Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15_35_37_41.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
175.13 Кб
Скачать

41. Причини і форми виникнення держави.

Причини виникнення держави:

  • Економічні: перехід від споживчого господарства до виробничого; три великих розподіли праці (виділення скотарства, відокремлення ремесла від землеробства і т. д); поява надлишкового продукту, виникнення приватної власності, утворення класів, можливість експлуатації чужої праці.

  • Соціальні: майнова нерівність; перехід від кочового до осілого способу життя; збільшення густоти населення; посилення соціальних протиріч між людьми з приводу майна; ускладнення механізму соціального регулювання.

  • Політичні: утворення класів з протилежними інтересами і поява міжкласових протиріч; неможливість існування соціуму в нових умовах родоплемінної організації, необхідність в органі, здатному забезпечити функціонування суспільства як цілісного організму, потреба у сильній владі.

  • Психологічні: заміна єдиної свідомості з почуттям вини, розподіл свідомості на права і обов’язки.

Форми виникнення держави:

  • Східний або Азіатський (Єгипет, Вавилон, Китай, Індія)

1) основу економічних відносин складає державна форма власності; 2) приватна власність має другорядний характер; 3) державна влада є диспозитивною; 4) є потужний чиновницький апарат; 5) відбувається сакралізація (освячення) влади; 6) встановлюються застій і нерухомість у суспільстві, яке протягом століть не розвивається.

  • Європейський (Афіни, Рим, давньогерманські держави)

Форми Європейського шляху виникнення держави:

  1. Афінська форма – класична форма, відповідно до якої держава виникає як результат класових антагонізмів, що розвивались у середині суспільства;

  2. Римська форма – виникнення держави обумовлене боротьбою плебеїв (прийшлого населення, що не було визнано окремим класом цього суспільства) та патриціїв (римської родової знаті);

  3. Германська форма – виникнення держави обумовлене завоюванням територій для управління якими родове суспільство не було пристосоване.

  4. У Давній Спарті поява держави обумовлена не лише внутрішньо-економічними причинами, а й завойовницькими походами, в результаті яких завойоване населення ставало общинними рабами (ілотами).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]