Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на екз в елект виде.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
402.43 Кб
Скачать
  1. Підстави визнання прав інтелектуальної власності на промисловий зразок не дійсними

1. Права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок визнаються недійсними з підстав та в порядку, встановлених законом.

1. Способом припинення правової охорони винаходу, корисної моделі, промислового зразка є визнання недійсними прав інтелектуальної власності, тобто визнання недійсним патенту на ці об'єкти. Недійсним може бути визнано тільки деклараційний патент на винахід чи корисну модель або патент на промисловий зразок. Відповідно до Закону України "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі" та "Про охорону прав на промислові зразки", патент може бути визнано недійсним повністю або частково тільки в судовому порядку та за таких підстав:

— невідповідність запатентованих винаходу, корисної моделі, промислового зразка умовам здатності для набуття права інтелектуальної власності;

— наявність у формулі винаходу чи корисної моделі або у сукупності суттєвих ознак промислового зразка ознак, яких не було у поданій заявці;

— порушення вимог патентування цих об'єктів в іноземних державах.

Будь-яка особа може запатентувати винахід, корисну модель чи промисловий зразок в іноземній державі. Для цього необхідно подати заявку на одержання патенту в орган іноземної держави. До подання такої заявки заявник зобов'язаний подати заявку до Установи і повідомити про його наміри здійснити таке патентування. У разі відсутності заборони протягом трьох місяців від дати надходження цього повідомлення до Установи заявку на одержання патенту на зазначені об'єкти промислової власності може бути подано в орган іноземної держави. Установа може в необхідних випадках дозволити запатентувати ці об'єкти в іноземних державах раніше зазначеного строку.

  1. Дострокове припинення чинності виключних майнових прав на винахід.

Стаття 466. Дострокове припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промис­ловий зразок

1. Чинність майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути припинено достроково за ініціативою

особи, якій вони належать, якщо це не суперечить умовам договору, а також в інших випадках, передбачених законом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок можуть бути припинені в будь-який час протягом їх чинності за волевиявленням патентоволодільця шляхом подачі відповідної заяви до Установи. Відмова від патенту може бути повною або частковою. У своєму офіційному бюлетені Установа публікує відомості про відмову від патенту. Проте закон не допускає повної або часткової відмови від патенту без попередження особи, якій надано право на використання вказаних об'єктів за ліцензійним договором, а також у разі накладення арешту на майно за борги, якщо до його складу входять права, що засвідчуються патентом.

Дія патенту, а отже, майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок, припиняється у разі несплати у встановлений строк річного збору за підтримання його чинності. Річний збір за підтримання чинності патенту сплачується за кожний рік його дії, починаючи від дати подання заявки. Дата подання заявки встановлюється за правилами викладеними вище. Документ про першу сплату зазначеного збору має надійти до Установи не пізніше 4 місяців від дати публікації відомостей про видачу патенту. Документ про сплату збору за кожний наступний рік має надійти або бути відправленим до Установи до кінця поточного року дії патенту за умови сплати збору протягом його останніх 4 місяців.

Чинність патенту припиняється з першого дня року, за який збір не сплачено. Річний збір за підтримання чинності патенту може бути сплачено протягом 12 місяців після закінчення встановленого строку. У цьому випадку розмір річного збору збільшується на 50 відсотків. При сплаті збору дія патенту відновлюється. Якщо збір не сплачено протягом 12 місяців, Установа публікує у своєму офіційному бюлетені інформацію про припинення дії патенту. Збір за підтримання чинності патенту на секретні винаходи, корисні моделі, промислові зразки не сплачується.