практикум вирішення типових задач з курсу „ Макроекономіка”

Дніпропетровськ – 2010

Методичні вказівки та практикум вирішення типових задач з курсу „Макроекономіка”. /Укладачі: Н.І. Кобзар, О.А.Коваленко.

-Дніпропетровськ: ПДАБА, 2010.- 43ст.

Представлені методичні вказівки мають прикладне значення при вивченні курсу „Макроекономіка” студентами економічного факультету всіх форм навчання. Розроблено методичні вказівки відповідно до освітньо-професійної програми курсу„Макроекономіка” з метою надання допомоги студентам у самостійній роботі над курсом, набутті навичок вирішення типових практичних задач.

Розроблені вказівки можуть бути використані при підготовці до семінарських занять, виконанні завдань модульного контролю, іспитів студентами денної форми навчання, для самостійної роботи над курсом і самоконтролю знань студентами заочної та дистанційної форм навчання.

Укладачі: Н.І. Кобзар, кандидат економічних наук, доцент кафедри

економічної теорії та права ПДАБА;

О.А. Коваленко, старший викладач кафедри економічної

теорії та права ПДАБА.

Відповідальний за випуск: Н.І. Кобзар, кандидат економічних наук,

доцент, зав. кафедрою економічної теорії

та права ПДАБА.

Рецензент: Г.М. Пилипенко кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної теорії та підприємництва НГУУ.

Затверджено на засіданні

кафедри економічної теорії та права.

Протокол. № 3 від 17.12.09р.

Зав. кафедри Кобзар Н.І.

Затверджено на засіданні

Методичної ради ПДАБА

Протокол № 5 (65) від 20.04.2010р.

Передмова

Одними зі специфічних методів дослідження макроекономічних процесів та явищ є математичні методи та графічні, тому, вивчаючи теоретичний курс „Макроекономіки”, студенти повинні опанувати ці методи та навчатися свідомо будувати графіки, вирішувати прості рівняння, задачі на логічне мислення та з використанням формул, які надаються в курсі. Це дасть можливість набути навичок практичного використання теоретичних знань, підвищити інтерес студентів до викладеного матеріалу, безпосередньо пов’язувати теорію з практикою, і здійснювати самоконтроль знань.

Практична сторона курсу набуває особливого значення в умовах, коли завдання модульного контролю, комплексних контрольних робіт, екзаменаційних білетів обов’язково містять в собі задачі. Складаючи державний іспит студенти, також, повинні показати вміння вирішувати задачі.

Нажаль кількість годин відведених на семінарські заняття, при даному обсязі теоретичного курсу, з нашої точки зору, не є достатнім для відпрацювання всього практичного матеріалу і тому студенти повинні вчитись самостійно, допомогою в цьому і буде даний практикум.

Слід підкреслити, що методика побудови графіків та їх значення детально описані у додатку до розділу 1 відомого підручника з теорії ринкової економіки, переклад з англійської мови „ Аналітична економія принципи, проблеми і політика” у частині першій – „ Макроекономіка”, видавництво Львів, „Просвіта” 1997р. тому студенти приступаючи до виконання практичних завдань повинні обов’язково вивчити цей матеріал. Суттєву допомогу у практичному засвоєнні курсу надасть і словник основних термінів та понять, який міститься у цьому ж підручнику, багатьох інших, та виданий, окремим посібником, кафедрою. Перелік основних термінів та понять по кожній темі надає можливість складати самостійно словник.

Більшість задач, рішення яких ми представляємо, містять в собі абстрактні цифри, але студенти можуть, особливо якщо це стосується науково-дослідної роботи, використовувати і конкретні статистичні дані основних макроекономічних показників.

Послідовність вирішення задач відповідає структурі курсу, послідовності вивчення окремих тем.