Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-66.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
567.81 Кб
Скачать

30. Моделювання попереднього натягу елементів схеми

Попередній напружений стан може бути змодельованнй за допомогою СЕ 308 (форкопф) чи за допомогою еквівалентного температурного впливу.

Якщо величина попереднього напруження для одиночного стержня відома, то можна визначити його видовження і необхідний температурний вплив на нього. Але це справедливо лише для окремого стержня.

Для всієї конструкції призначити величину температурного впливу Т для моделювання попереднього напруження NПH відразу не вдасться, тому що податливість всіх елементів конструкції у заданому напрямку буде різною і невідомою.

В першому наближенні потрібно задати на конструкцію початкову температуру Тп будь-якої величини, виконати розрахунок конструкції на вплив цієї температури, отримати величину поздовжнього зусилля N у попередньо напружуваному елементі, а потім визначити величину температурного впливу:

Аналогічно розв'язується задача для випадку, коли попередньо напруженими є одночасно декілька стержнів. На рис. 14.3 показана розрахункова схема ферми, де вводяться три різні, величини попереднього натягу Х1ПН, Х2ПН, Х3ПН у трьох різних стержнях. Якщо початкову величину температурного впливу на перший стержень прийняти рівною Тп1, то на інші стержні необхідно задати початкові температури:

Розрахунок на задані температурні впливи дає зусилля в стержнях відповідно N1, N2, N3. Ці зусилля протилежні за знаком зусиллям попереднього натягу. Після визначення величини  А=-XПH1/N1 остаточно призначаються необхідні температурні впливи в стержнях схеми:

T1=А ТП1;  T2=А ТП2;  T3=А ТП3

і остаточно розв'язується задача, куди додаються і всі інші необхідні завантаження.

Зусилля в стержнях, навантажених температурними впливами, протилежні за знаком зусиллям від попереднього натягу, тому розрахунок на задані температурні впливи рекомендується виділяти в окреме завантаження. Для решти елементів конструкції знаки зусиль не змінюються.

Якщо необхідно провести формування РСЗ, рекомендується:

  • завантаження температурними впливами оголосити постійними;

  • виділити попередньо напружені елементи в окремий список для вибору коефіцієнтів РСЗ;

  • за цим списком для завантаження температурним впливом задати коефіцієнти зі знаком мінус.

31. Призначення та можливості системи проектування збк лір-арм

Підбір арматури і перевірка заданого армування в стержневих і пластинчастих елементах для різних випадків напруженого стану здійснюється за допомогою конструюючих систем ЛІР-АРМ і ЛІР-АРМ локальний (ЛАВР). Розрахунок ведеться відповідно до вимог СНиП 2.03.01-84 «Бетонные и железобетонные конструкции». При розрахунку армування застосовуються характеристики арматури, що відповідають ДСТУ 3760-98 «Прокат арматурний для залізобетонних конструкцій».

Площі арматури за першою та другою групою граничних станів обчислюються за зусиллями від окремих завантажень, за розрахунковими сполученнями навантажень (РСН) або розрахунковими сполученнями зусиль (РСЗ), отриманими у результаті розрахунку конструкції. Вихідними даними для розрахунку армування є файли *.#00.* з результатами розрахунку зусиль та РСЗ в системі ЛІР-ВІЗОР. Усі дані необхідні для розрахунку і конструювання залізобетонних конструкцій зберігаються в каталозі результатів у файлах з розширенням *.arm.

Визначення армування здійснюється на основі нормативних даних, які містять відомості про розрахункові характеристики арматури та бетону, діаметри і площі арматурних стержнів і т.п.

Для підбору армування в системі ЛІР-АРМ в інтерактивному режимі задаються додаткові дані: нормативні та розрахункові характеристики бетону і арматури, призначаються конструктивні елементи, задається уніфікація елементів і т.п.

Для визначення та перевірки армування в системі ЛІР-АРМ локальний початкові дані можна ввести як у інтерактивному режимі, так і шляхом експорту даних із ЛІР-АРМ з їх подальшим корегуванням. Можна багато разів змінювати параметри перерізу, геометричні характеристики, задане армування перерізу, інформацію про матеріали, зусилля та сполучення і здійснювати багатоваріантний підбір арматури.

Для визначення армування в елементах розрахункової схеми розроблені 4 модулі армування: СТЕРЖЕНЬ, БАЛКА-СТІНКА, ПЛИТА, ОБОЛОНКА.

Результати визначення армування, конструювання і перевірки на задане армування видаються у вигляді таблиць. Також результати можна проглянути в графічному виді на екрані монітора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]