Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
723.97 Кб
Скачать

Розділ 3. Дослідження та фінансовий аналіз діяльності зат «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл».

3.1 Аналіз факторів впливу на діяльність підприємства.

На сьогоднішній день кондитерська промисловість – одна з найбільш розвинутих галузей народного господарства України. Існування стійкого попиту на продукцію цієї галузі зумовлює постійне розширення кола виробників, а, отже, і загострення конкуренції на внутрішньому ринку.

Проте недоліком української кондитерської промисловості є значний знос основних фондів, застаріла технологічна база виробництва, що, в свою чергу, здійснює негативний вплив на якість кондитерських виробів. Тому на сьогоднішній день основним напрямком розвитку цієї галузі є необхідність значного зростання якості, біологічної цінності і смакових переваг продуктів харчування, а також покращення їх асортименту.

Кондитерські вироби – харчові продукти високої калорійності і засвоюваності, мають приємний смак, тонкий аромат, привабливий зовнішній вигляд. Тому актуальним питанням на сьогоднішній день є використання натуральної вітчизняної сировини, придбання найсучаснішого обладнання та впровадження найновіших технологій для виробництва продуктів високої якості.

В Україні налічується близько шестисот підприємств-виробників кондитерської продукції. За 10 місяців 2007 р. спеціалізовані кондитерські фабрики, хлібокомбінати, заводи промтоварів, дрібні цехи випустили 340678 тонн кондитерських виробів. За відповідний період минулого року було випущено 438815 тонн солодощів, тобто виробництво збільшилося на 28,8%.

Середній асортимент українських кондитерських фабрик на сьогоднішній час складає не менше 70 найменувань. В деяких підприємств асортиментний ряд нараховує більше 200 позицій і він продовжує зростати. Кількість асортиментних позицій продукції провідних українських виробників за 2007 р. наведена в Додатку Б.

На протязі року майже на всіх підприємствах розробляються до десятка, а то й більше видів виробів. Правда, основними ходовими позиціями, завдяки яким сьогодні існують кондитерські фабрики, являються звичайна карамель і вагове печиво.

Оскільки українські кондитерські підприємства характеризуються порівняно невисокою ціною на свою продукцію при досить таки задовільній якості, то обсяг споживання національних кондитерських виробів серед населення нашої країни щорічно зростає. І тому, щоб нарощувати обсяги реалізації продукції підприємствам слід більше орієнтуватися на смакові якості продукції, знайти свою особливість в асортименті, зробити наголос на реалізації цієї продукції. Адже коли споживач має великий вибір виробів однієї цінової категорії, звичайно ж він вибере смачніший і якісніший товар.

Так, ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» запропонувала фрукти в шоколаді та Хмельницькі сувеніри. Нехай в загальному обсязі виробництва такі вироби займають відносно невелику частку (20%), але лінії з їх випуску завантажені на повну потужність. А найголовніше – підприємству забезпечений постійний попит на даний товар. Реалізація Хмельницьких сувенірів здійснюється лише через роздрібну мережу підприємства, настільки високий попит на цю продукцію.

Цукерки є найбільш багаточисельною за асортиментом групою кондитерських виробів і найбільшою по кількості кондитерських мас, з яких вони виготовляються. В загальному обсязі виробництва кондитерських виробів цукерки складають більше ніж 13%. Основна маса цукерок на теперішній час випускається з помадних мас, а потім з інших мас різного типу, для роздрібного асортименту незначна кількість. Такий обсяг випуску обумовлений присутністю високовиробничих поточних ліній помадних цукерок.

Розробка і впровадження нових сортів цукерок і використання нетрадиційних видів сировини (різноманітні види молочної сироватки, фруктові порошки, молочна суха продукція, білкові концентрати, пюре з дикорослих плодів і ягід) дозволять знизити цукромісткість виробів і підвищити їх смакові і харчові якості.

Не менш важливим етапом випуску кондитерських виробів (зокрема цукерок) є впровадження високовиробничого обгортаючого і пакувального устаткування, що дозволить збільшити випуск обгорнених цукерок, запакованих в яскраві коробки.

Значну роль в зростанні якості кондитерських виробів в умовах нових економічних форм господарювання має комплексна система управління якістю продукції (КСУЯП), покращення організації і умов праці кожного працюючого на підприємстві, збільшення висококваліфікованих робочих кадрів на виробництві.

У 2008 році відбулися значні зміни в асортименті продукції ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл»: були зняті з виробництва 70 позицій, розроблені та запущені у виробництво 65 нових видів продукції. На даний момент асортимент продукції ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» налічує 227 позицій. У 2009 р. планується продовжити політику оптимізації асортименту, адже на протязі І кварталу 2009 р. були введені нові технологічні лінії з виробництва шоколадних цукерок та драже.

В кондитерській галузі України налічуються три групи конкурентів:

1.Оптові і дрібнооптові постачальники кондитерських виробів з країн Західної Європи.

2. Оптові і дрібнооптові постачальники з країн Східної Європи.

3. Вітчизняні підприємства-виробники кондитерських виробів.

Проте, за даними Держкомстату України частка імпортованих кондитерських виробів на Україні не перевищує 9,3%, а це означає, що головними конкурентами акціонерного товариства є українські виробники.

За досліджуваний період головними конкурентами ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» були: Львівська кондитерська фірма "Світоч", АТЗТ "Одеса", ЗАТ "Харківська кондитерська фабрика", ЗАТ "Житомирські солодощі", Чернівецька кондитерська фірма "Буковинка" та концерн «ROSHEN».

Ринок кондитерських виробів України має чітко виражену сезонність: найменшим є споживання кондитерської продукції в літні місяці, а під час новорічних свят воно досягає свого найбільшого значення. Загалом відносною стабільністю характеризується споживання печива, також ця категорія є найдешевшою за ціновими параметрами. Зараз, під час економічної кризи в Україні зростає споживання печива, так як багато споживачів відмовляються від дорожчої кондитерської продукції – тортів, рулетів, шоколаду і шоколадних цукерок. Найчутливішими до сезонних змін серед кондитерських виробів є цукерки, споживання яких значно скорочується літом та відчутно зростає під час зимових свят.

Споживання шоколаду має практично однакову динаміку в розрізі місяців, проте лише на новорічні свята його споживання частково знижується внаслідок переорієнтації споживачів на цукерки.

Споживання карамелі має тенденцію до зменшення на початку осені, але ближче до новорічних свят воно знову починає зростати.

З огляду на це, акціонерному товариству слід планувати свою виробничу діяльність, щоб продукція не залежувалася на складах і водночас не простоювало устаткування.

Для цього слід вести постійний контроль за споживанням продукції, її залишками на складах, виробництвом товарів, надходженнями замовлень на поставку товарів.

Разом з тим, попит на кондитерські вироби в Україні є чутливим до зміни ціни, тому фактором ризику є збільшення цін на основну сировину, що відповідно призводить до збільшення собівартості виробництва та зростання ціни на готовий продукт.

Таким чином, на сьогоднішній день зростання цін на кондитерську продукцію відбувається більшими темпами, ніж зростання доходів населення, а це знижує споживання кондитерських виробів. Зокрема, ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» через збільшення вартості виготовлення карамелі ризикує втратити свої ринки збуту за кордоном.

Акціонерне товариство під час своєї господарської діяльності працює з різними клієнтами зовнішнього середовища, яке його оточує.

Постачальники – це ділові фірми і окремі особи, які забезпечують підприємство матеріальними ресурсами, які необхідні для виробництва конкретної продукції. Для того щоб випускати кондитерські вироби, ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» повинна купувати молоко, масло, муку, цукор, какао, кондитерський жир, фруктові добавки, ароматизатори та інші продукти. Крім того, вона повинна купувати робочу силу, устаткування, паливо, електроенергію, комп'ютери та інше. Події в "середовищі постачальників" можуть серйозно вплинути на діяльність підприємства. Керівництво повинно уважно слідкувати за цінами на предмети постачання, оскільки ріст цін на матеріали, які закуповуються спричиняє зростання цін на кондитерські вироби.

В табл. 3.1 приведені існуючі джерела поставок на акціонерне товариство сировини і матеріалів.

Таблиця 3.1

Джерела поставок на підприємство сировини і матеріалів

№ п/п

Постачальник

Вид сировини

1

м. Львів «Континаф»

Какао-тертий

2

м. Київ «Кондитерпродторг»

Какао-порошок

3

м. Київ «Екотехніка»

Какао-порошок

4

Бориславський р-н спиртзавод «Таврія»

Коньяк, лікер

5

м. Городок молокозавод

Молоко згущене

6

Чорнобаївка п/ф

Меланж

7

Комбінат хлібопродуктів

Мука в/с

8

м. Хмельницький «Маслосирбаза»

Масло

9

Верхньодніпровський крохмалепаточний комбінат

Патока, кондитерський жир

10

м. Вінниця жиркомбінат

Кондитерський жир «себао»

11

Цукрові заводи області

Цукор-пісок

Проте ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» не укладає довгострокові договори зі своїми постачальниками. Це є непродуманим рішенням підприємства. Адже при укладанні довгострокової угоди можна отримати досить великі знижки від постачальника та більшу відстрочку оплати. На сьогоднішній день акціонерне товариство має довгострокову угоду лише з постачальниками молока. Також ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» практично не має відстрочок в платежах за сировину на період, довший за 2 тижні, а це не сприяє ефективній діяльності підприємства, скорочує наявність його обігових коштів.

Посередники – це фірми, які допомагають підприємству в просуванні, збуті і розподіленні його продукції серед клієнтури. До них відносяться торгові посередники, фірми-спеціалісти по організації просування товарів, агентства по наданню маркетингових послуг і кредитно-фінансові установи.

На сьогоднішній день у ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» практично відсутня мережа посередників. Це пояснюється тим, що, по-перше, збутова політика акціонерного товариства спрямована на формування власної торгівельної мережі та на експорт, а по-друге, на підприємстві навіть і не намагалися формувати свої канали розподілу готової продукції.

Наявні на даний момент 2 фірми-посередники, які реалізовують продукцію акціонерного товариства у Вінницькій області та в Кам’янці-Подільському з’явилися лише тому, що вони самі зацікавлені в продукції підприємства. Ці посередники самі запропонували співпрацю акціонерному товариству. З цього можемо зробити висновок, що якби служба збуту підприємства зайнялася пошуком посередників і в інших регіонах, то підприємство могло б значно розширити свої ринки збуту та підвищити обсяги реалізації продукції.

На сьогоднішній день в кондитерській галузі розроблені нові технології виробництва карамелі, шоколадних цукерок та вафель. Ці технології є енергозберігаючими та потребують незначних затрат людської праці, вони максимально комп’ютеризовані та автоматизовані. Внаслідок цього правління ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» вирішило кілька років попрацювати собі на збиток, проте оновити технологічні лінії виробництва на підприємстві та побудувати нові виробничі цехи. Наслідком такого рішення стала збиткова діяльність підприємства, проте на даний момент майже 60% виробничого обладнання підприємства оновлені і виробнича потужність збільшена на 34%. За таких умов та при ефективному подальшому управлінні діяльністю акціонерного товариства, є можливим значне збільшення обсягів виробництва і реалізації продукції підприємства, розширення ринків збуту та підвищення рейтингу підприємства на ринку вітчизняних кондитерських виробів.

Основним енергоресурсом для кондитерської промисловості є електроенергія. До 20% собівартості (в залежності від розміру підприємства та видів кондитерської продукції) складають витрати на енергоресурси. Зокрема, на ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» витрати на енергоресурси займали майже 39% собівартості кондитерської продукції до 2005 р.

На початку 2005 р. правління акціонерного товариства прийняло рішення про повну модернізацію підприємства. За останні роки було закуплено кілька абсолютно нових технологічних ліній, повністю оновлено виробництво вафель і карамелі. На даний момент в стадії незавершеного будівництва знаходяться два нових цехи для виробництва кондитерської продукції.

Розглянемо основні показники діяльності акціонерного товариства (табл. 3.2).

Досліджуючи основні показники господарської діяльності акціонерного товариства, можемо зробити наступні висновки.

По-перше, за аналізований період виручка від реалізації продукції на підприємстві відчутно коливалася – від зменшення на 9% у 2006 р. до зростання на 21,1% у 2007 р. Це можна пояснити впливом наступних чинників:

Таблиця 3.2

Основні техніко-економічні показники діяльності ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл»

№ п/п

Показник

Одиниця виміру

Рік

Відхилення

2005 р.

2006 р.

2007р.

2006 / 2005

2007 / 2006

1

Дохід (виручка) від реалізації продукції

тис. грн.

37401,2

34072,5

41268,9

91

121,1

2

Середньооблікова чисельність працівників

осіб

452

468

475

103,5

101,5

3

Середньорічна продуктивність праці одного працівника

тис. грн./ особу

82,7

72,8

86,9

88

119,4

4

Фонд заробітної плати працівників

тис. грн.

3114,2

3661,6

4158,7

175,8

113,6

5

Середньомісячна заробітна плата одного працівника

грн./ особу

574

652

729

113,6

111,8

6

Собівартість реалізованої продукції

тис. грн.

29002,8

26987,7

30897,7

93

114,5

7

Витратомісткість продукції (витрати на 1 грн. реалізованої продукції)

грн. / грн.

0,77

0,79

0,75

102,6

94,9

8

Валовий прибуток до оподаткування (збиток)

тис. грн.

3822,9

3403,7

5037,1

89

148,0

9

Рентабельність доходу

%

10,22

9,98

12,2

90,8

122,2

10

Рентабельність витрат

%

13,18

12,61

16,3

95,7

129,3

11

Середньорічна вартість основних фондів

тис. грн.

7296,7

8285,2

9415,6

113,5

113,6

12

Фондовіддача

грн.

5,12

4,11

4,38

80,27

106,6

13

Податок на додану вартість

тис. грн.

3866,7

3554,1

4253,8

91,9

119,7

  • коливанням продуктивності праці одного працівника (в 2006 р. відбулося зниження продуктивності на 12%, а в 2007 р. вона зросла на 19,4%);

  • зростанням собівартості виготовленої продукції, яка за аналізований період збільшилася на 7,5%;

  • збільшенням чисельності працівників (на 23 особи за аналізований період).

По-друге, відбулося зростання середньомісячної заробітної плати працівників за досліджуваний період на 25,4%, що спричинило і зростання загального фонду оплати праці на 89,4%.

По-третє, акціонерне товариство знизило Витратомісткість своєї продукції на 0,02 грн., тобто витрати на одиницю виробу знизилися на 2 коп.

Слід відмітити, що акціонерному товариству вдалося за досліджуваний період значно підвищити свої рентабельність доходу та витрат на 2,02 та 3,12% відповідно. Це вже є позитивним показником діяльності підприємства.

По-четверте, на підприємстві відбулося значне оновлення основних виробничих фондів – на 27,1% за аналізований період. Проте показник фондовіддачі на підприємстві знизився і становить лише 85,5% показника 2005 р.

Стосовно особливостей облікової політики на ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл», то вони наступні:

  • основні засоби відображаються в обліку за фактичними витратами на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження і виготовлення з урахуванням сум декількох обов’язкових до оцінок, які було проведено за рішенням Кабінету Міністрів України у зв’язку з інфляцією;

  • індексація балансової вартості об’єктів проводиться згідно з механізмом та індексами, встановленими державними органами;

  • до основних засобів акціонерного товариства відносяться видатки на незакінчені роботи з капітального ремонту;

  • нарахування амортизації основних засобів проводиться у відповідності з українським податковим законодавством методом зменшення залишку шляхом використання встановлених норм до залишкової вартості основних засобів на початок звітного періоду;

  • строк, протягом якого здійснюється нарахування амортизації, згідно з встановленими державою методами та нормами є більшим, а іноді і суттєво більшим, ніж строк корисного використання активів;

  • строк амортизації нематеріальних активів визначається строком їх корисного життя, але не перевищує 10 років.

Таким чином, проаналізувавши основні фактори впливу на діяльність ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл» можемо виділити основні переваги та недоліки акціонерного товариства на сьогоднішній день (табл. 3.3).

Таблиця 3.3

Переваги та недоліки ЗАТ «Хмельницька кондитерська фабрика «Кондфіл»

Переваги

Недоліки

Наявність сучасних технологічних ліній з виробництва кондитерської продукції

Наявність у виробництві старих технологій, що дуже підвищує затрати енергоресурсів на виробництво

Оновлення основних фондів підприємства на 30%

Значний знос іншого виробничого обладнання

Наявність власної роздрібної мережі

Відсутність посередників в каналі розподілу продукції підприємства

Широкий асортимент продукції та його постійне оновлення

Раніше розроблені вироби знімаються з виробництва до того, як вони окуплять витрачені на їх розробку час і кошти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]