Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
723.97 Кб
Скачать

8

ЗМІСТ

Вступ 3

РОЗДІЛ 1. Загальна характеристика ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл». 4

1.1. Історія становлення та розвитку підприємства. 4

1.2 Дослідження організації структури ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» 8

РОЗДІЛ 2. Дослідження макроекономічного впливу на ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл». 13

2.1 Аналіз загальноекономічних факторів. 13

2.2 Аналіз ринкової позиції підприємства. 18

РОЗДІЛ 3. Дослідження та фінансовий аналіз діяльності ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл». 25

3.1 Аналіз важливих умов, які впливають на діяльність підприємства. 25

3.2 Дослідження нормативно-законодавчого простору функціонування підприємства. 34

3.3 Дослідження та аналіз фінансових результатів діяльності підприємства. 39

Висновок 52

Список використаної літератури 55

Додатки 57

ВСТУП

Сучасний стан економіки України характеризується низкою кризових явищ, які здійснюють негативний вплив на діяльність підприємств. Тому в сучасних умовах питання аналізу фінансового стану підприємства набувають важливого практичного значення. Визначення умов діяльності підприємства, напрямків покращення його фінансового стану та перспектив розвитку безпосередньо пов’язані з проведенням фінансового аналізу.

Недостатній фінансовий стан підприємства є причиною його неплатоспроможності, погіршення фінансової стійкості і можливого банкрутства. Разом з тим, надлишкові активи підприємства є перешкодою його ефективного розвитку і приводять до незапланованих витрат та зайвих резервів.

Метою проходження практики на підприємстві є поглиблення знань та оволодіння практичними навичками роботи за фахом.

Відповідно до мети ставляться наступні завдання проходження практики:

  • відобразити характеристику підприємства, організаційну структуру, аналіз загальної ситуації в галузі, фінансові аспекти діяльності;

  • визначити позитивні і негативні моменти в діяльності підприємства, виявити статті балансу, які погіршують становище підприємства на ринку;

  • на основі аналізу підприємства сформулювати основні його проблеми.

Об’єктом дослідження являється господарська діяльність ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл».

Предметом дослідження є оцінка фінансового стану ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл», механізм проведення підприємством виробничої і комерційної діяльності.

Розділ 1. Загальна характеристика зат «Хмельницька кондитерська фабрика Кондфіл».

1.1. Історія становлення та розвитку підприємства.

ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» працює на кондитерському ринку з 1928 р., в 1994 р. вона була приватизована колективом підприємства у формі закритого акціонерного товариства. 375 акціонерів підприємства володіють 7659555 акціями.

Після створення в Україні незалежної держави підприємство втратило багато ринків збуту, але незважаючи на це зберегло свій профіль, змінивши лише напрямки асортиментної політики.

На сьогоднішній день фабрика випускає більше ніж 200 найменувань цукерок, карамелі, драже, ірису, вафель, печива і зефіру, які відрізняються оригінальним дизайном і чудовою якістю.

У 1996 р. було вирішено створити власну мережу дистрибуції у формі дочірніх підприємств. Майже всі ці підприємства розташовані в Хмельницькій області.

Всі торгівельні дочірні підприємства є окремими юридичними особами, які повністю належать ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл». Хоча ці підприємства займаються торгівлею на повністю комерційній основі як незалежні дистрибутори, їх персонал залишається в штатному розкладі ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл».

Основним завданням цих дочірніх підприємств є закупівля продукції підприємства та безпосередня її реалізація споживачам. Ці дочірні структури закуповують продукції зі знижкою 10%.

Закрите акціонерне товариство «Хмельницька кондитерська фабрика Кондфіл» створене у відповідності з законами України «Про підприємництво» і «Про підприємства в Україні». Закрите акціонерне товариство діє на принципах повного господарського розрахунку, здійснює вільний вибір видів підприємницької діяльності, вибирає постачальників та споживачів продукції, товарів, робіт, послуг, несе відповідальність за результати своєї діяльності, за виконання взятих на себе обов’язків по укладених договорах, перед держбюджетом і банками та перед своїми акціонерами.

ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» є юридичною особою, від свого імені набуває майнові та особисті немайнові права, несе обов’язки, може бути позивачем і відповідачем у судових органах. Держава та акціонери не відповідають за зобов’язаннями закритого акціонерного товариства, а закрите акціонерне підприємство не відповідає за зобов’язаннями держави та акціонерів.

Закрите акціонерне товариство «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» має відокремлене майно, самостійний баланс, круглу печатку зі своїм найменуванням, фірмові бланки, кутовий та інші штампи, товарний знак, розрахунковий, валютний та інші рахунки в установах спеціалізованих і комерційних банків, відкриті у встановленому порядку.

Місцезнаходження акціонерного товариства: вул. Шевченка, 69, м. Хмельницький, Україна.

Майно підприємства складають основні фонди та оборотні кошти, вартість яких відображається в самостійному балансі підприємства. Джерелами формування майна підприємства є:

  • фінансові та майнові внески акціонерів;

  • доходи, одержані від господарської діяльності;

  • кредити банків;

  • доходи від цінних паперів;

  • придбання майна іншого підприємства, організацій та громадян;

  • інші доходи, які не заборонені законодавством України.

Для забезпечення своєї діяльності підприємство створює страховий фонд, до якого відраховує 5% прибутку після оподаткування та інші фонди, необхідні для його діяльності.

Закрите акціонерне товариство вносить платежі в бюджет відповідно до чинного законодавства.

Акціонери здійснюють управління підприємством безпосередньо правлінням акціонерів або через призначеного ними директора. У структурі власності підприємства немає окремої сильної групи чи основного інвестора. Керує підприємством голова правління акціонерів на постійній основі, він же і звітує правлінню акціонерів підприємства.

До виняткової компетенції правління акціонерів належать:

  • затвердження статуту підприємства, внесення до нього змін та доповнень;

  • визначення основних напрямків діяльності і структури підприємства;

  • визначення порядку розподілу прибутку;

  • призначення і звільнення директора підприємства та головного бухгалтера;

  • затвердження річних наслідків діяльності підприємства;

  • відкриття дочірніх підприємств, філій та представництв, затвердження статутів про них;

  • прийняття рішень про припинення діяльності підприємства, призначення ліквідаційної комісії та затвердження ліквідаційного балансу;

  • призначення голови правління.

Закрите акціонерне товариство здійснює вільний найм робітників. Персонал підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності.

Робітники наймаються директором підприємства на основі трудових договорів та контрактів. При укладанні трудового договору (контракту) підприємство зобов’язується забезпечити нешкідливі та безпечні умови праці, її оплату не нижче встановленого в державі мінімального рівня, а також інші соціальні гарантії, включаючи соціальне страхування та соціальне забезпечення, відповідно до чинного законодавства.

Персонал укладає з директором акціонерного товариства колективний договір, який регулює трудові і економічні відносини, питання охорони праці, соціального розвитку. Сторони не менше двох разів на рік взаємно звітують про його виконання на загальних зборах персоналу підприємства.

Самоуправління найманого персоналу здійснюється в межах повноважень, встановлених діючим законодавством для трудових колективів підприємств з правом найму робочої сили. Повноваження персоналу реалізують загальні збори його членів та їх виборчий орган – рада персоналу, яка має право представляти інтереси персоналу у стосунках з директором підприємства.

Раду персоналу обирають на три роки збори членів персоналу таємним голосуванням, більшістю (не менш як 2/3 голосів). Членів ради персоналу не може бути звільнено за ініціативою директора без згоди ради персоналу.

Згідно зі своїми метою та завданнями закрите акціонерне товариство «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» має право:

  • створювати на території України і за її межами філії і представництва, а також дочірні підприємства;

  • вступати у договірні відносини з юридичними та фізичними особами, а також бути посередником між ними у зв’язку з виконанням робіт, що належать до предмету діяльності підприємства;

  • надавати позики фізичним та юридичним особам;

  • займатися виготовленням кондитерської продукції та запроваджувати нові найменування виробів, якщо це не суперечить чинному законодавству України;

  • реалізовувати свою продукцію, майно за цінами і тарифами, встановленими самостійно або на договірній основі, а у випадках, передбачених законодавством України – регульованими цінами і тарифами;

  • проводити планово-попереджувальний та капітальний ремонт технологічного обладнання;

  • організовувати оптову і роздрібну торгівлю товарами власного виробництва;

  • здійснювати зовнішньоекономічну діяльність у відповідності до законодавчих актів України;

  • займатися рекламною діяльністю.

Згідно Статуту, закрите акціонерне товариство «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» створене для задоволення потреб суспільства у товарній продукції підприємства та реалізації економічних і соціальних інтересів акціонерів (власників).

Предметом діяльності підприємства в галузі виробництва також є розробка нових виробів, впровадження та розробка нових технологій виготовлення продукції, запровадження «ноу-хау».

Предметом діяльності підприємства в галузі реклами і торгівлі є: розробка та розміщення реклами, оптова та роздрібна торгівля з відкриттям власних торгівельних мереж, організація ярмарок, аукціонів, виставок-продаж.

В комплексі будівельних робіт та послуг підприємство займається будівельними, монтажними, оздоблювальними та ремонтними роботами.

В комплексі транспортних послуг ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» здійснює внутрішні та міжнародні перевезення вантажів власним або орендованим транспортом; ремонт і технічне обслуговування транспортних засобів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]