Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-10.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

8.Види фін.Контролю за сфер. Фін.Діяльності,за субективним складом органів,що його здійснюють.

Залежно від субектівконтролю виокремлюють державний, внут­рішньогосподарський, відомчий, аудиторський контроль, контроль фінансово-кредитних установ. Державний фінансовий контроль здійснюють органи державної влади, в першу чергу законодавчої й виконавчої; він спрямований на об'єкти, що підлягають контролю незалежно від їх відомчого підпорядкування. Прикладом державно­го контролю можна назвати діяльність Рахункової палати України. Порядок здійснення державного контролю буде конкретизований у наступному параграфі.

Відомчий фінансовий контроль здійснюють конкретні конт­рольно-ревізійні управління (відділи, групи) міністерств, відомств, державних комітетів та інших органів державного управління. Він спрямований на забезпечення законності та фінансової дисципліни як підпорядкованими підприємствами, установами, організаціями, так і всередині самого відомства. Робота контрольно-ревізійних підрозділів перебуває під наглядом Міністерства фінансів України.

Внутрішньогосподарський фінансовий контроль здійснюють економічні служби підприємств, установ, організацій (бухгалтерії, фінансові відділи, служби фінансового менеджменту та внутріш­нього аудиту, відділи планування тощо). Він супроводжує повсякден­ну фінансово-господарську діяльність. Посадовою особою, яка без­посередньо відповідає за стан додержання фінансової дисципліни і організовує проведення внутрішньогосподарського контролю, вис­тупає головний бухгалтер. Аудиторський (недержавний) фінансовий контроль здійснюють незалежні аудитори або аудиторські фірми, які уповноважені суб'єк­тами господарювання на його проведення. Аудит може проводитися як за ініціативою суб'єкта господарювання, так і за рішенням орга­ну державної влади. Можливість проведення аудиторського контро­лю передбачена прийнятим 22 квітня 1993 р. Законом України «Про аудиторську діяльність». Аудиторська діяльність є виключною, має професійний характер.

Аудит — це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-госпо­дарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чин­ному законодавству та встановленим нормативам. За результата­ми перевірки складається аудиторський висновок, який являє со­бою офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою ауди­тора (аудиторської фірми), що містить висновок щодо достовірності звітності, повноти і відповідності чинному законодавству та вста­новленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-госпо­дарської діяльності.

Законодавство передбачає випадки, коли проведення аудиту є обов'язковим:

1 Обов'язкова аудиторська перевірка річного балансу і звітності гос­подарюючих суб'єктів з річним господарським оборотом менш як двісті п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів проводиться один раз на три роки;

2) перевірки фінансового стану засновників комерційних банків, підприємств з іноземними інвестиціями, акціонерних товариств, хол­дингових компаній, інвестиційних фондів, довірчих товариств та інших фінансових посередників;

3) емітентів цінних паперів;

4) державних підприємств при здаванні в оренду цілісних майно­вих комплексів, приватизації, корпоратизації та інших змінах фор­ми власності;

5) порушення питання про визнання неплатоспроможним або бан­крутом.

Проведення аудиту є обов'язковим також в інших випадках, пе­редбачених законами України.

підконтрольно­му об'єкті), та Аистанційний, або безвиїзний, контроль (суб'єкт кон­тролює віддалений від нього об'єкт за допомогою інформації, яка пе­редається засобами зв'язку).

За сферою фінансової діяльності фінансовий контроль поділяють на бюджетний, податковий, валютний, кредитний, страховий, інве­стиційний тощо.

9.Система органів загальнодерж. Фін. контролю. Поняття аудитор. контролю. У ст. 85 Конст. Укр. закріплено такі повноваження ВР, пов’язані зі здійсненням фін. контролю: Затвердж., контроль за виконанням Держ. бюджету Укр; Контроль за діяльністю КМУ; Призначення та звільнення Голови НБУ, половини складу Ради НБУ; Здійснення парламент. контролю.

Наступний орган – Комітет ВРУ з питань бюдж.його повноваження з контролю за додерж. Бюдж. Зак-ва: Контроль за відповіднітсю подання КМУ з-ну про Держ. бюдж., підготовка відповідного висновку; Контроль за відповідністю законопрроектів, поданих на рзгляд ВРУ, бюдж. Зак-ву.

Повноавженння Президента Укр. у сфері фінанс. Діяльності: гарант держ. суверенітету, територ. Цілісності, додерж. Конст., прав і свобод громадян.

Здійснення контр. Функцій реаліз. Президентом під час підпис. Прийнятих ВР з-в, шляхом прийняття ним Указів

КМУ здійснює контроль за держ. фінансами в ході безпосередньої практичної реалізації фінансової політики Укр. у галузі ціноутворення й оплати праці.

Відповідно дост. 98 Конст. Укр. контроль за використанням коштів Держ. бюдж. Укр, від імені ВР здійснює Рахункова палата. З-ном Укр. до її завдань відносять: Орг-я і здійснення контролю за своєчасним виконанням видаткової частини Держ. бюдж. Укр., витрачанням бюдж. Коштів; Контроль за фінансуванням загальнодерж. Програм економічного, науково0технічного, соціального і національно- культурного розвитку, охорони довкілля; Контроль за законністю та своєчасністю руху коштів Держ. бюдж. Та коштів позабюдж. Фондів в установах НБУ; Регулярне інформування ВРУ, її комітетів про хід виконання Держ. бюдж. Та стан погашення внутр. І зовнішн. Боргу України, про результати здійсн. Інших контрольнфункцій.

ДКУ у сфері додерж. бюдж. Зак-ва здійснює бух. облік усіх надходжень та витрат держ. бюдж. , встановлює єдині правила ведення бух. обліку та складання звітності про виконання бюдж., кошторисів, видає інструкції з цих питань та здійснює контрол за їх додерж., єдійснює контроль єа відповідніситю платежів узятим зобов’язанням та бюдж. асигнуванням

Головне завдання держ. контрольно- ревізійної служби – здійснення держ. контролю за витрачанням кощтів і матеріальних цінностей, їх збереженням та станом і достовірністю бух. обліку і звітності у міністерствах, відомствах і комітетах, держ. фондах, а також на підприємсвах і орг-х.

Орган ДКРСУ у сфері додержання бюдж. зак-ва здійснюють контроль за: цільовим та ефективним використанням коштів держ.бюдж. та місцевих бюдж., цільовим використанням і своєчасним поверненнням кредитів, одержаних під гарантію Каб. Міну, порядком ведення бух. обліку та достовірністі звітності про виконання Держ.бюдж.

У сфері мобілізації фінанс. ресурсів і формув. доходної частни бюдж. сис-ми Укр. визначальне місце посідають органи ДПС. Функції: Здійснюють контроль за додерж. Зак-ва про податки; Забезпечують обдік платників податків; Контролюють своєчасність і достовірність подання податкової звітності; аналізують причини й оцінюють дані про факти порушень податкового зак-ва; проводять перевірки фактів приховування і заниження сум податків, інших платежів; за дорученням спеціальних підрозділів з боротьби з організо­ваною злочинністю проводять перевірки своєчасності подання та до­стовірності документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів; передають відповідним правоохоронним органам матеріали за фактами правопорушень, за які передбачено кримінальну відпові­дальність, якщо їх розслідування не належить до компетенції подат­кової міліції;

Серед спеціальних органів державного фінансового контролю слід також назвати Державну пробірну палату України, якій підпо­рядковані державні міжобласні інспекції та постійні контролери на підприємствах з виробництва дорогоцінних металів та обробки ал­мазів, їх завданням є здійснення контролю за випробуванням і збері­ганням дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та виконання з ними операцій.

У сфері митно-фінансового регулювання основним органом фінансового регулювання є Державний митний комітет України (Держмитком) — центральний орган державної виконавчої влади, підвідомчий Кабінету Міністрів України. Комітет організовує здійснення митної політики, забезпечує ефективне функціонуван­ня митної системи, в межах своїх повноважень організовує та конт­ролює виконання актів законодавства України про митну справу.

У сфері грошово-кредитного обігу забезпечення фінансового кон­тролю та банківського нагляду є однією з основних функцій цент­рального банку держави — Національного банку України. У межах конституційних повноважень Рада НБУ розробляє Основні засади грошово-кредитної політики та здійснює контроль за її проведенням. НБУ здійснює нагляд за діяльністю комерційних банків, що є суб'єктами підприємницької діяльності, їх відділень, філій, представництв по всій території України. Фінан­совий контроль НБУ спрямований на скорочення зовнішніх і внутрішніх банківських ризиків: ліквідності, кредитних, валютних, облікового процента тощо.

Аудиторський (недержавний) фінансовий контроль здійснюють незалежні аудитори або аудиторські фірми, які уповноважені суб'єк­тами господарювання на його проведення. Аудит може проводитися як за ініціативою суб'єкта господарювання, так і за рішенням орга­ну державної влади. Можливість проведення аудиторського контро­лю передбачена прийнятим 22 квітня 1993 р. Законом України «Про аудиторську діяльність». Зокрема, для здійснення аудиту за діяльні­стю банківських установ аудитор повинен мати кваліфікаційний сер­тифікат типу А чи Б, виданий Аудиторською палатою України, а та­кож сертифікат на здійснення аудиторської діяльності у банківських установах, отриманий за результатами проходження кваліфікацій­ної комісії в НБУ.

Аудит — це перевірка публічної бухгалтерської звітності, обліку, первинних документів та іншої інформації щодо фінансово-госпо­дарської діяльності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чин­ному законодавству та встановленим нормативам. За результата­ми перевірки складається аудиторський висновок, який являє со­бою офіційний документ, засвідчений підписом та печаткою ауди­тора (аудиторської фірми), що містить висновок щодо достовірності звітності, повноти і відповідності чинному законодавству та вста­новленим нормативам бухгалтерського обліку фінансово-госпо­дарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]