Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MODUL1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
496.13 Кб
Скачать

1.20.4. Основні види графічних документів.

1. Креслення деталі – документ, що містить зображення деталі та інші дані, необхідні для її виготовлення і контролю.

2. Складальне креслення (СК) – документ, що включає в себе зображення виробу й інші дані, необхідні для його зборки (виготовлення) і контролю.

3. Креслення загального вигляду (ВЗ) – документ, що визначає конструкцію виробу, взаємодію його основних частин і пояснює принцип роботи виробу.

  1. Схема – документ, на якому показані у вигляді умовних зображень складові частини виробу і зв'язки між ними.

  2. Монтажне креслення – це документ, що містить спрощене зображення виробу, предметів, застосовуваних при монтажі, повне або часткове зображення пристрою, до якого виріб кріпиться (конструкцію фундамента), установчі та приєднувальні розміри, а також технічні вимоги до монтажу виробу.

1.20.5. Види текстових документів.

1. Специфікація – документ, що визначає склад складальної одиниці, комплексу або комплекту.

2. Пояснювальна записка – документ, що містить опис устрою і принцип дії розроблюваного виробу, а також обґрунтування прийнятих при його розробці технічних і техніко-економічних вимог.

3. Розрахунок – документ, що містить у собі розрахунки параметрів і величин. Наприклад, розрахунок на міцність, розрахунок геометричних розмірів тощо.

4. Таблиця – документ, що містить у залежності від його призначення відповідні дані, зведені в таблицю.

Стандартами встановлені й інші види конструкторських документів.

1.21. Загальна характеристика конструкційних матеріалів.

Найбільше застосування в машинобудуванні одержали сталь, чавун, сплави кольорових металів, пластмаси тощо. Характеристики та позначення марок більшості конструкційних матеріалів встановлені державними стандартами (ДСТ).

1.21.1. Сталь.

Сталь являє собою залізо-вуглецевий сплав з вмістом вуглецю до 2% і наявністю інших елементів.

Сталі розрізняють за наступними ознаками:

1) за застосуванням: будівельні сталі, конструкційні сталі і сталі зі спеціальними властивостями (магнітні, електричні, жаростійкі тощо);

2) за хімічним складом: вуглецеві і леговані;

3) за якістю виробництва: звичайної якості, якісні, високоякісні;

4) за вимогами постачання: по механічним характеристикам, по хімічному складу і по механічним характеристикам і хімічному складу одночасно.

5) за вмістом вуглецю: низьковуглецеві (до 0,25 % вуглецю), середньовуглецеві (від 0,25 до 0,6 % вуглецю) і високовуглецеві (від 0,6 до 2% вуглецю).

1.21.1.1. Види сталей.

Сталь вуглецева звичайної якості поділяється на групу А, що поставляється по механічним характеристикам, групу Б, що поставляється по хімічному складу, і групу В, що поставляється по хімічному складу і механічним характеристикам.

Ці сталі позначаються на кресленнях буквами “Ст.” та цифрою (від 0 до 7). Наприклад: Ст. 3.

Після цифри можуть бути букви “кп” (наприклад Ст.3 кп), що означає що сталь “кипляча” тобто більш низької якості але дешевша.

Вуглецеву сталь звичайної якості використовують для виготовлення будівельних конструкцій та деталей машин, що не підлягають термічній обробці.

Сталь вуглецева якісна конструкційна поставляється з гарантованим хімічним складом і механічними властивостями.

Ці сталі позначаються на кресленнях словом “Сталь” та двозначною цифрою, яка вказує вміст вуглецю в сотих частках відсотка. Наприклад:

Сталь 45

Марки вуглецевих якісних конструкційних сталей: 08, 10, 15,20, … , 85.

Якщо марка сталі містить букву Г – це означає, що сталь з підвищеним вмістом марганцю, яка характеризується підвищеною зносостійкістю і міцністю. Наприклад - Сталь 45 Г.

Легована конструкційна сталь. Для підвищення механічних характеристик і надання сталі особливих властивостей (корозійної стійкості, жаростійкості тощо) в сталь вводять легуючі добавки (хром, нікель, вольфрам тощо).

Позначення марок легованих сталей містить двозначну цифру, що означає вміст вуглецю в сотих частках відсотка і букви, що позначають легуючі добавки: Х – хром, Г – марганець, Н – нікель, Ф – ванадій, C – кремній, B – вольфрам; Ю – алюміній. Буква А означає сталь високоякісну, що має знижений вміст шкідливих домішок (сірки та фосфору). Буква Л означає ливарну сталь. Якщо вміст легуючої добавки в сталі більше 1% то в позначенні марки після букви буде цифра, яка означає вміст відповідного елементу в відсотках.

Приклад позначення: Сталь 18 ХНВА .

Це означає що сталь містить 0,18% вуглецю, до 1% хрому, до 1% нікелю, до 1% вольфраму, сталь високоякісна зі зниженим вмістом фосфору і сірки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]