Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економ і нормув (3).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
67.39 Кб
Скачать

20.Умови та режим праці.

Умови праці-сукупність факторів зовн середовища, що вплив на здор та працездатність людини в процесі праці. Фактори:виробничі(рівень механізації і автоматиз в-ва), санітарно-гігієнічні(температура, вологість), безпеки(захист від травм), Інженерно-психологічні (комфортність на роб місцях),Естетичні(приємність форм),соціальні(стиль керівництва).

Згідно з рекомендаціями МОП виділ 10 осн груп факторів, що вплив на працездатність людини:

-фіз зусилля(пересування або підтримування вантажів, зусилля натиску на предмет праці)

-нервова напруга(складність розрахунків, рівень відповідальності)

-темп роботи(к-ть труд рухів за один часу)

-роб положення(положення тіла людини, щодо засобів в-ва)

-монотонність роботи(багаторазовість повторення одноманітних дій)

-температура, вологість, теплове випромінювання в роб зоні.

-Забрудненість повітря

-виробн шум

-вібрація, обертання, поштовхи

-освітленість

Напрямки створ умов:

-технічний(створ нової техніки)

-технологічний(впровадження новітніх технологій)

-організ, псохофізіологічний, соціальний напрямки полягають в оздоровленні вир середовища,підвищення інтересу до роботи та її результатів.

-естетичний(зміна кольорів, звуків)

21.Сутність і значення нормув праці для ефективної роботи п-ва

Нормув праці-встановлення к-ті, якості праці необх для викон конкретної роб, виготовл конкретної продукції у відповідних орг.-тех ум.

Під норм праці розуміють наукове вивчення процесу праці і встановл на цих засадах наук обґрунтованої міри праці.

Предметом норм праці є тривалість у часі труд процесу, його складу і послідовно складених частин.

Обєктом норм праці є доцільна д-ть людини, фіз. Чи роз праця

Мета:На осн зростання техн. Озброєності і вдосконаленості орг. в-ва скоротити витрати на випуск продукції, підвищ ПП.

Гол завдання-устнановлення і підтримка на необх рівні можливостей, використання яких повинні забезпечити підвищення ПП, а також виявл резервів підвищення ПП, за рах нормування завдань.

Осн етапи норм праці:

1.Аналіз вир процесу

2.Розподіл його на частини

3.Вибір оптимального варіанту технології і орг. праці

4.Розрах норм відповідно до особлив технолог і труд процесу

5.Запровадження і подальше корегування відповідно до змін орг. тех. Умов.

22.Обєкти норм праці

1.Операція та її структура. При норм праці вир процес поділ на операції і елементи.

Це необхідно для аналізу раціональності технологій і прийомів праці, вибору їх найбільш ефективних варіантів, визначення необх витрат часу на кожен елемент вир процесу і на роботу вцілому.

Операція/Труд прийом/труд дія/труд рух

2.Труд елемент. В масовому в-ві на процесах з великою питомою вагою річних труд прийомів ПП значною мірою залежить від вправності робітника, його тренованості, значення труд прийомів, їх оптимального поєднання і послідовності.

3.Обсяг роботи. В госп практиці зустрічається багато таких видів робіт, сфер діяльності людини, де недоцільно нормувати окрему операцію. Вигідніше за відповідними нормативами обчислити план обсяг роботи на певний період.

Напр:Працівникам торгівлі нормування встановлюють у грн. денної або місячної виручки, на пром. П-вах є велика к-ть доп працівників, яким обсяг робіт встановлюють у вигляді змінного або норм завдання.

4.Зона обслуговування. Характерна для багатоверстатників. На вир процесах зона обслуг вимір к-тю машин, ефективну роботу яких має забезпечити 1 робітник.

Багатоверстатним вваж такий варіант обслуговування, коли к-ть машин переважає чисельність обслуг персоналу.

5.Чисельність персоналу. У матер в-ві обслуг техн., енергет, транспортних сис-м є осн об’єктом нормування. Оптимальна чисельність таких сис-м визнач за рівнем їх техн. Досконалості, вимог безпеки, надійності функціонування.

До розрах чис персоналу вдаються тоді коли потрібно розрах оптимальну к-ть керівників, спеціалістів, службовців, при проектуванні або будівництві нових п-в, або реконструкції існуючих.

23.Робочий час як осн об’єкт нормування.

Робочий час – встановлена законодавством даної країни тривалість залучення працівника до виконання трудових функцій у технологічному процесі на робочому місці для виробництва конкретної продукції.Національне законодавство встановлює межі тривалості робочого тижня (або кількості робочих змін і їх тривалості протягом тижня). У більшості розвинутих країн тривалість робочого тижня дорівнює 40 годинам. Тривалість робочого часу вимірюється фактично відпрацьованими годинами протягом робочого дня (зміни), тижня, місяця, року.

Класифікація робочого часу-час роботипо виконнаню виробничого завдання,це час що витрачаэться виконавцем на пыдготовку,безпосереднэ виконання отриманого завдання.

  • підготовчо-заключний- час,що витрачаэться виконавцем на підготовкудо виконання доданої роботи і дії повязані з її закінченням.

  • оперативний час-витрачається виконавцем виконання заданої роботи(основний допоміжний)

  • час на обслуговування робочого місця-час,що витрачаэться виконавцем на догляд за робочим місцем.

  • Основний- витрачається виконавцем на дії по якісній і зміній предмету праці та його стану.

  • Допоміжний- витрачається виконавцем на дії що забезпечують виконнаня основної роботи.

  • Час тех. Обсл.роб місць- витрачається виконавцем на догляд за роб.місцем,обладненням.

  • Час орган. Обслугов.-передбачає підтримання роб.місця в належному стані.

  • Час регламентованих перерв – це період перерв, пов'язаних з підготуванням устаткування до роботи та з обслуговуванням робочого місця, що передбачені технологією й організацією виробничого процесу, а також перерви на відпочинок і особисті потреби робітника.

  • Час нерегламентованих перерв – це період перерв, викликаних порушеннями виробничого процесу або трудової дисципліни. Порушення виробничого процесу можуть бути пов'язані з відсутністю енергії, води, пари, газу, тепла, палива, невідповідною кондицією технологічних параметрів, а також аваріями та незапланованими ремонтами під час ліквідації їх наслідків

24.Трудовий процес, як об’єкт нормування.

Праця людини є неодмінною умовою будь якого матеріального чи духовного в-ва, тобто в осн кожного в-ва лежить трудовий процес.

Трудовий процес-матеріально і технічно обумовлений організований процес прикладання людиною розумових та фізичних зусиль для одержання корисного результату перетворення ресурсів в потрібні цінності та блага, що здійсн і керується людиною.

Класифікація:

1.За характером предмета і продукту праці: матеріально-енергетичні, інформаційні.

2. за ф-іями працівника у труд процесі поділ: труд процес керівників, службовців та спеціалістів, виконавців.

3.за мірою механізації:ручні, машинні, автоматизовані.

Трудовий процес є заздалегідь передбачена порядком і способом сукупних дій робітника над предметом праці з метою отримання якісного результату у вигляді продукції.

Труд процес включає в себе: операцію, труд прийоми, труд дії, рухи.

26.Обслуговування роб місць.

Робоче місце — це первинна ланка виробництва, зона прикладання праці одного або кількох (якщо робоче місце колективне) виконавців, визначена на підставі трудових та інших діючих норм і оснащена необхідними засобами для трудової діяльності. Робоче місце як місце зайнятості людини визначає умови праці (нормальні, важкі, шкідливі), режими праці й відпочинку, характер праці (різноманітний, монотонний та ін.).

Організація робочих місць — це підпорядкована цілям виробництва система заходів по їх оснащенню засобами і предметами праці, плануванню, розміщенню їх у певному порядку, обслуговуванню, атестації й раціоналізації. Конкретний зміст цих заходів визначається характером і спеціалізацією робочого місця, його видом і значенням у виробничому процесі.

Обслуговування робочих місць здійснюється за такими функціями: підготовча, інформаційна, виробнича, інструментальна, налагоджувальна, енергетична, контрольна тощо. Прогрес у системах обслуговування робочих місць полягає в переході від чергового обслуговування, тобто обслуговування за викликом з місця зупинки виробництва, до науково обґрунтованого стандартного планово-упереджувального обслуговування.