Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-66.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
567.81 Кб
Скачать

51. Одночасне використання декількох розрахункових схем

Практично будь-який об'єкт проектування, за винятком простих, в процесі розрахунку розглядається з різних точок зору, і при цьому цілком природним було б поставити у відповідність такому об'єкту не одну, а багато розрахункових схем. Кожна з таких схем вносить свій вклад до розуміння роботи споруди, і лише їх сукупність дає більш менш адекватне уявлення про дійсний характер його несучої здатності. Крім того, збіг рішень за різними незалежними схемами різко підвищує оцінку достовірності результату.

Можливість маніпулювання спектром розрахункових схем є дієвим засобом боротьби з надмірним ускладненням розрахунків. Адже наддеталізація системи часто є реакцією недосвідченого користувача на його потребу в точних даних по екстремальних результатах за відсутності попередньої інформації про місце появи такого результату. Тоді, про всяк випадок, застосовується деталізована розрахункова схема в надії, що вона не пропустить необхідний результат. Але цей результат може бути упущений із-за трудності осмислення і аналізу потоку інформації, що різко збільшується на виході складної розрахункової моделі. Річ у тому, що, починаючи з деякого рівня складності системи, здатність людини формулювати осмислені і точні твердження про поведінку системи починає різко падати. Звідси прагнення досвідченого користувача до використання досить простої моделі, а оскільки в силу своєї простоти вона не може охопити усі сторони явища, то виникає необхідність створити декілька різних розрахункових моделей.

До відносно недавнього часу і досвідчені користувачі не надто широко використовували прийоми роботи з набором розрахункових моделей. Це було пов'язано з досить великою трудомісткістю підготовки і перевірки розрахункової схеми. Тоді вважали за краще зробити досить універсальну детальну модель, перевірка якої виконувалося тільки один раз. Зараз, коли така робота істотно полегшена сучасними засобами діагностування, і робота в інтерактивному режимі обчислюється максимум годинами, вказане міркування багато в чому втрачає свою силу.

Слід враховувати, що ряд простих розрахункових моделей може дати точніший результат, ніж одна складна розрахункова схема, результати розрахунку якої досить важко осмислити. Аналіз результатів розрахунку по складній моделі нагадує узагальнення і осмислення великого масиву експериментальних даних, а оцінка явища в цілому (з допомогою простих розрахункових моделей) дозволяє з великим розумінням підійти як до побудови, так і до аналізу уточненої моделі.

На жаль, більшість сучасних програмних систем мало приспособлені до такого режиму роботи. Вони не мають ні понятійного, ні функціонального інструментарію для обміну інформацією між кількома паралельними розрахунковими моделями одного і того ж об'єкту, вони також не можуть обмінюватися результатами розрахунку таких моделей. Цей інструментарій ще належить створити.

У хорошому програмному комплексі необхідно передбачити можливість зіставлення результатів розрахунку за різними схемами. Такі оцінки повинні виконуватися по різних типах результуючих даних як локально (пошук найбільших відмінностей з вказівкою елементів або вузлів системи, де вони реалізуються), так і "в середньому по області" (для схеми в цілому, для фрагмента або підсхеми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]