Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы на екз в елект виде.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
402.43 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика договору про створення з замовленням об'єкта права інтелектуальної власності

Стаття 1112. Договір про створення за замовленням і використаний об'єкта права інтелектуальної власності

1. За договором про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності одна сторона (творець — письменник, художник тощо) зобов'язується створити об'єкт права інтелектуальної власності відповідно до вимог другої сторони (замовника) та в установлений строк.

2. Договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності повинен визначати способи та умови використання цього об'єкта замовником.

3. Оригінал твору образотворчого мистецтва, створеного за замовленням, переходить у власність замовника. При цьому майнові права інтелектуальної власності на цей твір залишаються за його автором, якщо інше не встановлено договором.

4. Умови договору про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності, що обмежують право творця цього об'єкта на створення інших об'єктів, є нікчемними.

1. Договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності є консенсуальним договором. За ним одна сторона (творець — письменник, художник тощо) зобов'язується в установлений строк створити об'єкт права інтелектуальної власності відповідно до вимог другої сторони (замовника).

2. Договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності вважається укладеним, якщо між сторонами досягнуто згоди щодо всіх істотних умов. У договорі містяться положення щодо: терміну, протягом якого повинен бути створений об'єкт права інтелектуальної власності; обсягу прав на об'єкт при його використанні замовником (виключні або невиключні права на використання об'єкта); строку дії договору; способу використання цього об'єкта замовником; територій, на які поширюються умови використання об'єкта; розміру і порядку виплати авторської винагороди, а також інших умов, стосовно яких за вимогою однієї із сторін повинно бути досягнуто згоди.

3. Оригінал твору образотворчого мистецтва, створеного за замовленням, переходить у власність замовника. При цьому майнові права інтелектуальної власності на даний твір залишаються за його автором, якщо інше не встановлено договором. Так, за ст. 27 Закону України «Про авторське право і суміжні права» автор твору образотворчого мистецтва, а у разі його смерті — спадкоємці, впродовж встановленого ст. 28 цього Закону строку користуються щодо проданих автором оригіналів творів образотворчого мистецтва невідчужуваним правом на одержання п'яти відсотків від ціни кожного наступного продажу твору через аукціон, галерею, салон, крамницю тощо, що йде за першим його продажем, здійсненим автором твору (право слідування). Виплата винагороди у цьому разі здійснюється зазначеними аукціонами, галереями, салонами, крамницями тощо.

4. Відповідно до ст. 54 Конституції України громадянам гарантується свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості. Таким чином, не допускається обмеження прав автора щодо створення об'єкта права інтелектуальної власності. Якщо у договорі про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності містяться умови, які обмежують право творця цього об'єкта на створення у майбутньому інших творів на зазначену в договорі тему чи у вказаній галузі, вони є нікчемними.