Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonom_ka_p_d-va.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
306.18 Кб
Скачать
  1. Прибуток, види прибутку

Прибуток – кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства який характеризує ефективність використання наявних ресурсів та ведення усіх видів господарської діяльності.

Класифікація прибутку:

  1. За видом діяльності

    1. прибуток від звичайної діяльності

      • прибуток від операційної діяльності

      • прибуток від інвестиційної діяльності

      • прибуток від фінансової діяльності

    2. прибуток від надзвичайної діяльності

  2. За місцем виникнення

    1. економічний

    2. бухгалтерський

  3. За порядком визначення

    1. прибуток оподатковуваний

    2. чистий прибуток

Формування прибутку від звичайної діяльності визначається у такому порядку

Рентабельність — це якісний, вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або ступінь використан­ня ресурсів, що є в наявності, в процесі виробництва та ре­алізації продукції.

Залежно від мети аналізу діяльності підприємства, розрізняють:

  1. Рентабельність продукції характеризує ефективність ви­робництва продукції, яка випускається або реалізується підприємством. Цей показник використовується при внутрішньогосподарських аналітичних розрахунках, при кон­тролі прибутковості, при впровадженні нових видів продукції:

ПОД — прибуток від операційної діяльності за мінусом до­ходів від іншої операційної діяльності;

СРП — собівартість реалізованої продукції;

ВАДМ — адміністративні витрати;

ВЗБ — витрати на збут.

  1. Загальний рівень виробничого капіталу — цей показ­ник характеризує прибутковість підприємства щодо всіх ре­сурсів, які є в розпорядженні підприємства:

ВОВЗ— вартість основних виробничих засобів;

ВНЗОЗ — вартість нормативного залишку оборотних засобів.

  1. Рентабельність виробничих засобів називається ще рентабельністю виробництва, що не зовсім вдало, оскільки у формуванні прибутку беруть участь всі види діяльності підприємства, що й не були пов'язані з його основними ви­робничими засобами:

Поп — операційний прибуток.

  1. Рентабельність сукупних активів характеризує ефек­тивність використання всього наявного майна підприємства:

ПБ – балансовий прибуток;

САК – середня сума активів балансу підприємства.

  1. Рентабельність власного (акціонерного) капіталу пока­зує ефективність використання активів, створених за раху­нок власних коштів:

де ПЧ – чистий прибуток підприємства за вирахуванням оплати відсотків за кредит;

СВК – сума власного капіталу.

Величину власного капіталу беруть за даними балансу. Вона дорівнює сумі активів за вирахуванням всіх боргових зобов'язань. Цей показник цікавить передусім акціонерів, оскільки він визначає верхню межу дивідендів.

  1. У багатономенклатурному виробництві, поряд з рентабельністю всієї продукції, визначається також рентабельність окремих її різновидів. Рентабельність пев­ного виробу:

Ці – ціна і-го виробу, грн.;

Сі – собівартість і-го виробу, грн.

  1. Дохід, види доходу

Під доходом розуміють збільшення економічних вигод у вигляді надходження ак­тивів або зменшення зобов'язань, які призво­дять до зростання власного капіталу (крім зро­стання капіталу за рахунок внесків власників).

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображає за­гальні надходження від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів та непрямих податків (податку на до­дану вартість, акцизного збору тощо). Організації, основною діяльністю яких є торгів­ля цінними паперами, розуміють під доходом вартість, за якою реалізовано цінні па­пери, та суму винагороди за виконання інших операцій, пов'язаних з розміщенням, купівлею і продажем цінних паперів. Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається таким в разі наявності всіх наведених нижче умов, якщо:

  • покупцю передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

  • після продажу підприємство не здійснює подальше управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

  • сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

  • є впевненість, що в результаті продажу відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а пов'язані з ним витрати можуть бути достовірно визначені.

Інші операційні доходи відображають суми інших доходів від операційної діяль­ності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, по­слуг): дохід від операційної оренди активів; дохід від операційних курсових різниць; відшкодування раніше списаних активів; дохід від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій) тощо.

Дохід від участі в капіталі відображає надходження, отримані від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких здійснюється методом участі в капіталі. Інші фінансові доходи передбачають дивіденди, відсотки та інші доходи, отримані від фінансових інвестицій (крім доходів, які обліковуються за методом учас­ті в капіталі). Метод участі в капіталі є методом обліку інвестицій, згідно з яким їх ба­лансова вартість змінюється відповідно до суми збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування.

Інші доходи включають дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів; дохід від неопераційних курсових різниць та інші до­ходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною діяльністю підприємства. При цьому під звичайною діяльністю розуміється будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що її забезпечують або виникають внаслідок її проведення.

Надзвичайні доходи відображають невідшкодовані втрати від надзвичайних по­дій (стихійного лиха, пожеж, техногенних аварій тощо), включаючи витрати на запобі­гання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій без суми страхо­вого відшкодування та покриття втрат від надзвичайних ситуацій за рахунок інших джерел; доходи від інших подій та операцій, які відповідають визначенню надзвичай­них. При цьому під надзвичайною діяльністю слід розуміти діяльність, яка відрізня­ється від звичайної неочікуваністю та неможливістю систематичного повторення в кожному наступному звітному періоді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]