Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на екз в елект виде.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
402.43 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика географічного зазначення

Поняття географічного зазначення та його ознаки.Місце виготовлення товарів може вказувати на їх особливі унікальні якості, на особливу майстерність людей певної місцевості. У цілому все це впливає на позитивну репутацію товару на ринку, попит серед споживачів та ціну.

В Україні правове регулювання відносин, пов'язаних з географічним зазначенням місця походження товарів, передбачено ЦК України (статті 501-504) та Законом України «Про охорону прав на зазначення походження товарів»1. Коло питань щодо даної сфери відносин регулюється також законами України «Про захист від недобросовісної конкуренції», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про захист прав споживачів», «Про рекламу» тощо.Незважаючи на певні термінологічні розбіжності, у ЦК України використовується термін «географічне зазначення» (ст. 501), а б законі -- «зазначення походження товару» (ст. 6). Під географічним зазначенням походження товару розуміють назву країни, населеного пункту, місцевості чи іншого географічного об'єкта, що використовується для позначення товару, особливі властивості якого винятково чи головним чином визначаються характерними для даного географічного об'єкта природними чи людськими чинниками або тими й іншими чинниками одночасно.Обсяг правової охорони географічного зазначення визначається характеристиками товару або послугами і межами географічного місця їх походження, зафіксованими державною реєстрацією права інтелектуальної власності на географічне зазначення. Неодмінними умовами правової охорони географічного зазначення є:1наявність у товарі особливих властивостей, цінних з погляду споживача, що підвищують конкурентоздатність товару на ринку однорідних товарів;2обумовленість цих властивостей виключно або головним чином властивими даному, а не іншому географічному об'єкту природними (кліматичними, водяними, ґрунтовими і т. п.) факторами;3людськими (навичками майстрів, уміннями виготовлювачів) факторами чи тими й іншими факторами

  1. Права інтелектуальної власності на географічне зазначення

Права інтелектуальної власності на географічне

зазначення

1. Правами інтелектуальної власності на географічне

зазначення є:

1) право на визнання позначення товару (послуги) географічним

зазначенням;

2) право на використання географічного зазначення;

3) право перешкоджати неправомірному використанню

географічного зазначення, в тому числі забороняти таке

використання.

2. Права інтелектуальної власності на географічне зазначення,

що належать окремим суб'єктам права інтелектуальної власності на

географічне зазначення, встановлюються законом.

  1. Патентний повірений: поняття та функції

Патентний повірений повинен бути громадянином України, який:

- постійно проживає в Україні;

- має повну вищу освіту, а також повну вищу освіту у сфері охорони інтелектуальної власності;

- має не менш як п'ятирічний досвід практичної роботи у сфері охорони інтелектуальної власності;

- склав кваліфікаційні екзамени, пройшов атестацію і одержав свідоцтво на право займатися діяльністю патентного повіреного.

Патентними повіреними не можуть бути працівники Установи та установ, що належать до сфери її управління, а також особи, яким це заборонено відповідно до законодавства.

Положенням визначені такі основні функції патентного повіреного. Основним його завданням є надання фізичним і юридичним особам необхідної допомоги та послуг, пов'язаних з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності. Патентний повірений представляє інтереси зазначених осіб в Установі та установах, що належать до сфери його управління, а також у суді, кредитних установах, у відносинах з іншими фізичними і юридичними особами.